Boginje, osip-prvi znak bolesti

Sadržaj teksta
autor: Dr Slavica Milovanović – Đorović

Ovčije boginje su virusno oboljenje, uglavnom blago, koje traje 2 do 3 nedelje. Prenosi se kapljičnim putem. Dovoljno je da jedno dete oboli pa da vrlo brzo i druga deca iz kolektiva budu zaražena. Najbolje je preležati ih u detinjstvu. Kod odraslih, bolest je ozbiljnija.

Ovčije boginje se uglavnom javljaju u mlađem dobu, najčešće između 2. i 8. godine života. Bebe do šest meseci su zaštićene antitelima koje preko placente dobijaju od majke, ukoliko je ona preležala bolest. Međutim, ako je majka dobila varičelu neposredno pred porođaj, novorođenče nije zaštićeno i velika je verovatnoća da će oboleti jer nije bilo dovoljno vremena da se stvore antitela koja bi preko placente otišla bebi i zaštitila je.

Posebno je važno da trudnice ne dođu u kontakt sa virusom jer, ako se ovčije boginje jave u ranoj trudnoći, mogu dovesti do određenih kongenitalnih malformacija ploda. Odrasle osobe mogu da obole u slučaju da bolest nisi preležali u dečjem uzrastu i kod njih je bolest ozbiljnija.

Veoma zarazna bolest

Varičela se lako prenosi, kapljičnim putem i zato se najčešće javlja u vrtićima, školama i drugim dečijim kolektivima. Može se preneti i preko treće osobe koja je bila u kontaktu sa obolelim i to 15-ak minuta od kontakta.

Bolesnik je zarazan dva dana pre izbijanja boginja i do poslednjeg sasušivanja vezikula na koži. Virus ovčijih boginja dolazi do ganglija i tu ostaje u mirnom stanju čitav život. Ukoliko dođe do ozbiljnijeg pada imuniteta virus se aktivira što se manifestuje herpes zosterom, odnosno promenama na koži.

Boginje, osip-prvi znak bolestiKod male dece, osip je često prvi znak bolesti

Ovčije boginje su uglavnom blago oboljenje koje traje 2 do 3 nedelje. Inkubacija (vreme koje prođe od trenutka kada dođemo u kontakt sa virusom do manifestacije bolesti) traje 10-20 dana.

Na samom početku bolesti javljaju se povišena telesna temperatura, glavobolja, malaksalost. Kod male dece, osip često može biti prvi znak bolesti. Kožne promene se prvo javljaju na trupu, zatim se šire na vrat, glavu i na kraju se javljaju na ekstremitetima. Ospa se javlja u naletima, a izbijanje uglavnom traje oko 5 dana.

Dijagnozu je lako postaviti na osnovu anamneze i specifičnih kožnih promena. U krvnoj slici se može naći leukopenija sa limfocitozom.

Varičela se može zakomplikovati sekundarnom bakterijskom infekcijom. Ukoliko se upala pluća javi na početku bolesti izazvana je virusom varičele, ako se javi kasnije znači da je posledica sekundarne bakterijske infekcije.

Važno je ublažiti svrab

Varičela zahteva izolaciju bolesnika i ležanje a konkretna terapija u većini slučajeva nije potrebna. Neka deca zahtevaju simptomatsku terapiju u vidu lekova za snižavanje telesne temperature (Paracetamol sirup). Bitno je naglasiti roditeljima da sprovode intenzivnije higijenske mere.

Ovo je naročito bitno jer u našem narodu postoji mišljenje da dete koje ima boginje ne treba kupati. To je potpuno pogrešno, jer to dovodi do intenzivnijeg svraba i češanja koji mogu dovesti do superinfekcije, promena na koži koje će rezultirati ružnim ožiljcima. Savetuje se svakodnevno kupanje u mlakoj vodi sa slabim rastvorom hipermangana a brisanje upijanjem tečnosti da se ne bi izazvalo pucanje vezikula. Kožu treba svakodnevno posipati sterilnim talkom ili tretirati nekim drugim peparatom koji ublažava svrab i pomaže sasušivanu vezikula.

Prevencija: izolacija i vakcina

Kada je reč o prevenciji ovčijih boginja, osim izolacije, postoji i efikasna i bezbedna vakcina. Ona se preko deset godina uspešno primenjuje u SAD gde se odnedavno daje zajedno sa vakcinom protiv malih boginja, rubeole i zaušaka (MMR). Jedina prepreka za masovnu upotrebu je cena, koja je i dalje prilično visoka. U našoj zemlji još uvek nema ove vakcine.

Mali savet za roditelje

Nakon bolesti, minimum nedelju dana nemojte svoje dete slati u kolektiv. Ne zato što je zarazno, jer nije, već da biste ga zaštitili od mogućih virusnih infekcija koje vladaju među decom. Ovo je izuzetno bitno jer ovčije boginje značajno smanjuju imunitet Vašeg deteta.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Marsovci-prebiotik-oglas-148x2082mm_page-0001
INSTA-2-1536x1536
Marsovci-zajedno-oglas-148x2082mm_page-0001