Lale – desetak dana božanske lepote

Sadržaj teksta

Od ranog proleća do dubokog leta predstavljaju simbol prefinjenosti i gracioznosti u našim baštama i kućama. One su najbolji dokaz često uporebljavane rečenice – sve što je lepo, kratko traje. Lale. Cvetaju relativno kratko, svega desetak dana godišnje, ali za tih desetak dana pruže toliko lepote da nam nahrane dušu lepotom do sledeće godine.

Iako prvi detaljniji opis ovog cveta datira iz Turske 1554. godine, od XVII veka lale su velikom brznom osvojile čitavu Evropu. Glavno sedište trgovine lukovicama lala postala je Holandija.

Lukovice lala postale su simbol prestiža i bogatstva, tako da gotovo nijedna bogatija porodica nije bila bez ovog cveća u svojim raskošnim vrtovima. Ovaj period u istoriji cvećarstva pamti se kao Lalomanija.

Lukovice lala su se veoma brzo rasprodavale ,a cena im je postajala sve viša i viša. Prodavala su se ogromna imanja i kuće kako bi se ulagalo u proizvodnju i trgovinu lukovicama lala. Tridesetak godina je vladala opšta pomama za ovim cvećem, a Holandija je trgovinom lalama zaradila ogromno bogatstvo.

Ipak, 1637. verovali ili ne, jedna vrsta lukovice pod nazivom Semper augustus imala je cenu od 60 prosečnih zarada prosečnog Holanđanina. Kao merilo vrednosti jedne lukovice, bila je čak vrednost kuće u najstrožem centru Amsterdama. Od tada do danas, Holandija je ostala veliko svetsko tržište za proizvodnju i distribuciju lala.

Lična karta lala

Lala ili tulipan pripada porodici ljiljana (lat. Liliaceae) i obuhvata oko 100 vrsta koje su prirodno rasprostranjene u Aziji, južnoj Evropi i severnoj Africi.

Tulipan je dobio naziv po persijskoj reči Dublend ili turskoj reči Tulipant što znači omot ili turban na glavi i to upravo zbog specifičnog oblika cveta lale.

Možda vas lale asociraju na Holandiju, ali Izvorni oblici ovog cveta najbolje rastu u podnožju Himalaja i u istočnoj Turskoj.

Ovim prirodno višegodišnjim biljkama najviše odgovaraju područja sa hladnijim zimama i suvim i toplim letnjim mesecima. Ako klimatski uslovi nisu adekvatni, ova biljka ipak uspeva, ali kao jednogodišnja cvetnica. U suštini, divlje vrste lala su važne samo u botaničkom smislu, dok je za hortikulturu i cvećarstvo veoma važna vrsta Tulipa Gesnerijana.

Ona je predak kultivisanih sorti od kojih su kasnije nastajale mnoge druge. O poreklu baštenskih sorti lala nema pouzdanih podataka. Danas se uzgajaju ukrštene sorte, fantastični hibridi koji plene svojom lepotom i bojama. Krupne, čvrste i mesnate latice lala mogu biti u bele, boji sunca, narandžaste, svih nijansi crvene, nežno roze, ljubičaste, pa čak i toliko tamno ljubičaste da ih zovemo crnim.

Lale iz bašte

Da bismo uživali u ovom prelepom cveću, potrebno je malo znanja, nege i puno ljubavi.

Pre svega treba odabrati zdrave i neoštećene lukovice. One moraju biti svetlo braon boje i prekrivene tankim slojem, sličnim omotu kod crnog luka. Za sadnju je najbolje koristiti lukovice sertifikovanih proizvođača koji garantuju kvalitet. Iz svake lukovice može da izraste jedna do četiri stabljike i cveta. Na vama je da izaberete sortu i u kasnu jesen ih posadite.

Vreme sadnje treba prilagoditi klimatskim uslovima, a ako sadite lukovice u područjima gde su blage zime, potrebno ih je staviti u papirnu kesu i šest do osam nedelja pre sadnje ih držati u frižideru. Idealna temperatura za sadnju je 15 stepeni.

Lale obožavaju sunce tako da teren za sadnju mora biti dobro osunčan, sa bar šest sunčanih sati dnevno, mada neke sorte podnose i hladnija mesta sadnje.

Lukovice se sade na dubini od 10 do 15 cm, u zavisnosti od veličine same lukovice, na rastojanju od 15 do 20 cm. Nakon sadnje treba obilno zaliti mesto gde su posađene da bi se inicirao rast. Nakon toga je neophodno malčirati zemljište. U zonama blagih zima, odmah nakon sadnje, a u zonama gde su zime hladnije, tri do četiri nedelje nakon sadnje.

Ako su u pitanju višegodišnje biljke, obavezna je i prihrana đubrivima koja su osiromašena azotom. Zemljište treba da je rastresito, bogato fosforom i kalijumom i dobro drenirano jer višak vlage izaziva truljenje lukovica. Sada su vaše lale spremne za dugi zimski san.

Mere nege

Prvi prolećni zraci sunca izmamiće i male zelene listiće koji rastu iz zatrpanih lukovica.

Sa pojavom prvog para listića nastavlja se redovno zalivanje posebno kada je zemljište isušeno. Tokom cvetanja obavezno je zalivanje dva do tri puta nedeljno. Kada se pojave prvi listovi počinje se i sa prihranom organskim mineralnim đubrivom sa nižim sadržajem azota i to na svakih 15 dana. Krajem leta, zalivanje je potrebno redukovati kako bi se biljka na vreme pripremila za mirovanje i sačuvala hranjive materije za svoje izdanke. Lišće i zeleni delovi biljke treba sami da uvenu. Prekidamo zalivanje i ostavljamo da se zemlja osuši.

