Immunotrofina, sačuvajte krajnike i izbegnite operaciju

Sadržaj teksta

Immunotrofina rastvor je dodatak ishrani koji sadrži beta-glukane i arginin i izvor je vitamina B grupe, vitamina D i joda. Predstavlja idealnu kombinaciju sastojaka koji poboljšavaju metabolizam limfnog tkiva, potenciraju imuni odgovor, jačaju lokalne mehanizme odbrane i smanjuju simptome povezane sa uvećanjem “trećeg” krajnika i čestim infekcijama gornjih disajnih puteva.


Najveći procenat infekcija sistema organa za disanje kod dece je virusnog porekla i, samim tim, antibiotska terapija neće biti od velike koristi. S druge strane, u eri rezistencije na antibiotike često smo primorani da tragamo za alternativnim rešenjem.

Umorni mali pacijenti sa hipersekrecijom u disajnim putevima i roditelji iscrpljeni od doktorskih ordinacija zaslužuju da dobiju informacije o preparatima koji su u praksi pokazali da su ne samo preko potrebna i efikasna podrška imunom sistemu dece, već i da su bezbedni za primenu.

U hladnijem periodu godine, usled čestih infekcija gornjih respiratornih puteva kod dece se može razviti poremećaj u imunom odgovoru što najčešće dovodi do kompenzatornog uvećanja limfnog tkiva – krajnika, kako nepčanih (tonzila), tako i tzv. „trećeg krajnika“ (adenoida).

Ovo uvećanje otežava prolaz vazduha, dovodi do izmene epitela nosa i ždrela, dete hrče noću, a može doći i do prestanka disanja u trajanju 5-10 sekundi (noćna apnea). Kako se hormon rasta sintetiše tokom spavanja, kod dece dolazi i do poremećaja u rastu i razvoju. Pošto vazduh biva udahnut najčešće kroz usta, to olakšava ulazak virusa i bakterija i dovodi do upala ždrela, krajnika, bronhitisa, upala srednjeg uva i nagluvosti. Ovaj začarani krug treba prekinuti adekvatnim tretmanom, a cilj je da se ponovo uspostavi željeni metabolizam limfnog tkiva čime se poboljšava sposobnost organizma da se bori sa infekcijama, dok praktično kod dece dovodi do olakšanja simptoma – disanje, spavanje i sinteza hormona rasta se vraćaju na fiziološki nivo.

Pomoć kod ovih stanja mogu pružiti prirodne supstance, kao što je BETA-GLUKAN, izolovan iz kvasca, koji aktivira makrofage i limfocite i stimuliše imuni odgovor usmeren i protiv bakterija i protiv virusa. Zbog toga se preporučuje u inicijalnim fazama lečenja infekcije, ali i u prevenciji.

ARGININ je u dečijem uzrastu neophodna aminokiselina, čija sinteza opada kod oslabljenog imuniteta, pa je potrebno da se dodatno unosi, pošto stimuliše apetit i sintezu hormona rasta. Limfociti bez arginina ne mogu da odreaguju na ponovljenu infekciju, što je dokazano studijama, posebno kada su izazivači Klebsiella pneumoniae i Streptococcus pneumoniae (pneumokok). Arginin se metaboliše do azot monoksida (NO) koji deluje baktericidno, ali indirektno povećava i dotok kiseonika. Ključan je za energiju, pošto od arginina nastaje i kreatin.

Za metabolizam limfnog tkiva i formiranje krajnika neophodan je i JOD. Pored toga što je univerzalni antiseptik i dobar ekspektorans, štitnoj žlezdi je potreban za sintezu hormona, a važan je i u imunom odgovoru i energetskom metabolizmu – sindrom hiperaktivnosti je češći kod dece koja ne unose dovoljno joda. Zna se da manjak joda tokom trudnoće i dojenja može dovesti do poremećaja u razvoju nervnog sistema. Jod je jednako jak antioksidants kao i vitamin C, a unos većih količina je bezbedan. Tome u prilog ide i da joda ima mnogo u morskoj ribi koja preovlađuje u ishrani Japanaca, najdugovečnijeg naroda na svetu.

Vitamini B kompleksa takođe igraju važnu ulogu u imunitetu. VITAMIN B5 je neophodan za razvoj i zaštitu sluznica, što je značajno u tretmanu upale disajnih puteva, a ima ulogu i u formiranju i aktivaciji antitela. VITAMIN B6 direktno utiče na broj limfocita i interleukina, dok VITAMIN B12 poboljšava koncentraciju i apetit, stimuliše rast i neophodan je za eritropoezu.

Neizostavan u efikasnom funkcionisanju imunog sistema je i VITAMIN D3. Istraživanja su pokazala i da suplementacija vitaminom D smanjuje rizik od ponavljanja upala srednjeg uva kod dece.

Održavanje funkcije imunog sistema je ključno, jer se samo tako može smanjiti učestalost infekcija disajnih puteva. Ne zaboravimo da odgovornim odnosom prema zdravlju naše dece, uz poštovanje stručnih saveta i blagovremenu primenu kvalitetnih i bezbednih preparata koji mogu pomoći u jačanju imunog sistema možemo pozitivno uticati na njihov razvoj i bezbrižno odrastanje.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001