Kako hobi utiče na psihičko i fizičko zdravlje

Sadržaj teksta

Poželite li nekad malu pauzu, fizičku, mentalnu ili emotivnu, u ovom užurbanom i prenatrpanom vremenu? Pomislite li možda da bi to mogao biti hobi? To je ono čime su ljudi ranije često bavili u slobodno vreme. Sada je nekako skrajnut, nema se vremena…

Hobi je nešto u čemu uživamo, što je samo naše, naš slobodan izbor… Aktivnost koja nije posao za koji smo plaćeni, ni kućni poslovi, ni briga o deci ili roditeljima… To je ono što radimo jer uživamo naprosto zato što dozvoljavamo sebi da uživamo i da nam je lepo baš to što radimo…

Kako bavljenje hobijem doprinosi mentalnom zdravlju?

Hobi poboljšava naše mentalno stanje, rasterećuje i opušta um. Oslobađa kreativne potencijale ličnosti, doprinosi razvoju samopouzdanja i osećanju samoostvarenosti i samoprihvatanja. Pomaže da se kvalitetnije nosimo sa osećanjima tuge, besa, ljutnje, frustracije…

Odlično smanjuje neaktivnost i količnu vremena provedenog pasivno pred raznim ekranima. Smanjuje verovatnost razvoja depresije i anksioznosti i pomaže da se ne traže drugi “ventili za pražnjenje” kao što su alkohol, psihoaktivne supstance…

Važan za osećanje samokontrole i kontrole sopstvenog vremena. Daje osećaj slobode izbora. Kada imamo hobi nastojaćemo odvojiti vreme za njega i kvalitetnije upravljati svojim vremenom sa manje praznog hoda i bolje postaviti prioritete.

Uči nas da je sasvim u redu da budemo opušteni i rasterećeni. Da radimo nešto neobavezno, a izazovno i zabavno. Uči nas i da vreme provodimo u onome što nas ispunjava iako nam ne donosi finansijsku dobit praveći tako preko potrebnu ravnotežu u vremenu prenaglašenog značaja materijalnih vrednosti.

Kreativni (ne)red 

Uz hobi možemo se prisetiti ili naučiti da je sasvim u redu da napravimo nered samo zato što volimo ono što radimo. Otpuštamo potrebu za “savršenim redom” i predvidljivošću.

Ako nam se ono što radimo ne sviđa ili nam ne prija ili se više ne pronalazimo u tome, ne moramo ni da nastavimo. U različitim životnim dobima i situacijama različita su nam interesovanja i mogućnosti (fizičke, mentalne, emotivne, finansijske).

Prihvatanjem potrebe za promenom iz najrazličitijih razloga poboljšavamo naše veštine prilagođavanja na različite životne situacije i izazove. Suština je da se nečim bavimo samo zato što nas čini srećnim i da to je sasvim dovoljan razlog. Otpuštamo i maksimalističke zahteve od sebe.

Čak i ako nismo dobri u tome, nije bitno. Bitno je da prihvatamo da je to sasvim u redu i uživamo u nesavršenosti onoga što radimo.

Uz hobi uspostavljamo bolji odnos sa samim sobom

Hobi nam pomaže da izađemo iz zamorne rutine svakodnevice i posvetimo vreme samo sebi. Aktivnost koju smo odabrali zato što nam daje zadovoljstvo omogućava nam da se opustimo i otpustimo preopterećenje čak i ako traje relativno kratko vreme.

Neki od njih kao čitanje, kreativno pisanje, učenje novog jezika ili veštine daju i osećaj produktivnosti i svrhe dok se doživljavaju kao zabavne. Što im više vremena i pažnje posvetimo daju nam veće zadovoljstvo i osećanje postignuća.

Hobiji nam pomažu da budemo prisutni u sadašnjem trenutku.

Preusmeravaju naš um sa sresnih razmišljanja na aktivnosti u kojima uživamo. Umiruju ga i daju toliko potrebnu pauzu i odmor bez kojih ne možemo da se kvalitetno nosimo sa zahtevima svakodnevnog života. Povećanjem prisutnosti u sadašnjem trenutku poboljšavamo kvalitet odnosa sa samim sobom, otklanjamo fokus na prošlost i budućnost i smanjujemo mogućnost nastanka depresije i anksioznosti.

Mašta može svašta

Hobiji nas ohrabruju da proširimo granice naše mašte, vidimo svet drugim očima i otvaraju naš um prema novom. Donose nam sveža iskustva i izazove. Motivišu nas da učimo i vežbamo da budemo bolji u onome što radimo iz zadovoljstva. Povezuju nas sa ljudima sličnih interesovanja, proširuju teme za razgovor i čine lakšim uklapanje u novu sredinu ili dodaju kvalitet već postojiećem…

Osim pozitivnog uticaja na mentalno zdravlje hobiji deluju povoljno i na fizičko. Pretvaranje nekog oblika fizičke aktivnosti u hobi odličan je način za povećanje nivoa energije, fizičke snage i zdravlja.

Da li postoji idealan hobi?

Da bi hobi bio zaista blagotvoran neophodno je da ne bude na neki način direktan produžetak ličnih profesionalnih aktivnosti. Važno je i da bude realno postavljen u odnosu na naše fizičke, mentalne i materijalne mogućnosti.

Ukoliko nam je nešto od toga trenutno nedostižno treba put do cilja podeliti u više lakše dostupnih koraka (npr. povećanje fizičke spremnosti, učenje veština, kupovina materijala i opreme). Na ovaj način ne samo da uživamo u dostignutom cilju nego i u putu do njega. Dobro je oslušnuti sebe, prisetiti se šta smo voleli ili želeli kao deca…

Zapitati se u čemu bismo uživali i što nas raduje. Jedino moranje kod hobija je da uživamo u njemu, jer ako nije uživanje onda to nije hobi.

Doc dr sci. med Vesna Tepšić-Ostojić, psihijatar. Završila je Medicinski fakulet u Zagrebu među najboljima u svojoj klasi, specijalizaciju iz psihijatrije završila je na VMA, doktorirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Na VMA radi kao lekar specijalista u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju VMA i kao docent na Katedri za neuropsihijatriju Medicinskog fakultetu VMA, Univerzitet Odbrane. Član je Udruženja psihijatara Srbije i ima preko 80 stručnih i naučnih radova.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
CG-19-INSTA-696x696
Mycoseb-baner-300x300px3