Podbulost lica, odraz zdravlja i životnog stila

Sadržaj teksta

 

Podbulost lica, „puffy face“ ili „morning face“, iako se doživljava prvenstveno kao estetski problem, može biti znak ozbiljnih zdravstvenih stanja poput hronične bolesti bubrega, srčane slabosti, poremećaja u radu štitaste žlezde itd. Otečenost lica može biti i posledica stresa ili svakodnevne izloženosti lica delovanju štetnih materija iz sredine. Na primer, tokom prolećnih i jesenjih dana često je povezana sa sezonskim alergijama, a zimi i leti sa astmom.


Ukoliko se podbulost lica ne javlja sporadično već je stalno prisutna, obavezno treba potražiti pomoć lekara koji će utvrditi uzrok i propisati terapiju. Upotreba odgovarajuće medicinske kozmetike poseban je korak u rešavanju ovog problema.

MANJAK TEČNOSTI U ORGANIZMU

Najčešći krivac za podbulost i otečenost kapaka je manjak tečnosti u organizmu. Prekomeran gubitak tečnosti iz organizma može nastati usled pojačanog znojenja i/ili mokrenja, zbog dijareje ili povraćanja. Dehidraciju mogu uzrokovati i i loše navike. Tada se organizam ponaša kao vaga koja nastoji da održi u ravnoteži sve telesne procese; sa jedne strane pokušava da zadrži sve korisne materije a sa druge izbaci nepotrebne i štetne.

Dehidracija organizma izazvana alkoholom je propraćena je delimičnim zadržavanjem vode i to baš u najosetljivijim predelima, na licu i oko očiju. Veću šansu za podbulost imaju osobe koje konzumiraju konzerviranu i suhomesnatu hranu ili slane grickalice jer so kao osmotski aktivna supstanca vezuje za sebe vodu i ona se zadržava u organizmu. Ali, voda se ne zadržava u ćelijama gde je potrebna već u vanćelijskom prostoru. Nastaju edemi koji se na licu vide kao otekline ili podbulost.

Podbulost licaISHRANOM PROTIV PODBULOSTI LICA

Idealna pomoć u smanjivanju podbulosti je obojeno sveže voće i povrće (žuto, zeleno, crveno, narandžasto), koje pored vode, sadrži i antioksidanse, i fitosupstance važne za jačanje ćelijskih membrana. Što su membrane jače to bolje zadržavaju vodu unutar ćelija i sprečavaju njeno “curenje“ u vanćelijske prostore i stvaranje edema.

Američki dermatolozi koji proučavaju vezu ćelijskih membrana  i podbulosti slikovito opisuju ulogu fitosupstanci u sprečavanju otečenosti lica: „Ispijanje velikih količina vode bez uzimanja esencijalnih masnoća (lecitin) i antioksidanasa (alfa i beta karoten, polifenoli, vitamini C i D itd.) koji će osnažiti mebranu ćelija i tako im omogućiti da zadrže tu vodu jednako je kao da stavljamo kovanice u džep prepun rupa. Tako isto se ponašaju i ćelije. Naime, voda izlazi iz ćelija i gomila se u medjućelijskom prostoru gde uzrokuje nastanak podbulosti“. Zato za spečavanje ovog estetskog problema savetuje se kvalitetna ishrana, uzimanje dosta voća i povrća i nega lica kvalitetnim preparatima koji podstiču izbacivanje suvišne vode.

Podbulost

UMIVANJE HLADNOM VODOM

Stručnjaci objašnjavaju da se voda uvek nakuplja u delovima tela sa oslabljenom mikrocirkulacijom. Svaki tretman ili aktivni sastojak koji podstiče mikrocirkulaciju smanjuje podbulost lica.

Naročito se savetuje prilagođena i odmerena masaža lica uveče, pre odlaska na spavanje, i ujutro odmah nakon buđenja. Nežnim pokretima vrhovima prstiju u smeru od brade prema obrazima te od unutrašnjih prema spoljnim uglovima očiju pa od obrva prema vrhu čela. Dermatolozi preporučuju i nežno jutarnje potiskivanje područja ispod očiju, te nežno „štipkanje“ područja ispod obrva. Takođe, savetuje se umivanje hladnom vodom i pritom blago masiranje vrata prema bradi i uz liniju jagodica od nosa prema slepoočnicama.

SVAKAKO-DA!

