Akvarijum doprinosi boljem fizičkom i mentalnom zdravlju

Sadržaj teksta

Akvarijum, odnosno posmatranje stanovnika koji u njmu žive blagotvorno deluje na fizičko zdravlje i raspoloženje. Posmatranje akvarijuma oslobađa od stresa, umiruje, vraća balans. Takođe, sniažava krvni pritisak i normalizuje broj otkucaja srca.


Puno obaveza, stresan posao, visok krvni pritisak, nesanica? Užurbani ritam života i saobraćajne gužve, nezdrava ishrana, problemi koji se međusobno prepliću, izazovi napredne tehnologije – kako se izboriti i ostati u ravnoteži fizički mentalno?

Potrebna nam je priroda jer ona je sklad i postojanost. Kontakt sa prirodom omogućava nam da budemo više u sadašnjem trenutku, manje brinemo o svemu što može da pođe naopako.

Akvarijum i briga o njegovim stanovnicima može biti baš ono što je doktor propisao. Danas su akvarijumske ribe, morske ili slatkovodne treće na listi najpopularnijuh kućnih ljubimaca u svetu. Akvarijumom unosimo deo prirode u dom, a sve češće i u prostor za rad. To nam daje osećaj da smo deo prirode i da pripadamo nečem mnogo većem od nas samih i onoga što vidimo kroz prozor.

Benefiti akvariuma za decu i porodicu

akvarijum
Gledanje u akvarijum dobra je alternativa igranju kompjuterskih igrica

Akvarijumi u kući mesto su okupljanja i pružaju zabavu za čitavu porodicu. U dečijoj spavaćoj sobi pomoći će deci da lakše zaspu. Posmatranje akvarijuma je odlična alternativa igranju video igara ili gledanju televizije. Razne studije pokazale su da ova aktivnost smiruje decu koja pate od hiperaktivnosti i poremećaja pažnje.

Akvarijumi u kabinetima za biologiju u školama uče decu o prirodi, a briga o ribicama pomaže im da nauče da budu pažljiva i odgovorna. U tom procesu učenici takođe uče da rade zajedno, vode evidenciju i društveno komuniciraju. Deca postaju samouverenija i uspešnija kasnije u životu.

Uticaj posmatranja akvarijuma na krvni pritisak

Studije rađene još u kasnim 80- tim, pokazale su da posmatranje akvarijumske flore i faune smanjuje stres i snižava krvni pritisak. Istraživanje, sprovedeno u Nacionalnom morskom akvarijumu u Plimutu u Engleskoj, je pratilo krvni pritisak, broj otkucaja srca i kao i subjektivni osećaj opuštenosti i dobrog raspoloženja 112 učesnika. Oni su proveli 10-tak minuta posmatrajući akvarijume različitih veličina i vrsta. Krvni pritisak je značajno opao tokom prvih pet minuta kod svih grupa učesnika, dok su najpozitivnije promene u srčanim otkucajima, relaksaciji i raspoloženju pronađeni kod onih koji su gledali u akvarijume sa najraznovrsnijim živim bićima.

Akvarijum utiče na smanjenje stresa i anksioznosti

Istraživači fakulteta stomatologije i veterinarske medicine pri Univerzitetu u Pensilvaniji, u potrazi za načinom da smanje uznemirenost i stres pacijenata pred hirurški zahvat, poredili su efekte koje ima hipnoza i efekte koje ima posmatranje akvarijuma, posebno onih u kojima živi veliki broj ribljih vrsta. Gledanje u akvarijum se pokazalo nemerljivo boljim i, čak i uz pomoć hipnoze, ovo iskustvo nije moglo biti obogaćeno većom smirenošću od one koja je proizilazila iz posmatranja akvarijuma. Druga istraživanja pokazala su da je pacijentima potrebno manje lekova protiv bolova nakon što su posmatrali ribice u stomatološkoj ordinaciji. Nije čudno da lekarske ordinacije, stomatološke klinike, pa čak i savetovališta tradicionalno drže akvarijum u čekaonici.

