Zavisnost od kupovine

Sadržaj teksta
napisala: Dr Vesna Tepšić – Ostojić, psihijatar

Ne možete da napustite trgovinu, a da ništa ne kupite? Često kupujete nešto što vam ne treba? Ulazite u minus na kartici zbog nepotrebne kupovine? Plaćate velike kamate na dugove? Karticom lako plaćate stvari koje ne biste gotovinom? Neka kupljena odeća i obuća još ima cenu? Dobar deo kupljenih stvari niste nikada koristili? Skrivate kupljene proizvode? Skrivate tačnu cenu koju ste platili? Više trošite na odeću, obuću i razne „sitnice” nego na nužnu kupovinu? Porodica i prijatelji negoduju i upozoravaju vas da previše trošite?

Većini od nas je lako razumljivo, a i poznato osećanje zadovoljstva kad kupimo nešto što smo želeli. Centar za zadovoljstvo u našem mozgu „voli” novine, a prijatno iščekivanje uživanja u kupljenom dodatno stimuliše dobro osećanje.

ŽELJA ILI POTREBA

Živeći u potrošačkom društvu često želimo i nešto što nije naša osnovna potreba. Luksuz posedovanja daje nam, najčešće lažan, osećaj moći i kontrole nad svetom u kome živimo. Poruke koje primamo preko medija, agresivnih reklamnih kampanja, filmova… uče nas da posedovanje materijalnih stvari donosi sreću i određuje našu poziciju i značaj u društvu. Novine i televizija su prepune „VIP persona” i njihovih „glamuroznih” života… i poziva da ih imitiramo da bi bili „srećni” kao i oni. Šoping molovi, kreditne kartice, rate, on line kupovina, reklame u kojima je sve „jeftinije nego džabe i zato ne propustite priliku” neodoljivo mame da im se prepustimo… Ako se prepustimo, zanesemo i izgubimo kontrolu – eto problema.

U potrošačkom društvu, kakvo je naše, nema osobe koja nije kupila nešto što joj nije trebalo novcem koji zapravo nema. Trenutak u kome osoba više ne drži pod kontrolom kupovanje već kupovanje kontroliše nju tačka je kada nepromišljena kupovina sklizne u oniomaniju-zavisnost od kupovine.

U osnovi leži IMPULSIVNOST

Kompulsivno kupovanje, zavisnost od kupovine ili oniomania definiše se kao kupovanje i trošenje novca koje je neprikladno, preterano i van kontrole. Kao i kod ostalih zavisnosti u osnovi leži impulsivnost i gubitak kontrole nad impulsima.

Zavisnici od kupovine imaju neodoljivu potrebu da kupuju i troše novac uprkos negativnim posledicama koje proizilaze: plakari puni nepotrebnih stvari, dugovi po karticama, neplaćeni računi… Kao i kod svakog kompulsivnog ponašanja i kod kompulsivne kupovine nakon obavljene kupovine dolazi do naglašenog ocećanja sreće i ispunjenosti. Često dolazi i do, na žalost samo privremenog, olakšanja neprijatnih emocija kao što su tuga, ljutnja, bes ili anksioznost. Nekim kupoholičarima trošenje novca donosi olakšanje nelagode zbog gubitka ili podiže samopouzdanje. Takođe, ovaj vid kupovine može biti izraz moći i osećanja kontrole nad situacijom. U osnovi mogu ležati i depresija, bipolarni pormećaj, drugi poremećaji impulsa (na primer bulimija)…

Zavisnost od kupovineDEVET KARAKTERISTIČNIH OBRAZACA PONAŠANJA

Kao i za sve zavisnosti postoje karakteristični obrasci ponašanja. Kod osoba koje se prepoznaju u polovini velika je verovatnoća da postoji problem.

1. Kupovina i trošenje novca najčešće se odvija u trenucima kad se osoba oseća nervoznom, tužnom, usamljenom ili ljutom.
2. Česte su svađe sa članovima porodice i prijateljima o kupovini ili načinu trošenja novca.
3. „Kreativnost i domišljatost” u plaćanju računa korišćenjem više kreditnih kartica, skupljanjem raznih vaučera i popusta, prodajom stvari od vrednosti, manjim kreditima kao i skrivanje ovih načina od bliskih osoba.
4. Skrivanje stvarnih cena ili količine potrošenog novca.
5. Osećanje intenzivne sreće ili euforije nakon kupovine.
6. Osećanje panike u nedostatku gotovog novca ili kreditne kartice.
7. Osećanje stida ili krivice nakon kupovine.
8. Kupovina karticom ili na kredit radije nego gotovim novcem.
9. Prilikom kupovine poklona za drugu osobu obavezna je kupovina i za sebe.

NAČIN PREVAZILAŽENJA PROBLEMA?

Svi koristimo razne manje ili više uspešne načine prevazilaženja životnih problema, stresova… Nažalost, kompulsivna kupovina je neprikladan i često destruktivan način jer podriva i finansijsku sigurnost i prelazi u začarani krug: nepotrebna kupovina-dugovi-osećanje krivice… Često negativno utiče i na finansije bliskih osoba. Osim toga, razna ponašanja kojima se prikriva kompulsivna kupovina kvare poverenje i odnose u vezama sa partnerom, članovima porodice, rođacima, prijateljima… Na kraju, ruše osećaj ličnog dostojanstva i samopoštovanja.

Zavisnost od kupovinePROMENE U PONAŠANJU imaju veliki značaj u rešavanju zavisnosti od kupovine:

• Neophodno je suočiti se sa činjenicom da problem postoji i doneti odluku da se stvari menjaju.
• Zatvoriti kreditne kartice, vratiti čekove kao i ovlašćenja na tuđe račune.
U kupovinu uvek ići u društvu. Većina kompulsivnih kupaca kupuje sama. Mnogo su manje šanse za kompulsivnu kupovinu ukoliko postoji društvo osobe koja nema ovaj problem. Za obične, svakodnevne, nabavke pomaže spisak kog se treba pridržavati.
• Osmisliti slobodno vreme tako da ne uključuje tržne centre ili online kupovinu. Izlaziti napolje, baviti se fizičkom aktivnošću ili umetnošću, družiti se…

ZAVISNOST JE GUBITAK KONTROLE

Kao i kod svake druge zavisnosti nije problem u tome koliko se kupi ili potroši nego u posledicama. Često se, naročito u prazničnim kupovinama, potroši više nego što se planiralo. Da li to osobu čini zavisnikom od kupovine? Odgovor je ne. Iako postoji obrazac ili trend ili posledice preterane kupovine osoba može biti nepromišljeni kupac, ali ono što je čini zavisnom je gubitak kontrole.

Ukoliko nema kontrolu nad kupovinom, nego kupovina kontroliše nju osoba je postala zavisna.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
INSTA-2-696x696
image1-1-696x696