Leto i trudnoća

Sadržaj teksta

Statistike pokazuju da se najviše beba rodi u letnjim mesecima, što znači da je u ovom periodu godine i veliki broj trudnica u odmaklom stadijumu trudnoće.

S jedne strane trudnoća u letnjim mesecima ima svoje prednosti, leto ne pogoduje virusima pa su infekcije retke, manja je mogućnost povrede usled hodanja jer nema klizavice a i lakše je prilagoditi odevanje. Međutim, neke trudnice teško podnose leto, što je i razumljivo ako se zna da je metabolizam trudnica za oko 20% brži i temperatura tela viša za 0.50C u odnosu na žene koje nisu trudne. Najčešći problemi trudnica su dehidratacija, otečene noge, osetljiva koža i problemi sa spavanjem.

Leto i trudnoćaUnosite vodu, izbegavajte kafu

Trudnice se, ne vezano za godišnje doba pojačano znoje pa ako se tome pridodaju i visoke letnje temperature mogućnost da dehidriraju je veća. Simptomi dehidratacije su osećaj žeđi, vrtoglavica i mučnina. Postoje i mišljenja da dehidratacija može prouzrokovati i prevremene kontrakcije materice. Kako do dehidratacije ne bi došlo neophodno je unositi dovoljne količine tečnosti, najbolje vode. Napitke koji sadrže kofein, zato što stimuliše izmokravanje, treba svesti na minimum.

Otečene noge, normlna pojava

Oticanje nogu u toku trudnoće normalna je pojava. Ono je najizraženije u trećem trimestru i pogoršava se u letnjem periodu. Najizraženiji su pri kraju dana. Od velike pomoći može biti odmaranje sa uzdignutim nogama, tuširanje nogu neizmenično toplom pa hladnom vodom, mazanje gelova i krema koje hlade. Neophodno je obratiti se lekaru ukoliko su noge jako otečene, jedna otečena više u odnosu na drugu kao i ukoliko se otoci jave naglo.

Redovna lična higijena, lek kod osipa

Zbog pojačanog znojenja s jedne strane i veće osetljivosti kože trudnica, leti se često javljaju kožni osipi. Važno je redovno održavati ličnu higijenu, nositi laganu odeću od prirodnih materijala. U toku dana izbegavati mazanje kože kremama, losionima i drugim preparatima za negu jer često ovo prouzokuje još intenzivnije znojenje. Ispod pazuha i grudi može se posuti talk, radi upijanja znoja.

Večernje šetnje, olakšaće uspavljivanje

Probleme sa spavanjem ima veliki broj trudnica. Ove probleme žene opisuju kao teškoću uspavljivanja, nemogućnost pronalaženja adekvatnog položaja kao i isprekidan san usled česte potrebe za odlaskom u toalet. Kako bi uspavljivanje bilo lakše, preporučuje se fizička aktivnost u toku dana.

U letnjem periodu posebno su pogodne večernje šetnje. Od koristi je i tuširanje mlakom vodom neposredno pred spavanje. Trudnice, posebno one koje imaju naviku spavanja na stomaku, žale se da teško nalaze pogodan položaj za spavanje.

Preporučuje se spavanje na boku, pri čemu je dobro ispod stomaka postaviti jastuk, kako stomak ne bi visio već bio u ravni sa ostatkom tela. Pre spavanja treba izbegavati jaku, začinjenu hranu kao i unos većih količina tečnosti. San može da bude ometen i osećajem koji trudnice opisuju: „kao da mi prolaze trnci kroz noge“, a koji se u medicinskim krugovimanaziva sindromom nemirnih nogu. Tačan razlog njegovog nastanka nije poznat, povezuje se sa malokrvnošću, pa samim tim nema ni terapije. Jednostavnom promenom položaja noge ovaj osećaj nestaje.

Ako vas muče ružni snovi, razgovarajte o njima

Zahvaljujući hormonima u trudnoći je rem faza spavanja (u kojoj se sanja), duža pa je normalno da trudnica ima vrlo živopisne i upečatljive snove. Česti su uznemiravajući snovi koji zapravo reflektuju brigu vezanu za porođaj, bebu, promenu odnosa u braku. Snovima nikako ne treba pristupiti kao predskazanjima, pa ih tumačiti i pokušavati pronaći vezu. O ružnim slikama iz snova treba razgovarati jer im se tako zastrašujuća komponenta oduzima.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001