Temperatura je takođe važan faktor prilikom uzgoja lala. Sade se na 15 stepeni ,a ako se sade u saksijama temperatura od 15 stepeni je takođe prihvatljiva s tim što se nakon tridesetak dana saksija prebacuje na mesto gde su temperature više (od 18 do 20 stepeni). Lale su biljke koje vole dobru osvetljenost i sunce. Ipak direktna izloženost jakim sunčevim zracima je loša po biljku.

Razmnožavanje lala

Lale se razmnožavaju semenom ili lukovicama. Najčešći i najjednostavniji način razmnožavanja je ipak lukovicama. Bočne lukovice koje izrastaju uz glavnu lukovicu se pažljivo odvajaju od matične i pripremaju za sadnju.

Vrste koje su snažnije mogu uspevati i više godina ,ali većina lukovica lala su zapravo jednogodišnje biljke. Samo zdrave i neoštećene lukovice se čuvaju nakon vađenja u kasnu jesen.

I lale mogu da se razbole

Svaka biljka ima svoje zahteve i specifičnosti na osnovu kojih ih negujemo i štitimo od bolesti. S obzirom da su lale nežne biljke, potrebno je obezbediti kvalitetan sadni materijal i voditi računa o elementima koji utiču na razvoj biljke.

Tu pre svega mislimo na odgovarajuću temperaturu, vlažnost vazduha, svetlost, kvalitetno zemljište i odgovarajuću količinu adekvatnog đubriva.

Lukovice lala uglavnom oboljevaju od gljivičnih bolesti koje su prouzrokovane velikom količinom vlage u zemljištu. Međutim postoje i mnoge druge bolesti koje se mogu javiti kako kod sobnih tako i kod biljaka koje gajimo na otvorenom.

Da bismo to sprečili moramo redovno kontrolisati biljke i na vreme reagovati upotrebom odgovarajućih preparata. Proverena metoda je prskanje koncentrovanim insekticidom ili fungicidom koji se razblažuju u vodi.

Lale u saksiji

Kod uzgoja lala u saksiji, podzemni izdanci moraju ostati neoštećeni pre sadnje, a treba ih čuvati na tamnom i prohladnom mestu. Izdanak od 10 cm vadi se iz peska i premešta u topliju prostoriju i sa malo svetla.

Zemljište, naravno, mora biti hranjivi supstrat koji je bogat kalijumom i fosforom. Treba poštovati sve mere nege koje se primenjuju i pri uzgoju na otvorenom.

Kada se cvetni pupoljak razvije, premešta se u prostoriju sa više svetla sve dok listovi ne ozelene. Tada je pravi momenat da vaše lale premstite na njalepše mestu u kući, na prozor okupan suncem.

Izaberite idelanu lalu

Prvi cvetni pupoljci lala javljaju se početkom marta i cvetaju do kraja maja, neke sorte počinju da cvetaju čak početkom jula. Na vama je da odaberete po vremenu cvetanja koji hibrid vam najviše odgovara: rano cvetajuće, srednje rano cvetajuće, kasno cvetajuće ili botaničke lale.

Osim po vremenu cvetanja razlikuju se i po obliku i boji cveta, sa jednostavnim ili duplim cvetom.

Tako su izdvojene najlepše sorte iz svih grupa lala koje najviše volimo i sa zadovoljstvom gajimo u našim baštama i saksijama. To su: Strong gold, Ile de France, Purple prince, Viking, Purple flag, Yellow flight, Yokohama, Princess Irene, Debutante i još mnoge vrste lala su osvojile i srca i vrtove.

Kad lale govore

Poznajete li jezik lala?

U buketu crvenih lala možete pročitati savršenu ljubav. Ljubav koja podrazumeva i strast i smirenost i sigurnost.

Ako dobijete na dar bele lale, one će vam reći da ste za tu osobu čista i nevina duša od koje se traži oproštaj.

Lale u roze boji predstavljaju luksuzan carski život, a cvetovi u žutoj boji koji podsećaju na sunce, označavaju srećne misli i dobru energiju.

Ali ako ipak želite nekome da kažete da vam se neverovatno dopada, aranžirajte buket šarenih lala i učinite taj trenutak magičnim, trenutak kad voljenoj osobi zasijaju oči u svim bojama ovog buketa.

Persijski princ i druge priče

Mnogi smatraju da lale vode poreklo iz Holandije, ipak ovaj prelepi cvet vodi poreklo iz Persije odakle je stigao u turske bašte bogatih sultana, a odatle i u ostale delove Evrope. Legenda kaže da je mladi persijski princ Farhad bio zaljubljen u prelepu devojku Sirin. Jednoga dana dobio je vest da je njegova draga ubijena i, ne želeći da nastavi život bez nje, uzjahao je konja i sleteo niz liticu. Iz njegovih rana potekle su kapi krvi iz kojih je izrastao cvet kao simbol njegove iskrene ljubavi. Taj cvet je bio lala.

Tatjana Vlaškalin, diplomirani inženjer poljoprivrede i ekonomista. Završila je Fakultet za biofarming, smer – organska proizvodnja i Višu ekonomsku školu, smer ekonomsko-upravni u Novom Sadu. Učestvovala je u brojnim projektima kompanija koja se bave istraživanjima u poljoprivredi, poput Kleffmann-a. Poseduje Sertifikat iz oblasti poljoprivrednog preduzetništva u oblasti savremene povrtarske proizvodnje.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
CG-19-INSTA-696x696
Mycoseb-baner-300x300px3