Da je doručak najvažniji obrok naše bake odavno su znale a potvrda stiže i od nauke. Istraživanje sprovedeno na Kings Collegeu u Londonu pokazalo je da je doručak od ključne važnosti za zdravlje i razvoj dece i tinejdžera.
Autori sudije pratili su prehrambene navike dece starosti od 4-18 godina u razdoblju od 2008. do 2012. godine. Utvrđeno je da doručak preskače 25% dece starosti od 11-18 godina kao i 7% dece između 4 i 10 godina.
Mladi najčešće preskaču doručak čime se povećava rizik od razvoja nekih ozbiljnih bolesti.
Deca starosti od 4 do 18 godina koja ne doručkuju, ne unose u organizam dovoljno gvožđa, folata, kalcijuma i joda.
Nedostatak kalcijuma za posledicu može imati krte kosti, poremećaj u lučenju hormona i grčeve u mišićima. Smanjen unos joda može uticati na smanjen mentalni razvoj a folata na apsorpciju nutritijenata u crevima i rad metabolizma. Nedostatak gvožđa povezuje se sa manjkom kiseonika u organizmu, pojavom umora i slabljenjem funkcije mozga.