Redovne kontrole u toku trudnoće

Sadržaj teksta

Redovne kontrole u toku trudnoće su neophodne da bi trudnoća i majka bile zdrave.

autor: dr sci. med. Mima Fazlagić


KONTROLE U TOKU TRUDNOĆE- PRVI TRIMESTAR 

Prva poseta lekaru potrebna je kada izostane ciklus. Najčešće se uradi test i ukoliko je pozitivan zakazuje se pregled kod ginekologa. Vrlo je važno da znate da ukoliko se prerano ode na pregled nije moguće videti trudnoću i plod, te onda počinju muke i za trudnicu i za njenog lekara. Trudnica se, naravno, zabrine da nešto nije u redu, a lekar radi intenzivne preglede i analize da dokaže da trudnoća nije vanmaterična.

Ukoliko imate redovan ciklus na 28 dana, trudnoća se ultrazvukom dobro vizualizuje oko 6. gestacijske nedelje. Na prvom pregledu se konstatuje da je trudnoća u materici i dogovori se dalji plan pregleda. Kada je konstatovana vitalna trudnoća obično se preporučuje uzimanje folne kiseline, same ili u kompleksu vitamina, za bolji razvoj centralnog nervnog sistema kod bebe, kao i za sprečavanje pobačaja.

Posle toga radi se laboratorijski pregled kojim se utvrđuju osnovne analize: krvna grupa, kompletna krvna slika, nivo šećera, koncentracija gvozđa u krvi, kao i analiza urina. U većini zemalja, pa i kod nas, „double test“ (dabl test) je uveden kao rutinski test u prvom trimestru trudnoće.

Najznačajniji ultrazvučni pregled radi se po upravo navršenoj 12-oj gestacijskoj nedelji trudnoće. Na tom pregledu konstatuje se dužina ploda i da li je ona odgovarajuća za starost trudnoće. Konstatuje se debljina vratnog nabora i postojanje nosne kosti.

Posle ovog ultrazvučnog pregleda vadi se krv i određuje se koncentracija dva hormona koji su važni za početak trudnoće. Vrednosti koncentracije hormona, zajedno sa vrednostima dobijenim sa ultrazvučnog pregleda, kombinuju se u računarskom programu koji izračunava rizike za hromozomske poremećaje. Važno je da znate da je test statistički proračun i da rezultat ne znači da dete ima ili nema hromozomski poremećaj, već je to statistička verovatnoća za njegovu pojavu, i to će vam objasniti vaš lekar. Još je važno da znate da treba uraditi test prema stvarnoj starosti trudnoće, jer ne mora uvek vreme izostanka ciklusa precizno da odgovara starosti trudnoće. Nemaju sve žene uredne cikluse na 28 dana, a za preciznu starost trudnoće najvažniji je prvi ultrazvučni pregled.

Od ostalih ginekoloških pregleda važno je proveriti kada je rađen pregled grlića materice, kolposkopija i PA test. Ukoliko je taj pregled rađen neposredno pre trudnoće i bio uredan, sledeći može da se radi tek nakon porođaja. Ukoliko pacijentkinja nije dugo radila ovaj pregled, neophodno ga je uraditi u prvom trimestru.

KONTROLE U TOKU TRUDNOĆE- DRUGI TRIMESTAR

 

U drugom trimestu trudnoća postaje uočljiva na telu i konrtole su malo drugačije.

Rade se laboratorijske analize koje obuhvataju malo više biohemijskih analiza. Pored osnovnih, rade se analize: koncentracija uree, kreatinina, holesterola, transaminaza, triglicerida, proteina. Ovo je pravo vreme da se proveri kako funkcioniše organizam u trudnoći.

U ovom trimestru najvažniji je ultrazvučni pregled koji se radi između 20-24 nedelje trudnoće i često se naziva „ekspertski ultrazvuk”. Trudnice zbog toga misle da je to neki poseban pregled. Taj pregled je tako nazvan jer su u tom periodu svi organi bebe dostupni za precizniji pregled. Na ovom pregledu se proverava položaj posteljice, količina plodove vode i detaljan razvoj organa kod bebe. Često trudnice žele i 4D pregled, ali važno je da znaju da se tim pregledom dobija samo uvid u spoljašnji izgled bebe, a da je

za dijagnostiku anomalija organa neprikosnoven običan ultrazvučni pregled.

Sada je neophodno početi sa kontrolom težine i redovnim merenjem krvnog pritiska. Niže vrednosti pritiska su uobičajene u trudnoći, a porast pritiska je povezan sa mnogim rizicima i opasnostima.

Obični ginekološki pregledi skoro da se više i ne rade ukoliko ne postoji problem bolova ili krvavljenja. Često se pacijentkinje uplaše ako im se kaže da je grlić skraćen, omekšan ili otvoren za vrh prsta. Danas takav opis više nema značaja, jer se smatra da svaka žena ima posebne osobine grlića i da njegova mala promena ne ukazuje na pobačaj ili prevremeni porođaj. Grlić može biti dug, zatvoren i čvrst, ali ako se pojave kontrakcije koje ga otvaraju, u roku od 2-3 sata nastaje pobačaj ili prevremeni porođaj.

Takođe, vrlo čest je slučaj da grlić bude prolazan za više od prsta, a da trudnica prebaci termin. To je gotovo normalna pojava kod višerotki. Danas se u svetu rutinski ne rade brisevi vagine i grlića, koji su do skoro bili obavezan deo pregleda, već se to radi samo sa indikacijom. Progesteron menja kiselost vagine i zbog te promene gljivice su očekivana pojava u trudnoći. Sekret je beo i gušći, a može se javiti i neprijatan osećaj svraba. Dozvoljeno je koristiti vaginalete i vaš lekar će vam ih preporučiti. Taj problem može da se ponavlja tokom trudnoće, ali nije opasan za majku i bebu, već je samo neprijatan.

KONTROLE U TOKU TRUDNOĆE- TREĆI TRIMESTAR

U trećem trimestru sve kontrole su usmerene ka normalnom i bezbednom porođaju.

Obavezno je ponoviti sve laboratorijske analize. Preporučuje se još češća kontrola krvnog pritiska.

Ultrazvučnim pregledom prati se rast bebe, količina plodove vode i zrelost posteljice. Od 36-te nedelje radi se kardiotokografija (CTG). Ona predstavlja pregled kojim se beleži srčana radnja ploda i istovremeno pojava kontrakcija materice. Taj pregled nam daje informaciju da li postoje kontrakcije materice i da li je beba u dobroj kondiciji.

Učestalost ultrazvučnih i kardiotokografskih pregleda u terminu pred porođaj određuje lekar na osnovu prethodnih nalaza. O analizama koje su vam potrebne za porođaj obavestiće vas vaš lekar.

U ovom trimestru, pogotovu kada se uđe u 37-mu gestacijsku nedelju, ginekološki pregled daje važne informacije o stanju grlića, što je neophodno za procenu početka porođaja i odnosa prednjačećeg dela ploda i karlice.

Takođe, vrlo čest je slučaj da grlić bude prolazan za više od prsta, a da trudnica prebaci termin. To je gotovo normalna pojava kod višerotki.

 

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001