Zavisnost od interneta i internet-veza

Sadržaj teksta

Zavisnost od interneta je očigledna kada ne kontrološe više osoba internet već internet osobu. Kao glavni razlozi za traženje partnera putem interneta najčešće se navode stidljivost, nedostatak vremena i priroda posla kojom se osoba bavi. Pravo pitanje nije zašto četuje osoba koja je bez, već zašto to čini osoba sa partnerom. Sve češći povod za razvod braka je internet-neverstvo koje može, ali ne mora rezultovati fizičkom prevarom, već ostati „samo“ na nivou mentalne. Broj razvoda ukazuje da su online flertovi mnogo više od puke zabave, da je teško kontrolisati emocije koje ne poznaju fizičke prepreke koje inače nameće realnost.

Iako su prednosti interneta mnogobrojne i neosporne (brz protok informacija, dostupnost informacija širokog spektra i sl.), treba istovremeno biti umeren i očuvati tzv. testiranje realnosti. Zavisnost od interneta je očigledna kada ne kontroliše više osoba internet već internet osobu. Za njeno definisanje su ključni intenzitet korišćenja interneta i posledice na svakodnevni život (bračne nesuglasice, zanemarivanje obaveza, socijalna izolacija, gubitak posla, depresija i sl.).

Prilikom pokušaja dijagnostičkog kategorisanja prisutna su dva stanovišta: prema prvom, nije reč o zavisnosti, već o posebnom mediju komunikacije. Česta je analogija sa kockanjem: neko je kockar bez obzira na mesto ispoljavanja (kladionica, hipodrom ili internet tj.online). Slično je i sa prejedanjem kao simptomom dubljeg nezadovoljstva, pokušajem izlaska na kraj sa osećanjima pronalaženjem utehe u hrani. Kao što je to poremećaj ishrane a ne o zavisnost od hrane, tako ne treba govoriti o zavisnosti od interneta već poremećaju u kontroli impulsa (koji se u ovom slučaju ispoljava u sajber prostoru, a odnosi na četovanje, Twitter, Facebook, My Space, Badoo, online igrice, kladionice i kupovinu, često proveravanje maila i raznih socijalno nepoželjnih sajtova i sl.).

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
INSTA-2-696x696
image1-1-696x696