Seks, čuvar dobrog zdravlja i fizičkog izgleda

Sadržaj teksta
napisala: Dr Vesna Tepšić – Ostojić, psihijatar

Zamislite lekovito sredstvo svima dostupno i za koje vam ne treba recept. Košta, doduše, malo mašte. Ekološko i iz potpuno obnovljivih izvora. Uz malo pažnje bez neželjenih efekata i bez mogućnosti predoziranja.

Porušeni su mnogobrojni tabui, promenio se stav društva, seks je (sve)prisutan u medijima. Ipak ideja da smo mi vitalna seksualna bića i da je to dobro za nas i dalje je za mnoge strana, neprijatna ili čak uvredljiva. Međutim, ako se pogleda kako naša seksualnost pozitivno utiče i na fizičko i na mentalno zdravlje vredi razmisliti i dodati kvalitet sopstvenom životu. Mnoge naučne studije su bile posvećene ovoj tematici i jedinstvene su u zaključcima – seks je dobar za zdravlje.

 

Kardiovaskularni sistem

Pravilna ishrana i normalne vrednosti holesterola mogu pomoći redovnoj seksualnoj aktivnosti u očuvanju zdravlja srca. Rezulatati studija su pokazali da osobe koje imaju redovan seksualni odnos dva puta nedeljno imaju niže vrednosti krvnog pritiska, manji nivo stresa i dvostruko manju šansu za nastanak srčanog udara. U toku odnosa dolazi do povećanja broja otkucaja srca i pojačanja krvotoka što utiče na bolji odgovor kardiovaskularnog sistema na stres i fizički napor.

Seks, čuvar dobrog zdravlja i fizičkog izgledaImunitet

Dobro seksualno zdravlje znači i dobro fizičko zdravlje. Seks jednom ili dva puta nedeljno povezan je sa višim nivoima (i do 30%) imunoglobulina A. Povećanjem nivoa imunoglobulina A postižemo bolju zaštitu od infekcija, a prevencija je najbolji lek.

Odlična fizička vežba

Seks je odlična vežba koja organizam angažuje i fizički i psihički. Koristi od seksa kao fizičke vežbe su mnogobrojne: povećava izdržljivost kardiovaskularnog sistema, jača mišićnu snagu, fleksibilnost, ravnotežu, doprinosi emotivnoj stabilnosti… Osim toga pomaže u održavanju telesne težine i mišićne mase. Prosečna energetska potrošnja je 75 do 150 kalorija za pola sata (na primer za isto vreme šetanja potroši se oko 150 kalorija).

Čuva mentalno zdravlje

Osobe koje imaju redovne odnose najmanje jednom do dva puta nedeljno se bolje snalaze u (svakodnevnim) stresnim situacijama i stabilnijeg su raspoloženja. Razlog ovome leži u endogenim opijatima i hormonu oksitocinu koji se osobađaju u toku seksualnog odnosa i dovode do povećanja osećanja opuštenosti i intimnosti, a smanjenja anksioznosti i depresivnosti. Oksitocin, koji se naziva i hormon ljubavi, pomaže u razvijanju osećanja bliskosti, povezanosti, velikodušnosti i poverenja. Kao aktivnost koja pojačava bliskost i poverenje seks podiže osećanje samopouzdanja i ličnog blagostanja.

Popravlja san

Na kvalitet spavanja i lakoću uspavljivanja seks ima mnogo bolji uticaj od brojanja ovaca ili šolje toplog mleka. Oksitocin koji se oslobađa u toku orgazma popravlja kvalitet sna. Relaksacija koju donosi kvalitetan odnos doprineće lakšem uspavljivanju i boljem snu ukoliko je nesanica posledica stresa i anksioznosti.

Pomaže kod bolnih ili obilnih menstruacija i inkontinencije

Kontrakcije materice za vreme orgazma važne su za smanjenje supstanci koje izazivaju bolne grčeve u toku menstruacije. Odnos u toku trajanja ciklusa smanjuje rizik za nastanak endometrioze i skraćuje dužinu i obilnost menstrualnog krvarenja. Stezanje mišića karličnog dna dovodi do njihovog jačanja i bolje urinarne kontrole.

Seks, čuvar dobrog zdravlja i fizičkog izgledaGLAVOBOLJA NAJPOPULARNIJI IZGOVOR

Glavbolja ne treba da bude razlog protiv već naprotiv – razlog za. U toku seksualnog uzbuđenja i orgazma dolazi do lučenja oksitocina koji podstiče lučenje endogenih opijata zbog kojih je seks moćan analgetik.

Održava mladalački izgled

Redovni seksualni odnosi uravnotežuju lučenje hormona testosterona i estrogena i na taj način utiču da telo izgleda mlađe i svežije. Estrogen održava mekoću i tonus kože kao i kvalitet i sjaj kose. Dobar seks je odličan spa tretman, jedan od najboljih koje možete da imate!

SEKS DIKTIRA NIVO POLNIH HORMONA U TELU

Dobra vest nedavnih istraživanja, za mlađe čitaoce gotovo neverovatna, je da 62% zdravih muškaraca i 30% zdravih žena koji su prešli 80-tu godinu života su polno aktivni! Veoma ohrabrujuće. Naravno ovome sigurno doprinosi redovna polna aktivnost koja održava nivo testosterona visokim. Ako se prestane sa vođenjem ljubavi neminovan je pad polnih hormona u telu, a samim tim se gasi i polna želja.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
INSTA-2-696x696
image1-1-696x696