Srce traži pomoć II deo

Sadržaj teksta

Bokvica, Azijska odnosno, Indijaka bokvica je poznata po visokom sadržaju rastvorljivih vlakana, zbog čega se već više od 60 godina koristi kao laksativ. Manje je poznato da bokvica doprinosi sniženju holesterola pa se preporučuje osobama koje imaju ovaj problem.

Tačan mehanizam dejstva još uvek nije pouzdano utvrđen ali pretpostavlja se da bokvica ovo dejstvo ostvaruje primarno stimulacijom produkcije žuči.

Uporedivši 8 različitih studija, američki naučnici otkrili su da 10g bokvice dnevno tokom osam nedelja smanjuje LDL holesterol za 7%. Pri ispitivanju efekta primene Plantago ovata kod 34 muškarca sa dijabetesom tip 2 i visokim nivoom holesterola (hiperholesterolemijom), kojima su dati bilo placebo ili 5.1g Plantago ovata u trajanju od 8 nedelja, nađeno je da je totalni holesterol smanjen za 8.9%, a LDL za 1%. Takođe, pad nivoa šećera u krvi nakon obroka je značajno redukovan.

Dodatke sa bokvicom trebaju uzimati svi oni koji kroz hranu ne unose bar 25g vlakna dnevno. Bokvica upija vodu, pa se preparati bokvice moraju uzimati sa mnogo tečnosti, kako bi se smanjilo nadimanje i sprečila konstipacija (zatvor). Takođe je dostupna u vidu praška koji se može rastvoriti u soku ili vodi.

Glog

Glog, žilav žbun koji raste širom Evrope, još od srednjeg veka upotrebljava se kao lek protiv brojnih oboljenja. Za njegova izvanredna lekovita dejstva najverovatnije je zaslužna visoka koncentracija antioksidanata poznatih kao flavonoidi. Glog se smatra jednim od najjačih prirodnih tonika za srce.

Naučnici tvrde da glog pomaže u sprečavanju napada angine jer poboljšava dotok krvi i kiseonika u srce širenjem krvnih sudova, poboljšava cirkulaciju, utiče na regulaciju krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi. Takođe štiti od oksidacije LDL holesterola. Preparati gloga preporučuju se starijim osobama kod kojih je srce počelo da gubi funkcionalnost. Takođe, dobri rezultati postižu se i kod mlađih osoba u terapiji srčanih nervoza.

Osnovna indikacija koja je navedena za primenu preparata gloga jeste insuficijencija srca, koju karakteriše slabošću srca da pumpa odgovarajuću količinu krvi. Nedostatak hranljivih materija i kiseonika, uzrok su smanjenja telesne kondicije koja se manifestuje umorom, nedostatkom daha i pritiskom i bolom u grudima.

Glog, iako ima izvanredna svojstva nije za svakoga. Glog može da snizi krvni pritisak i spreči zgrušavanje krvi, ne uzimajte ga ni sa jednim lekom za srce pre nego se konsultujete sa lekarom. U ove lekove spadaju beta-blokatori, blokatori kanala kalcijuma, digoksin i nitrati. Preporučena doza je od 100mg do 150mg standardnog ekstrakta dnevno, potrebno je i do dva meseca da se glog nagomila u organizmu i počne da daje rezultate.

Artičoka

Atičoka sadrži biljne supstance koje smanjuju količinu holesterola koji proizvodi jetra, a pospešuju i pretvaranje holesterola u manje opasne žučne kiseline. U okviru jedne nemačke studije, istraživači su tokom 6 nedelja grupi od 143 ispitanika s visokim holesterolom dali 450 mg ekstrakta suve artičoke dnevno u tabletama , ili placebo. Kod onih koji su uzimali dodatak holesterol je opao u proseku za 22,9% u poređenju sa padom od 6,3% u kontrolnoj grupi.

Plavozelene alge

Ove alge, ili cijanobakterije, ubrajaju se u najprimitivnije oblike života na Zemlji. U prošlosti su Afrikanci i severnoamerički Indijanci čuvali sušene alge i koristili ih tokom čitave godine. Ova hrana bogata hranljivim sastojcima obiluje aminokiselinama i mineralima, uključujući i cink, selen i magnezijum. Takođe je bogata antioksidantima, kao i polizasićenim masnim kiselinama. Gotovo svi eksperimenti na životinjama ukazuju na to da ove alge snižavaju holesterol.

