Bojanke za odrasle, pomodna novotarija ili…

Sadržaj teksta

Bojanke za odrasle imaju, osim opuštanja i zabave, i mnogobrojne koristi. One mogu biti terapijske, relaksacijske, pomoći u rešavanju problema, fokusirati pažnju… Iako na prvi pogled izgledaju kao pomodna novotarija one su kao ideja mnogo starije i mnogo dublje od toga.

autor: dr Vesna Tepšić Ostojić, psihijatar


Bojenje nije samo aktivnost koja će držati decu mirnom neko vreme. Ona je i za odrasle ne samo zabavna i opuštajuća nego ima i brojne terapijske efekte.

Karl Gustav Jung je po mnogo čemu bio ispred svog vremena pa tako i po “propisivanju” bojenja odraslima. Smatrao je da će bojenje pomoći njegovim pacijentima da lakše dođu do nesvesnih sadržaja i spoznaje o sebi.

Bojanke za odrasle mogu poslužiti u terapijske svrhe kod mnogih emocionalnih i mentalnih poremećaja. Kod osoba s anksioznim poremećajima, depresijom, opsesivno kompulsivnim poremećajem, poremećajima ishrane ili kod zloupotrebe supstanci smanjiće nedostatak strukture i dosadu, ublažiti stres.

Vreme provedeno bojeći, kao i pažnja koja se usmerava na bojenje pomaže da se ukloni fokus sa negativnih i opterećujućih misli, osećanja ili navika.

Smatra se da se ovo dejstvo postiže i zbog uravnoteženja dela mozga koji se naziva amigdale. One predstavljaju deo odgovoran za “borba ili beg” reagovanje. Pojačana aktivnost amigdala drži osobu u stanju uznemirenosti, straha, panike… Bojenje i usmeravanje pažnje na bezazlenu i opuštajuću aktivnost smiruje i relaksira moždanu aktivnost u ovoj regiji.

Aktivira obe hemisfere mozga

Bojenje uključuje i logiku i kreativnost. Kada koristimo logiku da bismo izabrali boju za ono što želimo da obojimo aktiviramo analitički deo mozga. Kada biramo kako da koristimo i kombinujemo boje aktiviramo kreativnu stranu. Bojenje jača i intelektualno funkcionisanje korišćenjem dela mozga koji jača usmeravanje pažnje i koncentracije. Bojenje složenih oblika i kombinovanje boja aktivira frontalni deo mozga. Kada razmišljamo rasporedu i izboru boja jačamo naše organizacione veštine i sposobnost rešavanja problema. Samim bojenjem poboljšavamo našu finu motoriku.

Fokusiranje na trenutak

Usmeravanje pažnje na ono što se trenutno radi povećava svesnost trenutka u kome se nalazimo i pomaže u “dekoncentraciji” preopterećenog uma. Preusmeravanjem pažnje na ono što se trenutno radi sprečava se proboj negativnih i neprijatnih misli. Takođe, smanjuje se anksioznost i neprijatnost vezana za aktuelnu životnu situaciju (boravak u bolnici, oporavak od neke bolesti, stresna situacija…). Bojenje predstavlja delovanje u odnosu na pasivno prepuštanje (situaciji, mislima, strahovima…) i služi kao otklon od fizičkog i/ili emotivnog trpljenja.

Mandale i narodne šare

Bojenje svojim fokusom na sadašnji trenutak delom podseća na meditaciju. To naročito vredi za bojenje mandala gde bojenje ponavljajućih okruglih oblika i koncentričnih krugova opušta um i povećava svesnost. Pandan mandalama su bojanke s tipičnim šarama naše narodne tradicije.

Povratak u detinjstvo

Bojenje nas vraća u neka jednostavnija vremena. U doba detinjstva kada nismo imali toliko briga, obaveza, stresa, strahova… Kada smo mogli da radimo nešto zato što smo to želeli iz jednostavnog uživanja i zadovoljstva. Povratkom u vremena i osećanja detinjstva izmeštamo se iz trenutnih problema i strahova na neko vreme što može svojom energijom i optimizmom imati veliki isceljujući potencijal.

Otkrivanje kreativnosti

Ne morate biti školovani umetnik ili imati peticu iz likovnog da bi ste počeli da bojite. Nema dobro ili loše obojenog. Dobra volja da se proba nešto novo i istraje u tome razvijaće kreativnost i u ostalim aspektima života. Odrasli koji redovno boje postaju kreativniji u svom oblačenju u, prostoru u kome žive, poslu kome rade i slobodnom vremenu… Odrasle osobe se često nalaze zaglavljenje u rutini zahtevnog posla, kućnih i porodičnih obaveza. Bojenje može pomoći da se izađe iz rutine i oseća opuštenije i prijatnije.

Probajte

Bojanke za odrasle imaju, osim opuštanja i zabave, mnogobrojne koristi. One mogu biti terapijske, relaksacijske, pomoći u rešavanju problema, fokusirati pažnju… Iako na prvi pogled izgledaju kao pomodna novotarija one su kao ideja mnogo starije i mnogo dublje od toga. Možete ih nabaviti u knjižarama ili skinuti s interneta. Naoštrite bojice i probajte, možda se iznenadtie. Ako ništa drugo imaćete šta da zakačite magnetima s putovanja na frižider.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
INSTA-2-696x696
image1-1-696x696