Muškatla. Kraljica balkona u letnjem periodu.

Sadržaj teksta

Muškatla. Već tokom poznog proleća daruju nam prve raskošne i raznobojne cvetove. Tu lepotu dele sa nama sve do kasne jeseni.

Iako se muškatle tradicionalno uzgajaju na našim prostorima, ova tropska biljka vodi poreklo iz južnih delova Afrike. Potpuno se pripitomila i prilagodila našim uslovima, tako da se sa relativnom lakoćom može uzgajati i u umereno kontinentalnim predelima. Kako, pročitajte u narednim redovima.

Muškatla (Pelargonium sp.) može biti jednogodišnja ili višegodišnja biljna vrsta koja je zbog svoje otpornosti i prilagodljivosti mnogo selekcionisana, tako da sada možemo izabrati vrste koje odgovaraju našim uslovima gajenja, pa i ličnom ukusu.

Dostupne su nam izuzetno popularne viseće muškatle sa dugim cvetnim kaskadama koje se, poput cvetne zavese, spuštaju niz balkone.

Tu su i engleske muškatle koje su nešto osetljivije ili ledene muškatle koje su veoma zanimljive sa svojim duplim koloritnim cvetovima.

Ništa manje popularne nisu ni grmolike muškatle koje mogu da narastu i do 90 cm. Plemenite, mirisne i lisnodekorativne, sa različitim oblicima listova, polupunim ili punim cvetovima, muškatle su jednostavno neizostavni cvetni dekor svih bašta.

Sadnja – veoma važna radnja

Ova klasična sezonska cvetnica sadi se u saksijama, sandučićima, vrtnim gredicama ali i žardinjerama ili visećim korpama, u zavisnosti od vrste koju odaberemo. Praktikuju se čak obične jednostavne žardinjere jer će vrlo brzo biti prekrivene raznobojnim cvetovima. Razlikuju se po veličini i obliku cvetova.  Patuljaste muškatle visoke su od 10cm do 35cm i njima je sasvim udobno u stojećim žardinjerama. Viseće muškatle vole društvo od tri biljčice i one vrlo brzo počinju da se spuštaju kao puzavice praveći pravi cvetni slap. Ako je vaš balkon okrenut ka jugu, a temperatura prelazi 13 stepeni, imaćete muškatle sa zdravim, krupnim cvetovima sa baršunastim lišćem koje se poput pletenice prepliću i spuštaju niz balkone.

Njeno ”mesto pod suncem”

Svetlo i toplo mesto, ali ne direktno izloženo podnevnom suncu, idealno je za uzgoj muškatli. Na temperaturama nižim od 10 stepeni, muškatle će ući u fazu mirovanja, ali i na temperaturama koje su više od 30 stepeni. Tada prestaju da cvetaju i bujaju.

Ono što je posebno interesantno, muškatle koje imaju intenzivne boje cvetova moramo posebno paziti po pitanju osunčanosti jer im jako sunce izuzetno šteti. Cvetovi postaju bledi i suše se, tako da im treba obezbediti  blago jutarnje i kasno popodnevno sunce.

Iako su prilično otporne, muškatlama treba obezbediti dovoljno vode. Redovno i umereno zalivanje je imperativ u gajenju ove cvetnice. Previše vode može uništiti korenov sistem biljke, a premalo vode dovodi do sušenja listova i cvetova. Zato je drenaža izuzetno važna prilikom uzgoja muškatli.

Tokom zime kada su muškatle u fazi mirovanja, treba ih zalivati jednom u 15 dana ili čak mesec dana. U tom smislu i zemljište mora biti rastresito, ne previše nabijeno i sa dovoljno vazduha. Danas se u cvećarama može pronaći supstrat namenjen isključivo ovim biljkama.

Muškatla: razmnožavanje, orezivanje i još ponešto  

Muškatla se uglavnom razmnožava reznicama, a za to je najpovoljniji mesec avgust kada je cvetanje muškatli intenzivno. Reznice se sade u saksije koje su napunjene kombinacijom peska i treseta. Stavljaju se na osunčano mesto i umereno zalivaju, a na proleće se presađuju u svežu zemlju za cveće u veće saksije ili žardinjere.

Važno je blagovremeno odstraniti uvele listove i cvetove sa biljaka, posebno pred jesenje spremanje za zimski san.

Prihranjivanje mladih biljaka je obavezno, posebno u periodu cvetanja, dok tokom zimskih meseci, kada biljka miruje, dodatna hrana nije potrebna. Za prihranu su interesantna đubriva na bazi fosfora sa što manjim udelom azota koji remeti cvetanje.

