Bol u leđima kod trudnica, zašto se javlja i kako ga ublažiti

Sadržaj teksta

Bol u leđima ili karličnom delu se javlja kod preko 50% trudnica. Obično traje duže od 3 meseca i karakterističan je za drugi i/ili treći trimestar trudnoće. Može se javiti već u prvom trimestru i obično se pojačava kako trudnoća odmiče.

Ukoliko je pre trudnoće postojao neki drugi problem sa leđima, poput idiopatske skolioze, reumatoidnog artritisa ili ankilozirajućeg spondilitisa, bol u leđima i drugi simptomi se u trudnoći mogu pogoršati. Takođe, kod veoma mladih trudnica, kao i kod trudnica u poznijim godinama ili pak onih žena koje tokom menstruacije imaju izražene bolove u donjem delu leđa, veći je rizik da se javi bol u leđima u trudnoći.

Zašto se kod trudnica javlja bol u leđima

Tokom trudnoće u telu žene dešava se veliki broj bioloških promena koje direktno utiču na koštano-mišićni sistem. Te promene uključuju zglobove i vezivna tkiva, koji počinju da bivaju savitljivi, mekani i opušteni, što je direktna priprema za porođaj. Usled ovih promena dolazi do povećanog napora i pritiska na zglobove kičme i karlice, u donjem delu leđa i kukovima.

Postoji mnogo razloga za pojavu bola u leđima, a ovo su neki od njih:

 • Povećanje telesne težine. Tokom zdrave trudnoće žena prosečno dobije 11 do 15 kg i to uvećanje kičma treba da podrži. Težina bebe koja raste i materica takođe vrše pritisak na krvne sudove i nerve u karličnom delu i leđima.  
 • Promene u držanju tela. Trudnoća menja centar gravitacije, pa postepeno dolazi do promene u držanju telu i načinu hoda. To može dovesti do istezanja i bola u leđima.
 • Hormonske promene. Tokom trudnoće počinje da se luči hormon relaksin. Relaksin omogućava ligamentima u karličnom delu da se opuste, a zglobovi olabave, kako bi se pripremili za porođaj. Ovaj hormon može izazvati i labavljenje zglobova kičme, što dovodi do nestabilnosti i bola.
 • Odvajanje mišića. Kako se materica širi dva paralelna reda mišića koji idu od rebara do pubične kosti mogu se odvojiti duž centralnog šava, što pogoršava bol u leđima.
 • Stres. Emocionalni stres može izazvati mišićnu tenziju u leđima, što se oseća kao bol ili spazam.

Kako izgleda bol u leđima kod trudnica

Bol u leđima koji trudnice osećaju je oštar ili tup, peckajući bol koji može biti lokalizovan u donjem delu leđa ili se zrakasto širiti ka zadnjici, zadnjem delu butine i nogama, tj. stopalu i često podseća na bol kod išijasa. Bol može biti konstantan, pogoršavati se tokom aktivnosti, ometati san i generalno uticati na smanjenje funkcionalnosti. Obično se povlači nakon porođaja, mada u nekim slučajevima može perzistirati i nakon porođaja. To je tzv. postpartalni bol u leđima koji se javlja kod čak 72% trudnica i traje i do godinu dana posle porođaja.

U trećem trimestru se može javiti, doduše retko stanje, prolazna osteoporoza. Ovo stanje uzrokuje slabljenje kosti kuka i rezultira akutnim bolom sa ograničenim pokretima u kuku. Bol kod prolazne osteoporoze obično se javlja iznenada i pogoršava se pri opterećenju, na primer tokom stajanja ili hodanja. Žene sa ovim stanjem obično hodaju kratkim koracima kako bi izbegle bol (tzv. antalgični hod).

Kako ublažiti bol u leđima tokom trudnoće

Ukoliko nemate hroničan problem sa leđima koji je postojao i pre trudnoće, bol u leđima izazvan trudnoćom će se postepeno ublažavati kako se bliži porođaj. U međuvremenu možete primeniti neki od ovih saveta kako biste ublažili bol:

 • Vežbajte. Redovno vežbanje jača mišiće i poboljšava fleksibilnost, što može ublažiti pritisak na kičmu. Preporučuje se šetnja, plivanje, vožnja sobnog bicikla. Fizijatar vam takođe može preporučiti set vežbi za jačanje leđa i abdomena.
 • Stavljajte obloge. Možete početi sa stavljanjem hladnih obloga (pomoći će i kesa smrznutog povrća iz zamrzivača umotana u peškir) koje ćete držati na bolnom mestu 20-ak minuta više puta u toku dana. Posle dva ili tri dana pređite na tople obloge, tako što ćete staviti ugrejani peškir ili flašu tople vode na bolno mesto. Vodite računa da ne stavljate ništa toplo na abdomen.
 • Poboljšajte držanje tela. Spavajte na strani, sa jastukom između nogu. Dok sedite za stolom stavite urolani peškir iza leđa kao potporu, odmarajte stopala na stoličici ili hrpi knjiga ispod stola i sedite uspravno, sa ramenima zabačenim pozadi.
 • Probajte akupunkturu. Akupunktura je grana kineske medicine u kojoj se tanke igle plasiraju u kožu na tačno određena mesta. Studije pokazuju da akupunktura može biti efikasna u smanjenju bola u leđima tokom trudnoće.

Dodatni saveti:

 • Prilikom podizanja tereta sa poda nemojte se savijati, već se spustite u čučanj i na isti način podižite nazad
 • Izbegavajte nošenje visokih potpetica, kao i potpuno ravne obuće
 • Izbegavajte spavanje na leđima
 • Nabavite specijalni pojas za trudnice koji će pružiti potporu kičmi

Kada potražiti pomoć lekara

Bol u leđima tokom trudnoće obično nije razlog za brigu. Međutim, ukoliko je bol jak ili traje duže od dve nedelje, potražite pomoć lekara. Može vam preporučiti neki lek za ublažavanje bolova, kao što je acetaminofen ili neki od lekova za opuštanje mišića. Lekove nemojte uzimati na svoju ruku, već se uvek prvo konsultujte sa svojim ginekologom.

Postoje i situacije u kojima je pomoć lekara neophodna:

 • Intenzivan bol
 • Bol koji je sve jači ili bol koji naglo počinje
 • Ritmični grčevi
 • Problemi sa uriniranjem ili „bockanje“ u rukama i nogama

U retkim slučajevima jak bol u leđima može biti povezan sa problemima kao što su osteoporoza u trudnoći, osteoartritis kičmenog stuba ili septički artritis. Ritmički grčevi mogu biti znak prevremenog porođaja, a problemi sa uriniranjem povezani sa urinarnom infekcijom. Zbog toga je važno da se u slučaju pojave nekog od ovih problema obavezno javite lekaru.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001