Uticaj korišćenja pametnih telefona na zdravlje

Sadržaj teksta

Pametni telefoni su postali sastavni deo našeg svakodnevnog funkcionisanja. Taj mali kompjuter koji svako od nas  danas nosi u džepu je izvor mnogih olakšica, ali nažalost i mnogih ne tako dobrih stvari. Već dugo se naučnici bave uticajem pametnih telefona na naše zdravlje, sa različitih aspekata, a mi ćemo vam ovde navesti neke najvažnije i najčešće opasnosti koje pametni telefoni nose sa sobom.

Pamtni telefoni i mikrobiološka kontaminacija

Istraživači laboratorije „Mansi“ analizirali su površine smartfon uređaja i utvrdili da su pametni telefoni opasniji od običnih mobilnih telefona. Dok smo običan mobilni uglavnom uzimali u ruke samo kada zovemo ili pišemo SMS, smartfon često sa sobom nosimo u kupatilo, teretanu ili krevet kako bismo vreme prekratili nekom od aplikacija. Smatra se, na primer, da 1 od 6 telefona nosi na sebi bakteriju E. coli. Kao što čistimo sve površine sa kojima dolazimo u kontakt tako i telefon treba očistiti s vremena na vreme. Najsigurniji način dezinfekcije smartfon uređaja je pomoću meke krpe nakvašene razblaženim alkoholom.

Problemi sa vratnom kičmom

Dugotrajno gledanje nadole u ekran telefona isteže mišiće vrata i može da dovede do spazma i ukočenosti. Često se javlja i neuropatski bol koji se širi niz kičmu ili ka ramenu i niz ruku. Ukoliko telefon koristite u dužem vremenskom periodu preporuka je da se na svakih 20 minuta ispravite, istegnete i razgibate, da se što manje naginjete napred dok gledate u ekran, da telefon uvek držite  u nivou očiju…

Bol u vratu se može javiti i ako dugo vremena pridržavate telefon ramenom i uhom, nakrivljeni na jednu stranu. Ovo nije prirodna pozicija tela. Da biste izbegli bol istegnite vrat u svim pravcima kad god možete, a ako se bol već javila možete probati sa toplim oblogama i lekovima protiv bolova. Joga i pilates mogu pomoći u održavanju  snažne kičme i ublažavanju bola u leđima.

 

Da li pametni telefoni mogu uzrokovati artritis palca

Još uvek nije jasno da li mobilni telefon zaista može da dovede do artritisa, ali definitivno može da pogorša simptome ove bolesti. Ponavljajući pokreti, poput onih pri držanju telefona ili slanju poruka mogu prouzrokovati ili pogoršati stanje artritisa. Artritis palca izaziva bol i ukočenost baze palca, na mestu njegovog spajanja sa ručnim zglobom. Jedini lek za ovo stanje jeste odmor, uz nekorišćenje mobilnog telefona, a u slučaju jakih bolova može se uzeti antireumatik.

Sindrom kubitalnog tunela

Sindrom kubitalnog tunela je medicinsko stanje ruke koje se odnosi na dugotrajnu kompresiju ulnarnog nerva u tunelu sa unutrašnje strane lakta. Ako se oslanjate na laktove dok kuckate po telefonu ili razgovarate ili ako ih savijate da biste pridržavali telefon uz uho, to može da iritira ulnarni nerv na laktu. Tipični simptomi ovog stanja su utrnulost i peckanje u domalom i malom prstima, kao i bol na unutrašnjoj strani lakta ili podlaktice. Da biste izbegli ove probleme pokušajte da ne držite lakat na tvrdoj površini niti da ga predugo držite savijenim i pravite pauze kako biste ruku razgibali u različitim pravcima.

Korišćenje telefona u vožnji

Da li ste znali da je za slanje jedne poruke potrebno bar 5 sekundi? Zvuči malo, ali ako ste za volanom to je dug period. Ukoliko vozite brzinom od 90 km/h, za 5 sekundi ćete preći skoro dužinu fudbalskog terena!

Samo jedna poruka, pisana ili glasovna, pri ovoj brzini može imati fatalne posledice. Razgovor preko telefona dok vozite, čak i kada su vam ruke slobodne, takođe nije bezopasan. Neki matematički modeli pokazuju da ukoliko telefonirate dok vozite verovatnoća da doživite saobraćajnu nesreću je 4 puta veća!

Studije pokazuju da je danas svaka 5. saobraćajna nesreća izazvana korišćenjem telefona. Glavni razlog je smanjena pažnja i nedovoljna usredsređenost na samu vožnju.

Hodam i telefoniram, gde je tu opasnost

Sam razgovor i nije toliko strašan, ali često uzmemo telefon samo da nekome nešto brzo napišemo. Tih par sekundi je dovoljno da ne gledamo kuda hodamo, da se sapletemo, padnemo, možda čak i na kolovoz, što može biti veoma opasno. Ovo se odnosi i na boravak u kući. Najčešće povrede u kući danas se dešavaju usled korišćenja mobilnog telefona, a to su obično istegnuća mišića i tetiva, lomovi i povrede glave.

Pametni telefoni i problemi sa očima

Kraća talasna dužina plavog svetla sa ekrana telefona umara oči i izaziva bol, a može čak da dovede i do oštećenja rožnjače (providni polukružni prednji deo oka) i slabljenja vida. Ako primetite ovakve probleme najbolje je da ograničite upotrebu uređaja sa plavim svetlom, kao što su telefon i kompjuter, odmarate oči što je više moguće, koristite veštačke suze i obogatite ishranu antioksidansima koji će zaštiti oko.

Poremećaj spavanja

Previše bilo kog svetla nakon što sunce zađe može da naruši ritam spavanja. Poremećaj spavanja se dovodi u vezu sa dijabetesom, gojaznošću, bolestima srca i mnogim drugim zdravstvenim tegobama. Pametni telefoni emituju plavu svetlost sa svojih ekrana što je posebno loša za san, pa se  trudite da minimum sat vremena pre odlaska na spavanje odložite telefon.

Interferencija sa drugim medicinskim uređajima

Ukoliko koristite telefon u blizini drugih medicinskih pomagala kao što su pejsmejker ili implantabilni defibrilator može doći do greške u njihovom radu. Telefoni mogu interferirati čak i sa nekim vrstama slušnih pomagala. Ako primetite nešto od ovoga obavezno se obratite lekaru.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
CG-19-INSTA-696x696
Mycoseb-baner-300x300px3