Informacija, ne opsesija

Sadržaj teksta
napisala: Dr Vesna Tepšić – Ostojić, psihijatar

Da li ste nekad pomislili da možete da se „predozirate“ lošim vestima? Uključite TV – vesti, reportaže, slike nesreća, nezgoda, tragedija… Kupite novine – dramatični naslovi krupnim slovima. A tek na internetu – fotografija, video klipova sve crnje od crnjeg. I to svaki dan iznova.

Vesti treba da budu informacija, a ne opsesija, jurenja crne hronike. Informisanje jednom dnevno omogućava da budete u toku, a da se ne „predozirate”. Dozvolite vašem danu da bude aktuelan i racionalan, ne i dramatičan.

Ne morate biti vinovnik nekog tragičnog događaja da bi ste bili potreseni, ogorčeni, zabrinuti ili uplašeni. Dovoljno je da budete svedok na licu mesta ili da konstantno gledate na primer vesti na TV-u koje prikazuju neku traumatičnu situaciju i da je tako iznova proživljavate nekoliko puta dnevno. Postoji i sekundarna (naknadna) traumatizacija – nešto kao „predoziranje“ lošim vestima. Sekundarnoj traumatizaciji sklonije su osobe koje od ranije imaju anksiozni, depresivni ili posttraumatski stresni poremećaj.

Informacija, ne opsesijaVesti mogu biti toksične

Loše vesti (neprijatni događaji, tragedije, nesreće…) utiču na većinu ljudi. Saosećanje, briga, empatija, želja da se pomogne ili da se uhvati i kazni onaj koga se smatra krivim naprosto se nameću u ovim situacijama. To je, tako, ljudski. Ali, možemo se i prepuniti, prezasititi… Vesti mogu biti na neki način toksične i negativno se odraziti na naše telesno i mentalno zdravlje. Skok pritiska, nepravilan rad srca, osećanje napetosti, razdražljivost, košmarni snovi samo su neki od simptoma.

Informacija, ne opsesija

Pažljivo doziranje

Briga, razumevanje i saosećanje koje imamo omogućavaju nam da gradimo i održavamo odnose sa članovima porodice, komšijama, kolegama, prijateljima… Međutim, ako dopustimo da nas preplave samo loše vesti, osećanja nemoći ili ljutnje oko svakodnevnih stvari mogu nam promaći vesti i događaji koje su mnogo značajniji od onih koji su nas, na prvu loptu, uznemirili, šokirali, naljutili…

 

Dobro je ponekad se isključiti

Ponekad može biti korisno isključiti TV, promeniti kanal ili skloniti novine. Naravno da nije moguće pobeći od stvarnosti i sakriti se doživotno na pusto ostrvo, a i ne treba. Za naše dobro telesno i mentalno zdravlje potrebno je napraviti pauzu kada smo prezasićeni informacijama ili preplavljeni negativnim emocijama.

Delotvorno je u tom trenu zabaviti se nekim drugim prijatnijim poslom ili jednostavno izaći napolje i „provetriti mozak”. Preusmeriti fokus na sebe i šta je potrebno da bi se bolje osećali. Napuniti baterije da bi se kasnije kvalitetno posvetili poslu, porodici ili možda, ako smo u mogućnosti, rešavanju situacije koja nas je uznemirila.

Zamislite situaciju: ceo dan ste uznemireni i loše se osećate zbog teške železničke nesreće, pred očima su vam slike povređenih putnika, neko vam se i učinio poznat. Možda ste i ljuti, a možda i uplašeni jer vam predstoji put vozom. Vrtite kanale, to je udarna vest. Osećate se kao da vam je dan upropašten, a ne mora biti tako. Izađite, prošetajte do neke zdravstvene ustanove i dajte krv. Vreme ne možete vratiti ni brigom ni nerviranjem, ali možete učitini nešto dobro. Malo za sebe, mnogo za one kojima treba.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
INSTA-2-696x696
image1-1-696x696