8 neobičnih razloga zbog kojih hematomi lako nastaju

Sadržaj teksta

Hematom je manifestacija manje povrede krvnog suda ispod površine kože. Lekovi koje koristite, nedostatak nekih vitamina ili starenje mogu biti razlog za pojavu neobjašnjivih hematoma.


Šta je hematom tj. modrica?

Hematom je manifestacija manje povrede krvnog suda ispod površine kože. Kada se krvni sud ošteti mala količina krvi može da iscuri u okolnu regiju i da da karakterističnu plavu, crnu ili ljubičasti boju kože.

Ali, šta ako vam se čini da dobijate hematome tj. modrice suviše lako, da se javljaju na nogama, rukama i drugim delovima tela od običnog doticanja ili kao da nastaju ni od čega. Da li treba da se zabrinete?

Dodaci ishrani

Neki dodaci ishrani kao što su vratić, beli luk, đumbir, žen-šen, omega-3 masne kiseline (riblje ulje), patuljasta palma i vitamin E mogu doprineti nastanku neobjašnjivih potkožnih hematoma, zbog svog potencijalnog efekta na trombocite. To je dobar podsetnik da konsultujete svog lekara ili farmaceuta pre nego što uzmete na svoju ruku bilo koji suplement.

Žena ste

Nije pošteno, ali je istina: žene dobijaju hematoma lakše nego muškarci. Muškarci imaju deblju kožu i više kolagena, što drži krvne sudove čvršće u koži i štiti ih od povreda. Estrogen takođe igra ulogu u nastajanju hematoma; on deluje kao vazodilatator, što znači da širi krvne sudove, pa ako dođe do povrede, više krvi isklizne napolje pre nego što dođe do zgrušavanja.

Starite

Lako nastajanje hematoma je uobičajeno za populaciju 60+, kaže dr Geri Goldenberg, profesor dermatologije u bolnici Mount Sinai. “U ovim godinama je znatno manja trauma dovoljna da se stvori hematom.”

“Koža postaje tanja sa godinama i krvni sudovi su osetljiviji,” što vas čini podložnijim stvaranju hematoma, kaže dr Goldenberg.

“Sa tanjenjem kože gube se masti i kolagen koji su ranije štitili vaše krvne sudove. Krvni sudovi gube elastičnost, što ih čini podložnijim povredama.”

Uzimate lekove koji razređuju krv

Ako ste na terapiji lekovima koji razređuju krv to je jednostavno objašnjenje za nastanak hematoma. Ali možda uzimate i druge lekove koji imaju ovakav efekat, a da to ne znate, kao što su ibuprofen i aspirin. Oni smanjuju sposobnost krvi da se pravilno zgrušava, pa krvarenje izazvano oštećenjem kapilara duže traje i dolazi do stvaranja hematoma.

Možda imate neki poremećaj krvi

Hemofilija i Von Willebrandova bolest su poremećaji krvi koji mogu da izazovu lako stvaranje hematoma. Hemofilija je retko stanje koje utiče na sposobnost stvaranja tromba, što osobu stavlja u rizik od ozbiljnog krvarenja, čak i u slučaju manje ozlede. Von Willebrandova bolest je blaže i donekle češće oboljenje koji karakteriše krvarenje tokom dentalnih procedura, dugotrajno krvarenje iz nosa, pojava krvi u urinu ili stolici i obilna menstrualna krvarenja.

Uzimate antidepresive

Selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRIs) su najbrojnija grupa antidepresiva. Neki od najispitivanijih kao što su fluoksetin, sertralin, citalopram i bupropion mogu da interaguju sa trombocitima, koji imaju važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi.

Uzimate kortikosteroide

Kortikosterodi mogu doprineti lakšem nastanku hematoma pošto dovode do stanjivanja kože. Ovi lekovi se najčešće koriste da smanje otoke, crvenilo, svrab i druge simptome povezane sa alergijama. Topikalni kortikosteroidi se propisuju za stanja na koži poput ekcema i psorijaze, dok se oralni kortikosteroidi preporučuju kod astme, alergija i drugih inflamatornih stanja.

Imate nedostatak nekog vitamina

Nedostatak vitamina C i K može da izazove neobjašnjive hematome. Međutim, ako živite u razvijenom svetu i imate normalan pristup hranljivim životnim namirnicama onda je malo verovatno da se ovo dogodi. Vitamin C je posebno važan za zarastanje rana i stvaranje kolagena, koji je važna strukturna komponenta kože. Bez dovoljno vitamina C krvni sudovi su podložniji povredama.

Kako se brzo osloboditi hematoma?

Nažalost, nema mnogo toga što možete uraditi da ubrzate proces izlečenja hematoma. Potrebno je i do 2 nedelje da hematom prođe. Kako organizam apsorbuje višak krvi, hematom prolazi kroz nekoliko faza; od početne crne/plave/ljubičaste boje, preko zelene i žute, do svetlo braon pre potpunog zalečenja. Ozdravljenje se može malo ubrzati neposredno nakon samog udarca. Uzmite pakovanje leda i držite ga na bolnoj površini 10-ak minuta nekoliko puta tokom dana. To će suziti krvne sudove i usporiti širenje ljubičaste boje koja se na početku javlja.

Ukoliko modrice potraju, bolne su, ograničavaju pokret ili se pojavljuju iznenada i veoma često obavezno posetite lekara.

Više o modricama pročitajte: Modrice, više od estetskog problema

NAJNOVIJI TEKSTOVI
CG-19-INSTA-696x696
baner-em-sporiji