Kofein, mitovi i istine o uticaju na organizam

Sadržaj teksta

Kofein se smatra sigurnim sastojkom hrane. Deluje stimulativno na moždane ćelije i za razliku od drugih stimulansa (nikotin npr.) pri umerenom konzumiranju ne dolazi do stvaranja zavisnosti.

autor: mr ph.spec. Jasmina Jovć Novaković


Da li kofein izaziva zavisnost

Kofein se smatra sigurnim sastojkom hrane. Deluje stimulativno na moždane ćelije i za razliku od drugih stimulansa (nikotin npr.) pri umerenom konzumiranju ne dolazi do stvaranja zavisnosti. Kod osoba koje ga uzimaju svakodnevno u većim količinama u slučaju naglog prestanka može se javiti glavobolja, iscrpljenost, problemi koncentracije, mučnina, bol u mišićima…

Šta se smatra umerenim unosom 

Umereni dnevni unos kofeina predstavlja 200-300 mg. Ova količina se nalazi u 2-3 šolje kafe i smatra se sigurnom za većinu odraslih ljudi.

Osim što prija i razbuđuje, da li je kofein koristan

Lekari ne propisuju kofein kao lek ili u preve­nciji. Međutim, neke studije su pokazale da smanjuje rizik razvoja šećerne bolesti, kamenja u žuči, Parkinsonove bolesti i bolesti jetre.

Zašto se kofein onda dodaje u lekove protiv bolova

Kofein ubrzava apsorpciju lekova protiv bolova čineći na taj način njihovo delovanje bržim. Dodavanjem kofeina potrebna je manja količina leka za isti rezultat. Na taj način se smanjuju moguća neželjena dejstva i razvoj zavisnost od analgetika.

Ima li kofeina u kozmetičkim proizvodima

Kreme koje usporavaju starenje kože i proizvodi protiv celulita sadrže kofein. Smatra se da čini kožu mekšom i smanjuje izraženost bora.

Da li je potrebno smanjiti unos kofeina za vreme trudnoće?

Ne postoje jasne preporuke o sigurnoj dozi kofeina, ali se eksperti slažu da je mudro dnevni unos svesti na umereni ili čak manji.
Rezultati studija su protivrečni i neki od njih povezuju visok unos kofeina sa povećanim rizikom pobačaja i smanjenom porođajnom težinom. Preporuka bi dakle bila, 3 šolje ili manje.

Može li kofein da se nađe u majčinom mleku

Da, čak i bebe mogu da „popiju kafu”. Kofein prolazi u majčino mleko i previše kofeina može izazvati nervozu, razdražljivost, smanjenje apetita, loš san… Majke koje doje trebale bi da (o)stanu na jutarnoj šolji.

Da li se količina kofeina razlikuje od šolje do šolje, čak i kada spremamo istu kafu svaki dan

Količina kofeina zavisi od načina spremanja kafe, vrste kafe koja se koristi i naravno količine. Na sadržaj kofeina u zrnu utiče i njegova zrelost. Istraživači sa Floride merili su sadržaj kofeina u šoljici kafe iz iste radnje tokom 6 dana i količina kofeina je bila od 259-564 mg.

Koliko traje dejstvo kofeina

Dejstvo kofeina traje mnogo duže od vremena uživanja u šoljici kafe. Neophodno je 5-6 sati da organizam izluči polovinu unetog kofeina. Ovo je i razlog zašto i poslepodnevna kafa kod osetljivijih osoba može da izazove nesanicu.

Da li su žene osetljivije na dejstvo kofeina od muškaraca

Najnovije studije pokazuju da to nije tako. Prema njihovim nalazima muškarci imaju brži i jači odgovor na kofein. To ne mora uvek da bude povoljno jer pokazano je da kofein može da poveća razdražljivost i smanji njihov učinak u stresnim situacijama.

Sa godinama se smanjuje osetljivost na kofein

Ne naprotiv, ona raste zbog usporenja metabolizma i dužeg vremena potrebnog za izlučivanje kofeina iz organizma.

Može li kofein pojačati simptome anksioznosti

Može i to značajno. Osobe koje imaju bilo koji anksiozni poremećaj treba da smanje unos kofeina na minimum jer može pojačati simptome.

Da li tačno da otrežnjuje

Na žalost, ovo popularno ubeđenje nije tačno.

Deluje kao diuretik.

Kofein ima blag diuretički uticaj kod osoba koje ga uobičajeno ne uzimaju. Kod osoba koje ga redovno koriste ovaj efekat se gubi.

Da li predoziranje može da dovede do smrtnog ishoda

Smrtni ishod od predoziranja kafeinom je izuzetno redak. Može biti izazvan promenama srčanog ritma ili zbog konvulzija. Količina kofeina koja može izazvati predoziranje se razlikuje od osobe do osobe i zavisi od njenog opšteg stanja, težine, godina…

Smatra se da je doza od 10g smrtna za odraslu osobu. Ako se uzme da prosečna šoljica kafe ima oko 115mg potrebno je više od 85 za predoziranje.

Sam miris kafe čini da mozak radi bolje, kažu istraživanja. Čitav tekst na ovu temu možete pročitati ovde: Miris kafe stimuliše mozak da radi bolje

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
OTT-baner-300x250px
Biofeminn_300x300px