  • Koliko god zvučalo čudno, sa svega par uzastopnih dubokih udisaja i izdisaja još dok ste u krevetu, a potom nanošenjem odgovarajuće kreme oko očiju možete doprineti odmornom i svežem ranojutarnjem izgledu lica. Kombinacija veće doze kiseonika i aktivnih supstanci iz krema deluje poput melema na osetljivu kožu.

  • Nemojte spavati na stomaku jer gravitacija čini svoje pa je veća verovatnoća da će se suvišna tečnost nakupljati u donjim delovima tela, a posebno u područjima sa osetljivom kožom. To znači da će suvišna voda se najverovatnije nakupljati u licu.

  • Pijte i kada niste žedni ali izbegavajte zaslađene napitke jer i veštački zaslađivači mogu doprineti zadržavanju tečnosti u telu. Pijenjem dovoljne količine vode ili nezaslađenih čajeva organizam kontinuirano dobija potrebnu dozu tečnosti za urednu limfnu cirkulaciju i eliminisanje štetnih materija iz tela. Tako se smanjuje verovatnoća na podbulost.

  • Ako se sve češće budite podbuli i teško mirite sa opuštenim kapcima koji ukazuju na starenje lica potražite savet svog dermatologa ili estetskog hirurga. Oni će vam predložiti metodu osveženja i podmlađivanja lica koja najbolje odgovara godinama i vašem tipu kože.

podbulostPREPARATI ZA NEGU KOŽE OKO OČIJU

Često se podbulost javlja u kombinaciji sa opuštenim gornjim i otečenim donjim kapkom te tamnim kolutovima oko očiju. Opušteni gornji kapak pokazatelj je slabljenja elastinskih i kolagenih vlakana, a vrećice ispod očiju preranog starenja kože. Tamni kolutovi oko očiju posledica su slabije cirkulacije krvi u finim kapilarima koji hrane ovo osetljivo područje.

Zato, preparati za negu kože oko očiju istovremeno treba da deluju na sva tri estetska nedostatka – otečenost, podbulost i starenje kože. Ovi preparati sadrže pažljivo odabranu kombinaciju materija pa jedne pospešuju stvaranje i sintezu novog vezivnog tkiva (kolagena i elastina), druge ubrzavaju mikrocirkulaciju i podstuču uklanjanje nakupljenih pigmenata i otpadnih materija koje su odgovorne za tamne kolutove oko očiju. Uz to postoje  preparati koji su upakovani u posebne roll-on aplikatore koji istovremeno masiraju i hlade kožu čime dodatno pospešuju drenažu oko očiju.

Serumi, gelovi, kreme

Među aktivnim materijama koje pomažu uklanjanje podbulosti posebno se ističu ekstrakt krastavca, kamilica, hamamelis, neven, gavez, alantoin, ekstrakt divljeg kestena, vinove loze, sladića, zeleni i beli čaj. Sve te materije, podstiču steazanje kapilara, pospešuju mikrocirkulaciju. Jedan od najčešćih sastojaka svih kozmetičkih preparata je kofein koji zavidno pospešuje mikrocirkulaciju i limfnu drenažu pa je pored preparata za negu predela oko očiju prisutan i u preparatima za tretiranje celulita. Postoji još jedno rešenje – ujutro nanesite kremu za negu oko očiju koju ste preko noći držali u frižideru.

Jednostavni „kućni“ preparati

podbulostU nedostatku adekvatne kreme od pomoći mogu biti i ohlađene kesice zelenog čaja ili čaja od kamilice koje treba nekoliko minuta držati na kapcima. Često se spominje i dobar učinak obloga sa hladnim mlekom. Pomaže i masiranje lica kockicama leda zamotanim u gazu ili stavljanje obloga od kriški krastavaca. Ponekad je dobro na gornji kapak nežno prisloniti kašiku (naopako okrenutu), kako bi lagano hladila područje oko očiju, ali nikako zaleđenu iz hladnjaka.

ZAPAMTITE

Uprkos brojnim naporima, dermatokozmetičke kuće još nisu otkrile čarobnu kremu koja sprečava ili u jednom potezu uklanja podbulost lica. Usporite zato dnevni ritam, pronađite ujutro par minuta za sebe, duboko udahnite, popijte čaj ili kafu u dragom društvu, hranite se zdravo pa će i problemi sa podbulošću biti svedeni na minimum.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
CG-19-INSTA-696x696
Mycoseb-baner-300x300px3