Srce traži pomoć II deoKalcijum

Svakodnevno uzimanje kalcijuma moglo bi da utiče na snižavanje LDL i povećavanje HDL holesterola. Istraživanja pokazuju da kalcijum za 4 % snižava LDL holesterol, a za 4% povećava HDL, kao i da snižava krvni pritisak za 1-2mmHg. Kalcijum je istovremeno dobar i za kosti. Odraslim osobama preporučuje se 700mg, osim u slučaju da je reč o dojiljama ili osobama s oseoporozom, koje bi trebalo da uzimaju dodatnih 550mg.

Preporučenu dozu kalcijuma najbolje je uzimati u dva dela, dvaput dnevno uz hranu. Kalcijum se ne može apsorbovati bez dovoljno vitamina D, koji koža proizvodi u reakciji na Sunčevu svetlost. Sposobnost organizma da proizvodi vitamin D gubi se sa starošću, pa je preporučljivo da priliko odabira preparata kalcijuma, uzmete onaj koji već sadrži i vitamin D.

Piskavica (Trigonella Foenum Graceum)

Ovaj indijski začin, koji kariju daje pikantan ukus, često se daje dojiljama da bi imale što više mleka. Na osnovu nekoliko studija, zaključeno je, da je takođe efikasna u smanjenju holesterola. U jednom manjem istraživanju, kod 20 ispitanika utvrđen je pad LDL holesterolau proseku za 21%, pošto su svakodnevno u hranu dodavali 18g piskavice u prahu. Konsultujte se sa lekarom pre nego što počnete da uzimate piskavicu zajedno sa lekovima za razređenje krvi (antikoagulansima).

Biljni fitosteroli

Fitosteroli predstavljaju grupu različitih steroidnih alkohola koji su po strukturi i funkciji slični holesterolu. Prisutni su u biljnim uljima, orašastim plodovima i mahunarkama. Interesovanje za ovu grupu jedinjenja je veliko a razlog su rezultati brojnih studija kojima se dokazuje njihova efikasnost u pogledu poboljšanja profila serumskih lipida, a time i smanjenje rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Steroli su po svom hemijskom sastavu toliko slični holesterolu da zauzimaju njegovo mesto u receptorima u crevima, sprečavajući organizam da apsorbuje holesterol iz hrane. Fitosteroli također podstiču nastanak LDL-receptora na ćelijama jetre, zbog čega se više LDL-holesterola uklanja iz krvi, pa se i njegova koncentracija snižava. Istraživanja na životinjama su pokazala i da fitosteroli usporavaju nastanak aterosklerotičnih plaka.

Polikozanol

Grupa kubanskih istraživača objavila je veliki broj istraživanja, u kojima je otkrila da 10-20mg polikozanola dnevno snižava ukupni holesterol za 17-21% i nivo LDL-a za 21-29%, dok nivo HDL-a podiže za 8-15%. U eksperimentima je utvrđeno da dnevne doze od svega 10mg efikasno snižavaju ukupni holesterol ili LDL holesterol, kao jednaka doza simvastatina ili pravastatina. Tačan mehanizam delovanja još uvek nije pouzdano utvrđen.

Piknogenol

Ova supstanca koja se nalazi u kori bora deluje kao antioksidant, neutrališući slobodne radikale i time sprečavajući oksidaciju LDL holesterola. U okviru jednog istraživanja, 40 ispitanika s hroničnom venskom insuficijencijom (stanje koje izaziva oticanje nogu) dobijalo je 360mg piknogenola dnevno tokom četiri nedelje. Ovaj dodatak značajno je snizio ukupni holesterol i nivo LDL-a u krvi, ne utičući na nivo HDL holesterola.

Dodaci ishrani nisu lek za sve

U bliskoj budućnosti ćete mnogo slušati o prirodnim načinima snižavanja holesterola i zaštite srca. Činjenica je da naučnici nikada neće moći da nađu pilulu koja bi bila adekvatna zamena za izvanredna dejstva namirnica poput voća, povrća i integralnih žitarica. Isto tako, nije dobro snižavati holesterol suplementima ili lekovima, a nastaviti s neograničenim unosom hamburgera i sladoleda, niti uzimati glog ili koenzim Q10 za snižavanje krvnog pritiska, a pri tome ne učiniti ništa da ublažite stres prouzrokovan izuzetno napornim poslom. Na kraju ne zaboravite tri zlatna pravila uzimanja dodataka:

  • Ne krijte ništa. Kažite lekaru šta uzimate;
  • Više ne znači bolje. Pridržavajte se preporučene doze;
  • Proverite šta uzimate. Kupujte samo kvalitetne preparate.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
CG-19-INSTA-696x696
baner-em-sporiji