akvarijum

Delovanje akvarijuma na Alchajmerovu bolest

Studije su pokazale da starije osobe, obolele od Alchajmerove bolesti, imaju mnogo zdravstvenih benefita ako provode vreme uz akvarijume. Izveštaj agencije Univerziteta Purdue iz avgusta 1999. godine kaže da je prof. Nanci Edvards, specijalista zdravstvene nege, pratila 60 pojedinaca koji su boravili u specijalizovanim jedinicama u tri staračka doma u Indiani. Otkrila je da su pacijenti, koji su bili uključeni u studiju, bili opušteniji i brži i imali su znatno bolji apetit, 21% više hrane su konzumirali u toku testiranja.

Efekti samo 10-minutnog posmatranja života u akvarijumu svakoga dana, terapija je sa produženim dejstvom koja pomaže u smirenju anksioznosti, smanjivanju rizika od infarkta miokarda i nekih vrsta čira, kao i ukupnom stabilizovanju psihološke slike različitih profila pacijenata, kao i povećanju produktivnosti kreativnosti i timskom radu kod zdravih osoba.

Južna Koreja i Japan, pokrenule su, pre desetak godina, inicijativu za opremanje kancelarija i prostorija u kojima rade zaposleni izloženi stalnom stresu. Bolnice, policijske stanice, brokerske firme i slične ustanove opremljene su u okviru tog projekta, velikim akvarijumima za zajedničke prostorije, kao i malim akvarijumima na radnom stolu svakog zaposlenog.

Želite da imate akvarijum, evo o čemu treba promisliti

Ako se odlučite da postavite akvarijum u svoj životni prostor, detaljno se raspitajte o različitim vrstama i uskladite veličinu rezervoara sa prostorom koji je dostupan u vašem domu i količini vremena koja vam je potrebna za održavanje. Kod veterinara potražite savete o pravilnom uređenju vašeg akvarijuma, vrstama riba koje biste trebali da držite, kao i potrebama hrane, nege i ekološkim zahtevima takvog ekosistema.

Gotovo svaki akvarijum, od velikog do malog, ima potencijalne zdravstvene koristi. Veliki akvarijum je sjajan ali, ako je prostor ograničen, mini akvarijum će poslužiti. Mali akvarijumi pored prednosti kada je yauyimanje prostora u pitanju, obično se isporučuju u kompletu sa svim što je potrebnom za početak.

Iako ribice i voda iz akvarijuma mogu potencijalno da budu izvor bakterija i parazita, bolesti su retke. Redovna briga o ribicama, kvalitetu vode i čistoći samog akvarijuma, kao i pridržavanje nekih jednostavnih koraka, smanjuje verovatnoću da ćete se razboleti na minimum.

Preporuke za prevenciju infekcija obuhvataju:

– Pranje ruku pre i posle rada sa akvarijumima ili rukovanjem ribama: uvek temeljno operite ruke sapunom i tekućom vodom. Temeljito pranje ruku umanjiće rizik da se razbolite od bolesti koje mogu preneti ribice.

– Dobro isperite ruke od sapuna pre nego što dodirnete neki deo akvarijuma ili ribicu, da ne biste preneli ostatke sapuna u vodu.

– Koristite sredstva za dezinfekciju. Obezbedite lako dostupno sredstvo za čišćenje u blizini akvarijuma za decu ili posetioce i upozorite ih da očiste ruke nakon što nahrane ribice ili dodirnu akvarijum.

– Ne dozvolite deci mlađoj od 5 godina da rukuju ili dodiruju akvarijume, akvarijumsku vodu ili hranu za ribe bez nadzora. Deca mlađa od 5 godina imaju veću verovatnoću da se inficiraju nekom od bakterija, npr. salmonelom.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
INSTA-2-696x696
image1-1-696x696