Rukovanje, više od bontona

Sadržaj teksta

Kažu da rukovanje potiče iz viteških vremena. U to doba pružanje slobodne desne ruke viteza, one u kojoj se inače nosi oružje, drugom vitezu pokazivalo je prijateljsku nameru. Da li je izbor desne nastao nakon što je neki proračunati vitez pružio levu, a desnom zamahnuo oružjem u tom trenutku ili ne, zadržao se do današnjih dana i ušao i u pravila bontona. Odraz je ličnosti, kulture i vaspitanja.

Pravila bontona

Žena prva pruža ruku muškarcu. I za razliku od muškarca nije u obavezi da skida šešir ili rukavice. Starija osoba mlađoj. Viša po rangu nižoj po rangu. Rukovanje je obavezno kod čestitanja i izražavanja saučešća čak i ako ste se prethodno rukovali. Rukuje se kratko i čvrsto (ali bez odmeravanja snage). Gledajte u oči onaoga kom pružate ruku. Prijateljski osmeh, ako je primeren situaciji ne može da šteti. Ruka u visini laktova.

Uvek pružite desnu ruku. Ukoliko nešto držite u njoj prebacite u levu. Levu obavezno izvadite iz džepa ako je slobodna. Ako vam je desna ruka uprljana od nekog posla, izvinite se. Skinite sunčane naočale ili ih podignite u kosu. Cigaretu obavezno izvadite iz usta i ukoliko niste u mogućnosti da je bacite pridržite je palcem i kažiprstom sa žarom okrenutim unazad. Ukoliko se u istom trenutku rukuje više osoba to se ne čini odjednom i ne ukrštaju se ruke. Kod rukovanja se ne koriste obe ruke. Stisak sa obe šake rezervisan je za one koji se dobro poznaju baš kao i pružanje leve ruke „od srca“.

Formula rukovanja?

Neka istraživanja kažu da se čovek u proseku u životu rukuje 15000 puta i da se gotovo petina ljudi oseća neprijatno jer nije sigurna kako da to ispravno uradi. Iako su pravila određena bontonom rukovanje je ipak mnogo više od kontakta dve ispružene šake. Na Univerzitetu u Mančesteru napravljena je „formula rukovanja“ i ona glasi prilično jednostavno – čvrsto stisnite i tri puta protresite. Da bi je „zakomplikovali“ dodaju i – pri tome naravno obratite pažnju na snagu stiska, položaj i toplotu ruke, kontakt očima i dužinu trajanja. Da li ova formula može da pomogne nesigurnoj petini pri rukovanju ne znam, ali rukovanje ostaje jedan od ključnih elemenata za stvaranje utiska o drugoj osobi.

Kako ne treba

Jedino pravila bontona jasno definišu šta treba, ali kako to uraditi deo je ličnog stava, osećanja, trenutka… I tu nema univerzalne preporuke. Međutim, mnogo je preporuka kako ne treba i one možda mogu da pomognu da ipak sve bude kako treba. Ovlaš rukovanje je često i prihvatljivo u neformalnim ženskim kontaktima. Rukovanje sa zadržavanjem ruke prihvatljivo je u prilikama sretanja starih prijatelja ili opraštanja od neke drage osobe. Rukovanje kao „pumpa za vodu“ prilikom koga se ruka druge osobe trese iz ramena nije prihvatljivo ni u kom slučaju.

Šta stisak ruke može da kaže?

U nekim prilikama možete osetiti na kraju rukovanja kao da vam je ruka odgurnuta. Na ovaj način poslana je i poruka neprihvatanja i odbacivanja. Nasuprot odbacivanju, možete osetiti da vas druga osoba privuče bliže za vreme rukovanja. Ovo govori o potrebi za kontrolom. O potrebi za kontrolom, ali i osećaju nadmoći govori ruka pružena sa dlanom na dole. Ruka pružena prva, s dlanom na gore ukazuje na poniznost ili servilnost. „Lomitelji prstiju ili šake“ često su „sportski tipovi“ koji na taj način pokazuju svoju fizičku snagu. Interesantno je da se gotovo nikada tako neće rukovati sa ženskom osobom. Ovlaš rukovanje muškaraca može biti protumačeno kao ga osoba ne želi ili je neiskrena u osnosu. Kao isuviše ličan ili napadan doživljava se i stisak ruke prilikom kog vam se uvrće ruka tako da bude gornja. I za kraj onaj koji se često naziva „dodir mrtve ribe“ – hladan, neemocionalan i često vlažnih dlanova kao znak potpune nezainteresovanosti osobe koja se rukuje sa vama.

napisala: Dr Vesna Tepšić – Ostojić, psihijatar

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
INSTA-2-696x696
image1-1-696x696