Grčevi kod beba

Sadržaj teksta

Grčevi su kod beba vrlo česta tegoba od koje pati svaka peta beba. Obično se javljaju već kod beba starih dve-tri nedelje i prestaju do kraja četvrtog meseca. U dalekim istočnim zemljama grčevi, ili infantilne kolike, nazivaju se „100 dana plača“. Sve bebe plaču, ali one koje plaču duže od tri sata, više od pet dana nedeljno imaju infantilne kolike, odnosno, stomačne grčeve.

Stomačni grčevi se ispoljavaju nekontrolisanim produženim plačem kod bebe koja je inače zdrava i dobro uhranjena. Grčevi se podjednako javljaju kod dečaka i devojčica, kod beba koje se doje i koje se hrane bočicom. Nešto su češci kod prvorođene i ranije rođene dece.

Pravi uzrok kolika nije do kraja razjašnjen. Sigurno je da nastaje zbog nezrelosti digestivnog trakta, pa nakupljeni vazduh izaziva bol i neprijatnost. Kako funkcija varenja sazreva, beba postaje tolerantnija. Drugi moguć uzrok je nezrelost bebinog nervnog sistema pa su preosetljive i burno reaguju na obične stimulanse kao što su zvuk, svetlo, promena položaja. Pri kraju dana bebe su još uznemirenije što rezultira dugim periodom plača.

Zabrinutost roditelja može pogoršati stanje, jer bebe osećaju njihov stres, postaju i same nespokojne i sve se završava napadom plača.
Grčevi uzrokuju i probleme sa uspavljivanjem i dužinom spavanja. Između tih epizoda, bebe su dobro, dobro jedu, dobro napreduju i ne pokazuju nijedan znak bolesti. Iako prolazno stanje, grčevi se mogu umiritii što poboljšava kvalitet života ne samo bebe već i roditelja. Pre nego što bilo šta uradite, uverite se da su svi drugi uzroci plača eliminisani. To uključuje glad, umor, nedostatak kontakta sa vama, temperatura ili neki drugi bol.

Majke koje doje treba da izbegavaju da jedu hranu koja može da pogorša grčeve kod bebe, a to je pre svega hrana koja nadima, kao što su : kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, crni i beli luk, citrusno voće, začinjena hrana, kofein i alkohol. Decu na prirodnoj ishrani treba dojiti što duže, jer odbijanje može pogoršati grčeve.

Postoje položaji i postupci koji umirujuće deluju na bebu sa grčevima – beba se drži uspravno ili na trbuhu, može da se nosi u „kengur“ nosiljci, duže kupajte bebu jer joj topla voda može prijati i lagano masirajte stomačić. Najbolje je uvek bebu uzeti u naručje i utešiti je, čime se postižu veoma važani efekati, jer na ovaj način pokazujemo bebi da je volimo i da smo tu zbog nje.
Srećom po nas i naše bebe, priroda nam je podarila materije koje u mnogome mogu pomoći kod pomenutih stanja. Plodovi kima se vekovima unazad koriste za spravljanje čajeva koji se koriste kod infantilnih kolika. Problem je postići dovoljnu koncentraciju kima koja bi potpuno rešila pomenuti problem.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001