Intimno zdravlje savremene žene

Sadržaj teksta

Intimno zdravlje žene je vrlo osetljiva tema i često se zdravstveni problemi vezani za urovaginalnu regiju skrivaju, teško poveravaju čak i najboljoj prijateljici. Posete lekaru se odlažu sve dok neprijatnosti koje se javljaju značajno ne utiču na kvalitet života.

Da li zbog neinformisanosti ili zbog stida, skoro 60% žena ima neki poremećaj u sastavu vaginalne flore koji se može uspešno i lako sanirati, često i bez posete lekaru.
U normalnim uslovima, vaginalna sluzokoža je naseljena različitim mikroorganizmima koji su u prirodnoj ravnoteži i čine fiziološku vaginalnu floru. Vaginalnu floru uglavnom čine laktobacili. To su probiotske bakterije koje produkuju mlečnu kiselinu odgovornu za optimalnu kiselost vaginalne sredine (pH između 4-4,5). Na ovaj način se stvara prirodna zaštita vaginalne sluzokože koja sprečava rast i razvoj patogenih bakterija ili gljivica.

Narušavanje normalne vaginalne flore može dovesti do ubrzanog razvoja patogenih mikroorganizama i nastanka infekcije. Optimalna kiselost tada opada, vaginalna sredina postaje alkalna i odbrambena funkcija mikroflore opada, što pogoduje daljem razvoju patogena.

Različiti su faktori koji mogu da naruše normalnu vaginalnu floru. Prvenstveno treba voditi računa o intimnoj higijeni. Upotrebom alkalnih sapuna, parfimisanih uložaka, vaginalnih gelova i drugih kozmetičih preparata može se narušiti vaginalna flora. Neredovno menjanje tampona i higijenskih uložaka u toku menstrualnog ciklusa takođe može uzrokovati vaginalnu nelagodnost. Zato je najbolje koristiti za intimnu higijenu proverene medicinske preparate odgovarajuće pH vrednosti.

Promene hormonskog statusa u životu žene kao što su menstruacija, trudnoća, menopauza mogu promeniti vaginalni pH. Takođe i nezaštićeni polni odnosi, stres i jednolična ishrana bogata šećerima smatraju se faktorima disbalansa vaginalne mikroflore.

U praksi, najčešće se prirodna odbrana vaginalne flore narušava upotrebom antibiotika i antimikotika. Ova grupa lekova neselektivno uništava kako loše tako i dobre, probiotske bakterije koje naseljavaju vaginalnu sredinu.

Svi ovi faktori izazivaju slične simptome, a oni se najčešće manifestuju kao svrab, peckanje, crvenilo i pojačani sekret. Sekret može biti beličasto siv i neprijatnog mirisa.
Svakako, zbog bilo kakve vaginalne neprijatnosti treba se prvo obratiti ginekologu. U slučaju infekcije uobičajena terapija je primena antibiotika oralno ili lokalno u vidu vaginaleta. Ovakva terapija istovremeno deluje i na normalnu vaginalnu floru i smanjuje broj laktobacila. Stoga je nakon upotrebe antibiotika neophodno obnoviti vaginalnu floru i uspostaviti optimalnu kiselost vaginalne sredine.
Vagilact je probiotska vaginaleta koja na prirodan način uspostavlja ravnotežu vaginalne flore. Sadrži probiotske bakterije iz roda Lactobacilus, mlečnu kiselinu i izoflavone. Zahvaljujući udruženom dejstvu ovih komponenti postiže se visoka efikasnost ovog medicinskog sredstva.

Probiotske bakterije imaju veliku moć vezivanja za ćelije vaginalne sluzokože, grade zašitnu barijeru i onemogućavaju vezivanje i razvoj patogena. Mlečna kiselina brzo vraća kiselost vagine i stvara optimalnu sredinu za efikasnu zaštitu od vaginalne infekcije. Prirodni izoflavoni potenciraju delovanje unetih laktobacila i mlečne kiseline na vaginalni epitel, sprečavaju vaginalnu suvoću i omogućavaju vaginalnu elastičnost.

Vagilact je stabilan na sobnoj temperaturi (ne čuva se u frižideru). Savremenom formulacijom i tehnologijom izrade omogućeno je brzo oslobađanje i dejstvo aktivnih komponenti.
Vagilact sprečava nastanak i ponavljanje bakterijskih infekcija, ublažava i sprečava nastanak vaginalnog svraba, peckanja, neprijatnog mirisa i pojave sekreta.
Može se koristiti istovremeno sa antibiotskom i antimikrobnom terapijom. Poboljšava imuni sistem i inhibira rast patogena.

Vagilact je medicinsko sredstvo u obliku vaginalnih tableta. Koristi se jedna vaginalna tableta dnevno, poželjno uveče pre spavanja. Ako lekar nije drugačije preporučio upotrebljava se 10 dana pre ili nakon menstrualnog ciklusa.

Svaka savremena žena koja brine o svom zdravlju u svojoj torbi mora imati i Vagilact – intimno zdravlje uvek pored sebe.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001