Visok krvni pritisak u trudnoći

Sadržaj teksta

Visok krvni pritisak u trudnoći može se javiti de novo, odnosno kao posledica trudnoće- “pregnancy induced hypertension” (PIH), a može doći i do pogoršanja od ranije prisutne hipertenzije. Kako god, uz pojavu povišenog šećera, krvavljenja i infekcija, ovo je stanje koje ozbiljno može da utiče na trudnicu i plod.

Autor: dr Stanimir Elez, spec. interne medicine, supspec. kardiolog, DZ Novi Beograd


Prema statističkim podacima SZO, godišnje čak 50 000 trudnica širom sveta umire od komplikacija povišenog krvnog pritisk

VISOK KRVNI PRITISAK U TRUDNOĆI NIJE RETKOST-ZAŠTO?

Visok krvni pritisak u trudnoći, nažalost, nije retkost. Razlozi su višestruki: sve veća starost trudnica, neredovna ishrana, pušenje i gojaznost u trudnoći, nedostatak kalcijuma, ali i genetska predispozicija. Analizirani su i imunološki poremećaji, odnosno uloga različitih ćelijskih i serumskih supstanci koje dovode do spazma krvnih sudova.

VISOK KRVNI PRITISAK U TRUDNOĆI UTIČE NA PLOD

U svakom slučaju, potvrđeno je da postojanje hipertenzije dovodi do promena na krvnim sudovima posteljice (na endotelu), do smanjenja količine plodove vode i zastaja u rastu i razvoju ploda, pa čak i intrauterine smrti ploda.

Zbog loše cirkulacije kroz posteljicu, snabdevanje fetusa neophodnim materijama i kiseonikom nije adekvatno.

Kao najozbiljnija komplikacija neregulisane hipertenzije u trudnoći jesu stanja preeklampsije i eklampsije. Prethodno pomenut entitet PIH je rizičniji, budući da su one trudnice koje su prethodno već imale povišen krvni pritisak, kako na terapiji, tako i pod češćim lekarskim nadzorom u sklopu praćenja rizične trudnoće.

Svaka trudnoća je praćena promenama na nivou kardiovaskularnog, ali i urogenitalnog sistema. Visok krvni pritisak u trudnoći samo dodatno opterećuje određene organe majke, naročito srce, bubrege, jetru i mozak.

KOJE VREDNOSTI KRVNOG PRITISKA TRUDNICE UKAZUJU NA PROBLEM?

Pod hipertenzijom se smatra krvni pritisak od 140/90 mmHg, odnosno ukoliko je “gornji” (sistolni) pritisak viši za 30 mmHg, odnosno “donji” dijastolni za 15 mmHg u odnosu na uobičajene vrednosti pre trudnoće. Povećan rizik da se visoki krvni pritisak u trudnoći pojavi imaju žene:

  • koje i inače pate od istog,
  • koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu,
  • koje imaju šećernu bolest,
  • smetnje sa bubrezima, štitastom žlezdom,
  • koje su gojazne,
  • kao i one koje nastave sa nezdravim navikama poput pušenja i konzumiranja alkoihola.

KAKO PREPOZNATI DA PROBLEM POSTOJI?

Visok krvni pritisak u trudnoći manifestuje se simptomima kao što su: glavobolje, vrtoglavice, omaglice, zujanje u ušima, malaksalost, ali i mičnina i nagon na povraćanje, crvenilo kože (zajapurenost) i različite vidne senzacije.

Do pojave hipertenzije, pogotovu prethodno pomenutog oblika PIH-a, najčešće dolazi tokom drugog i trećeg trimestra, a simptomi mogu varirati od umerenih do izraženih i opasnih i po majku i po plod. Najteža stanja jesu preeklampsija i eklampsija.

PREEKLAMPSIJA I EKLAMPSIJA

Preeklampsija je stanje koje podarzumeva da osim povišenog krvnog pritiska, kod trudnica imamo i otoke i pojavu belančevina u mokraći.

Eklampsija uz sve pomenuto, podazumeva i konvulzije (grčenje) tela, poremećaj svesti, odnosno stanja poput epileptičkog napada.

Upravo da bi se sprečila ova vitalno ugrožavajuća stanja, kako po plod, tako i po majku, neophodna je zadovoljavajuća kontrola krvnog pritiska tokom trudnoće.

Stanja preeklamspije i eklamsije zahtevaju bolničko lečenje.

REDOVNA PROVERA PRITISKA

Kontrola krvnog pritiska kod žena koje su i pre trudnoće imale povišen krvni pritisak nije sporna, dok je kod onih trudnica koje su prethodno bile zdrave, redovna provera krvnog pritiska  neophodna nakon 20. nedelje trudnoće.

KAKO SE VISOK KRVNI PRITISAK U TRUDNOĆI, LEČI?

Lečenje hipertenzije u trudnoći je specifično, budući da nije moguća upotreba svih na tržištu dostupnih antihipertenzivnih lekova jer je poznato da neki od njih imaju štetno dejstvo na plod. Lekovi izbora su preparati metil-dope i beta-blokatori u drugom delu trudnoće, dok ACE inhibitore i antagoniste ATII receptora treba izbegavati. Takođe, preporučuje se upotreba vitamin C i E, a prestanak upotrebe alkohola i pušenja je svakako imperativ! Preventivna primena preparata kalcijuma ipak nije dala željene rezultate.

Dakle, najbolja prevencija komplikacija izazvanih povišenim krvnim pritiskom jesu redovne kontrole trudnica sa eventualnom pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
CG-19-INSTA-696x696
baner-em-sporiji