Kavijar

Sadržaj teksta

Govoriti o kavijaru u trenucima svetske ekonomske krize predstavlja pravi izazov. Ali ukoliko zanemarimo cenu, koja za kilogram može iznositi i do 3000 evra, moramo da priznamo da se radi o pravom dragulju prirode Osim bogatstva ukusa koristan je za negu čitavog organizma kako iznutra tako i spolja, pa u poslednje vreme predstavlja nezaobilazan sastojak u kozmetičkoj industriji.

Vodimo Vas kroz Hedonizam

Reč kavijar je persijskog porekla „khav-yar”, što bi u bukvalnom prevodu značilo „kolač snage”. Za kavijar su znali i latini, „Acipenser stellatus” je bila poslastica na dvorovima rimskih imperatora, ali i običnog sveta. Malo je poznato da je u početku bio hrana – poslastica siromašnih.
Najpoznatije vrste kavijara potiču iz Rusije i Irana. Sa razvojem Ruskog carstva, početkom dvadesetog veka, ulazi kao moda u ishranu širom Evrope i Amerike. Uobičajeno se služi kao predjelo ili doručak u kombinaciji sa prepečenim hlebom i maslacem. Ljubitelji kavijara posebnu pažnju posvećuju služenju kavijara te znaju da se kavijar nikako ne služi metalnom kašikom već onom izrađenom od oklopa kornjače, školjki ili slonovače. Posuda u kojoj se služi je obično životinjski rog ili izradjena od slonovače.

Šta je u stvari kavijar ?

Kavijar je mleč mužjaka ribe ili riblja ikra, a u zavisnosti od kvaliteta se deli u nekoliko vrsta. Najkvalitetniji je kavijar dobijen od jesetre iz Kaspijskog jezera, koji je svetle biserno-sive boje. Napoznatiji kavijari su beluga, ossetra i sevruga.

Kavijar spade u grupu visoko hranjivih namirnica. Bogat je proteinima, belančevinama, šećerima, vitaminima i mineralnim solima. Ova kombinacija hranjivih materija deluje blagotvorno na celokupno zdravlje, pogotovo na: obnovu koštanog tkiva, rad nervnog, imunološkog i hormonalnog sistema. Sprečava bolesti kao što su visok pritisak i osteoporoza.

Kavijar je niskokalorična namirnica (252 kcal/1053kJ u 100gr). Odličan je izvor minerala (selena, magnezijuma, gvožđa, fosfora, kalcijuma i bakra), vitamina (A, B1, B2, B5, B6, B12, E) kao i omega-3 masnih kiselina (u 100 gr ima 2,74 g EPA i 3,8 g DHA), luteina i zeaksantina.
Upravo zbog ovako bogatog sastava kavijar je idealna hrana za oporavak organizma nakon bolesti i operacija. Sastojci kavijara učestvuju u fiziološkim aktivnostima povezanim sa održavanjem epitelnog tkiva i sluznice te se zbog toga kavijar dodaje kozmetičkim preparatima za negu lica i tela.
Neka istrživanja su pokazala da zahvaljujući bogatom sadržaju omega-3 masnih kiselina kavijar može ublažiti depresiju..Mnoge mitologije istoka pridaju jesetrinoj ikri svojstva snažnog afrodizijaka, naučnici ovo pripisuju aminokiselini argininu koja širi krvne sudove i pospešuje cirkulaciju.

Čuvanje kavijara

Kavijar se čuva u frižideru 15–20 dana u originalnoj ambalaži. Od trenutka kada ga otvorite možete ga koristiti još samo dva – tri dana. Zamrzavanje se ne preporučuje, jer se gubi na kvalitetu kavijara.
Nakon što kavijar izvadite iz frižidera sačekajte 10-15min pre nego ga poslužite.
 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
CG-19-INSTA-696x696
02-696x696