Unos tečnosti tokom obroka – da ili ne

Sadržaj teksta

Neki ljudi tvrde da unos tečnosti tokom obroka nije dobro za varenje. Drugi kažu da to može da dovede do nagomilavanja otrova, što izaziva različite zdravstvene tegobe. Verovatno se pitate i da li jedna čaša vode tokom jela može da ima negativne efekte ili je to samo još jedan mit.

Ovaj članak nudi prikaz zasnovan na dokazima kako unos tečnosti tokom obroka utiče na varenje i zdravlje.


Osnove dobrog varenja

Da bi se razumelo zašto se smatra da voda loše utiče na varenje korisno je prvo razumeti normalan proces varenja. Varenje počinje u ustima čim počnete da žvaćete hranu. Žvakanje signalizira pljuvačnim žlezdama da počnu da stvaraju pljuvačku, koja sadrži enzime koji pomažu razgradnju hrane.

Kada dospe u želudac hrana se meša sa kiselim želudačnim sokom, koji dalje razgrađuje hranu i stvara debeo sloj tečnosti poznat kao himus.

U tankom crevu himus se meša sa digestivnim enzimima pankreasa i žučnim kiselinama, što dalje razgrađuje himus pripremajući svaki hranljivi sastojak za apsorpciju u krvotok. Većina nutrijenata se apsorbuje kako himus prolazi kroz tanko crevo, a samo mali deo ostaje da se apsorbuje kada dospe u kolon.

Jednom kada dospeju u krvotok, nutrijenti putuju do različitih delova tela i varenje se završava kada se višak materija izluči iz organizma.

Zavisno od toga šta jedete ceo ovaj proces može da traje 24-72 sata.

Da li tečnost može da izazove problem sa varenjem?

Unos dovoljne količine tečnosti ima brojne prednosti. Ipak, neki ljude tvrde da je piće uz obrok loša ideja. Ovo su tri najčešća argumenta:

Alkohol i kisela pića negativno utiču na pljuvačku

Neki ljudi tvrde da unošenje kiselih ili alkoholnih pića tokom obroka isušuje pljuvačku, zbog čega je organizmu otežano varenje hrane.

Alkohol zaista smanjuje protok salive za 10-15% po jedinici alkohola, ali se to mahom odnosi na teška pića, ne na pivo ili vino.

Sa druge strane, izgleda da kisela pića povećavaju sekreciju salive.

Na kraju, nema naučnih dokaza da alkohol ili kisela pića, kada se umereno konzumiraju, negativno utiču na varenje ili apsorpciju hranljivih sastojaka.

Voda, želudačna kiselina i digestivni enzimi

Mnogi tvrde da pijenje vode tokom jela razblažuje želudačnu kiselinu i digestivne enzime, što otežava varenje hrane. Ipak, ova tvrdnja implicira da je naš digestivni sistem nesposoban da  prilagodi svoju funkciju konzistenciji obroka, što nije istina.

Tečnosti i brzina varenja

Treći popularan argument protiv unošenja tečnosti tokom obroka je da tečnosti povećavaju brzinu kojom čvrsta hrana napušta želudac. Misli se da to smanjuje kontakt hrane sa želudačnom kiselinom i digestivnim enzimima, što otežava varenje. Ipak, ne postoje naučni dokazi koji podržavaju ovu tvrdnju.

Tečnosti mogu da poboljšaju varenje

Tečnosti pomažu razgradnju velikih komada hrane i olakšavaju da oni skliznu niz ezofagus u želudac. Na taj način pomažu da se hrana glatko kreće, sprečavajući nadutost i konstipaciju.

Dalje, istovremeno sa želudačnom kiselinom i digestivnim enzimima tokom varenja, želudac izlučuje i vodu, koja je neophodna za ispravnu funkciju ovih enzima.

Voda može da smanji apetit i unos kalorija

Pijenje vode tokom jela može da pomogne da napravite pauzu između zalogaja i da vam priliku da proverite svoje signale za glad. To može sprečiti prejedanje i čak pomoći u gubljenju kilograma.

Jedna 12-nedeljna studija je pokazala da su učesnici koji su pili 500 ml vode pre jela prosečno izgubili 2 kg više nego oni koji nisu. Istraživanja takođe pokazuju da pijenje vode može da ubrza metabolizam za oko 24 kalorije na svakih 500 ml koje unesete.

Interesantno je da se broj sagorelih kalorija smanjuje kada je voda ugrejana na telesnu temperaturu. Ovo bi moglo biti zbog toga što telo koristi više energije da zagreje hladnu vodu na telesnu temperaturu.

Imajte na umu da se ovo odnosi na vodu, ne i na pića sa kalorijama. U jednom naučnom prikazu ukupan kalorijski unos je bio 8-15% viši kod ljudi koji su pili slatka pića, mleko ili đus tokom obroka.

Rizična populacija

Za većinu ljudi unošenje tečnosti tokom obroka neće negativno uticati na varenje. Ali, ako imate GERB (gastroezofagusna refluksna bolest) tečnosti uz obrok mogu imati negativan uticaj na vas. To je zbog toga što tečnost povećava volumen u želucu, što može da poveća pritisak na želudac, kao kada uzmete veliki obrok. Ovo može da izazove refluks.

Umesto zaključka

Da li ćete piti uz obrok ili ne neka bude zasnovano na vašem osećaju. Ako vam uzimanje tečnosti uz hranu izaziva bol, stvara nadutost ili pogoršava gastrični refluks, zadržite se na tome da pijete pre ili između obroka.

U svim ostalim slučajevima nema dokaza da treba da izbegavate unošenje pića tokom obroka.

nema dokaza da treba da izbegavate unošenje pića tokom obroka

Naprotiv, pića konzumirana neposredno pre ili tokom jela mogu da poboljšaju varenje i dovedu do optimalne hudratacije. Imajte uvek u vidu da je voda najzdraviji izbor.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
Probielle-IBSolutions-205x2655mm-1
Aktivni ugalj strong