Još jedan važan momenat prilikom nege muškatli je orezivanje. Da bi tokom čitave godine bile bujne i raskošno cvetale, potrebno je orezati biljku tokom marta ili oktobra meseca. Svi suvišni izdanci koji crpe energiju biljke moraju biti uklonjeni.

Kako muškatlu zaštititi od patogena – mali savet velikih majstora baštovanstva

Ljubitelji cveća imaju milion malih magičnih saveta kako uzgajati biljke, kako poboljšati cvetanje, kako se na prirodan način rešiti štetočina i bolesti.

Mi ćemo vam otkriti tajnu o mleku kojim se zaliva cveće pa i muškatle, radi zašite od patogenih organizama.

Muškatle koje dobijaju jednom nedeljno mleko bogato kalijumom, kalcijumom i magnezijumom, bolje apsorbuju hranjive materije iz zemljišta, bolje cvetaju i imaju intenzivniju boju cveta.

Isto tako, muškatla obožava magičnu mešavinu ustajale vode i jedne kapi povidon joda koji će biljci omogućiti bolju razmenu kiseonika. Ova tečnost učiniće da vaše muškatle bujaju i cvetaju kao u tropskim baštama.

Muškatla mora biti zdrava

Iako je veoma otporna na bolesti, muškatla najčešće oboleva od bakterijskog uvenuća. Listovi biljke venu, suše se i odumiru. Stoga je potrebno s vremena na vreme oprati tacnu od saksije prilikom zalivanja kako bi se sprečila ova bakterijska infekcija.

Obolele listove je neophodno odmah odstraniti i spaliti kako se zaraza ne bi proširila na celu biljku.

Potrebno je redovno provetravati prostoriju u kojoj biljka boravi i voditi računa da prilikom zalivanja ne pokvasimo listove. U tim situacijama poželjno je tretiranje fungicidima na bazi bakra.

Još jedna bolest koja se može pojaviti tokom vlažnog vremena, i to na uspravnim sortama muškatli, je rđa muškatli. Listovi tada dobijaju smeđe fleke. Kako bi se izbegla ova gljivična infekcija, potrebno je biljke saditi na većem rastojanju kako bi se obezbedio normalan protok vazduha između biljaka.

Ako se, pak, na listovima pojave crvenkasti rubovi, to je jasan znak da je biljci hladno. Tokom dana pustite je da uživa na suncu, a tokom prohladnih noći obezbedite joj topliji prostor.

Kako sačuvati muškatle u toku zime?

Dugo toplo leto i topli jesenji dani sa prijatnim noćima, produžiće period cvetanja muškatli. Ali sa prvim hladnim jesenjim danima vreme je da ih smestite na najbolje moguće mesto kako bi se dobro “naspavale“ preko zime i ponovo probudile sa prvim martovskim suncem. Najpre se ručno odstrane svi cvetovi i listovi sa biljke. Potom se biljke skraćuju na 20 cm i unose u prostoriju gde temperatura tokom zime nije ispod 10 stepeni i gde ima dovoljno svetlosti. Potrebno je zalivati ih jednom mesečno a prihranjivanje odložiti do marta meseca. Lepo ušuškane i negovane biljke sa nestrpljenejm će čekati da ponovo procvetaju.

Muškatla – Simbol sreće i lepote

Raznobojni cvetovi muškatli imaju i različitu simboliku.

Tako jarko crvene muškatle privlače dobru energiju, moć, poslovni potencijal i napredak u životu. Nežne ružičaste nijanse unose harmoniju i sklad, dok su ljubičaste nijanse muškatli znak dobre sreće, obilja i dobrog zdravlja ukućana. Bele muškatle su simbol plodnosti, a vrlo često su gajene jer se verovalo da odbijaju zmije.

Koju god boju muškatli da odaberete, budite sigurni da će vaš dom odisati lepotom, skladom i svežinom. Ako tome dodate i sorte sa mirisnim aromama poput: Chocolate Peppermint, Quin of Lemons, Bourbon, Orsett , dobićete  i sastojak za izvrsna aromatizovana pića koje će vas osvežavati tokom vrelih letnjih dana. Mirisi ruže, limuna, pomorandže ili čokolade učiniće da vaše leto bude posebno i egzotično.

Možda želite da znate: Narcis, cvet zagledan u ljudsku dušu. 

Tatjana Vlaškalin, diplomirani inženjer poljoprivrede i ekonomista. Završila je Fakultet za biofarming, smer – organska proizvodnja i Višu ekonomsku školu, smer ekonomsko-upravni u Novom Sadu. Učestvovala je u brojnim projektima kompanija koja se bave istraživanjima u poljoprivredi, poput Kleffmann-a. Poseduje Sertifikat iz oblasti poljoprivrednog preduzetništva u oblasti savremene povrtarske proizvodnje.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
CG-19-INSTA-696x696
Mycoseb-baner-300x300px3