Zamke godišnjeg odmora

Sadržaj teksta

Zbog prevelikih očekivanja, letnji odmor se može pretvoriti u svoju suprotnost. Naizgled idiličan period krije razne zamke, koje se uspešno mogu prevazići ako im se pristupi na pravi način. Kao veliki praktični problem se može doživeti saznanje da se nema sa kim otići na odmor. Postoje tri moguća izlaza iz te situacije: otići na odmor sa nekim za koga u startu znate da niste na istoj talasnoj dužini, otići sam ili ostati kod kuće.

Iz perspektive nekog ko je sam, a želeo bi da bude sa nekim, letnji period je bolno suočavanje sa činjenicom da mora ozbiljno da poradi na svojim prioritetima. Osećanje tuge i čežnje, kao i doživljaj praznine zbog neadekvatne emotivne veze najčešće se tokom godine zatrpava poslom. Radni dan je sve duži, a vremena za privatni život sve manje. Povremene krize u vidu vikend – glavobolja pripisuju se reakciji na prevelike poslovne obaveze, a ne uočava se da je takva somatizacija zapravo posledica neispunjenih očekivanja na emotivnom planu. Ne treba zaboraviti da je posao u funkciji ostalih životnih radosti, sredstvo uživanja u blagodetima samostalnog života.

Kao veliki praktični problem se može doživeti saznanje da se nema sa kim otići na odmor. Postoje tri moguća izlaza iz te situacije: otići na odmor sa nekim za koga u startu znate da niste na istoj talasnoj dužini, otići sam ili ostati kod kuće. Stvar je izbora za koju će se soluciju neko opredeliti, važno je uvideti da izbor uvek postoji, da nismo žrtve nepravednih okolnosti već sami kovači svoje sreće. To saznanje može i da zaboli, ali bežanjem u posao, suočavanje sa samim sobom se samo odlaže. Važno je pre puta precizirati sa cimer(k)om minimum uslova koje je važno ispoštovati da bi se odmor i doživeo kao odmor. Ako je jednom odmor provod, a drugom relaksacija, teško je naći zajednički jezik, stoga mnogi biraju samostalni odlazak. Poželjno je u bliskoj budućnosti razmisliti o bavljenju nekim hobijem koji uključuje socijalnu interakciju, čime se proširuje krug prijatelja.

Iz perspektive partnerskog odnosa, najlepše je ako se odmor shvati na pravi način: kao relaksacija, „punjenje baterija“, bez preteranih očekivanja i pritisaka da provod mora da bude nezaboravan. Ako se vaš doživljaj odmora razlikuje od partnerovog (npr. volite odlazak na plažu rano ujutru, a za njega je odmor spavanje do podne), dogovorom se može sve postići (poranite na plažu dok on spava, a posle uživate zajedno u hladovini). Možete otići na odmor koji dan ranije i iskupati se, pa neće postojati toliki pritisak da se svaki slobodan trenutak maksimalno iskoristi jer će biti više vremena za vas dvoje, a to je ustalom najbitnije, zbog toga i idete zajedno na odmor.

Za one kojima veza „škripi“, leto je prepuno izazova. Nije iznenađenje što se najveći broj razlaza i razvoda dešava za vreme i neposredno posle godišnjih odmora, jer sunce nemilosrdno osvetljava realnu situaciju. Usled stalne trke za ispunjavanjem poslova, partneri se tokom godine postepeno udaljavaju i odmor provode kao „rogovi u vreći“. Svakodnevne svađe zbog neispunjenih očekivanja, bavljenje sitnicama umesto suštinom, pojava posesivnosti zbog pada samopouzdanja i sopstvenog distanciranja a prebacivanja istog na partnera, može se sprečiti ako se pre odmora zapitate i odgovorite sebi na pitanje: šta uopšte želim, šta mi je potrebno?

Ako vezu doživite kao savršeno poklapanje, vreme je da smanjite očekivanja i da zajedničkom odmoru pristupite realnije, uz tolerisanje individualnosti. To što partner u jednom trenutku hoće jedno, a vi drugo, ne znači da vas ne voli, već da oseća slobodu da ispolji svoj različiti stav, što je jedna od odlika zdrave veze. Ako imamo slobodu da kažemo i prihvatimo šta nam ne prija, bez opasnosti da će se zbog toga veza raspasti, znači da želimo da poradimo na odnosu, da se međusobno razumemo i nađemo kompromis. Veze u kojima nema razmene drugačijeg mišljenja, makar ona bila u formi blaže svađe, je najčešće ona u kojoj se partneri cenzurišu jer se plaše da budu sami. Gušenje spontanosti na duže staze nije dobro, jer se osoba, u želji da se dopadne, sve više udaljava od same sebe čime se smanjuje mogućnost da se doživi zadovoljnom.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
INSTA-2-696x696
image1-1-696x696