Prvi put kod stomatologa

Sadržaj teksta
autor: Dr Tamara Čurović, stomatolog. tamara_curovic@yahoo.com

Odlazak kod stomatologa izaziva strah i predstavlja stresnu situaciju za većinu ljudi. Kod dece postoji jos jača reakcija. Razlog je pre svega strah od nepoznatog, ali u velikoj meri to je posledica bojazni i lošeg iskustva samih roditelja. Zato, roditelji dovedite vaše dete kod stomatologa dok jos nema nikakav problem!

Prvi zub

Prvi mlečni zub možemo očekivati od 6.-8. meseca. Ali, nema panike ako se ne pojavi u tom periodu. Zbog evolutivnih promena, načina ishrane (konzumiramo mekšu hranu nego naši preci), odnosno promenjenih životnih navika, neretko se dešava da prvi zub nikne cak i posle navršene prve godine.

Prvi zub koji ćete primetiti kod vašeg deteta trebalo bi da bude donji centralni sekutić odnosno donja jedinica. Nakon toga niču gornje jedinice, onda dvojke, zatim četvorke i petice. Poslednji zubi koji bi trebalo da niknu su mlečne trojke. Ovim je formiran mlečni zubik koga čini 20 zuba i trebalo bi da se završi do treće godine. Redosled nicanja je često drugačiji i to nije stvar koja treba da Vas zabrinjava. Ono što nam je bitno je da svi zubi niknu.

Prvi put u stolici

Ne postoji univerzalno vreme kada treba dete dovesti prvi put u stomatološku ordinaciju. Ali, svako dete bi trebalo da ima otvoren karton do svoje prve godine. To je poseta stomatologu koje se dete neće sećati a koja je veoma bitna za roditelje, lekare a pre svega za decu koja na nesvesnom nivou upoznaju novi prostor i ljude. Možda u tom trenutku dete neće imati nijedan iznikao zubić, ali je to prilika da stomatolog pregleda lice, usta i uspostavi prvi kontakt sa detetom.

Važno je da se zna da tada dete ne mora nužno da sedne u stolicu. Pregled počinje jos s vrata. U tom trenutku, dok stojimo i neobavezno pričamo, lekar će proceniti da li vaše dete ima anomalije na licu ili ne, kakvog je opšteg zdravstvenog stanja i kakav karakter ima. Na osnovu ovih informacija stomatolog zna kako da pristupi detetu. Ako je dete raspoloženo može sesti u stolicu dok ga roditelj drži u krilu. Prva poseta je kratka, izuzetno važna, a može biti čak i zabavna!

Prve stomatološke intervencije

Najbolje je da prva intervencija bude bezbolna. Nekoliko meseci nakon prvog susreta sa stomatologom roditelj bi trebalo ponovo da dovede dete. Tada stomatolog, na šaljiv i prijateljski način, upoznaje dete sa nekim od osnovnih instrumenata za rad. „Vožnjom” u stolici (dizanje i spustanje stolice), sipanjem vode u čašu, pokazivanjem ogledalceta za zube, dete se oslobađa, otvara usta i spremno je za prvu intervenciju-uklanjanje mekih naslaga. Mekanom četkicom koja se vrti i pastom čiste se mlečni zubi.

Nakon ovakvog tretmana dete nema strah i lakše će doći kod stomatologa i kada ga nešto zaboli.

Slatko kao naučen ukus, najveći je neprijatelj zubima. Stomatolozi ne zabranjuju slatkiše i slatke napitke (sok, ušećereno mleko…) ali morate znati kada su oni najštetniji po zdravlje zuba vašeg deteta. Najbezbednije je dati detetu slatkiš ili sok posle glavnog obroka jer tada pljuvačka najbolje spira i neutrališe naslage na zubima. No, ako se ipak pokvari mlečni zub ima rešenja, i mlečni zubi se popravljaju! Iako ispadaju, važno je da oni budu zdravi jer utiču na zdravlje celog organizma. Karijes nije ništa drugo nego bakterijska infekcija.

Savet:

Stavimo predrasude sa strane, učestvujmo svi zajedno u zdravlju zuba dece. Čokolada je dozvoljena. Ali, redovno perite deci zube, vodite računa o njihovoj ishrani, upoznajte ih sa stomatologom kao sa osobom koja čuva njihov lep osmeh.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001