Da li brazilski orah povećava nivo testosterona

Sadržaj teksta

Tvrdi se da brazilski orah povećava nivo testosterona zahvaljujući veoma visokom sadržaju selena. 28g oraha obezbeđuje 98% potrebnog dnevnog unosa ovog nutrijenta.


Iako je hormonska supstituciona terapija uobičajen način tretiranja niskog nivoa testosterona, mnogi muškarci traže prirodne načine koji bi im pomogli. U skorije vreme je posebno popularan brazilski orah za koji se tvrdi da pomaže u povećanju nivoa testosterona i da povoljno utiče na plodnost.

Testosteron je glavi muški polni hormon. Ona igra ključnu ulogu u razvoju muških polnih karakteristika i nizak nivo može da utiče na seksualnu funkciju, raspoloženje, nivo energije, rast kose, zdravlje kostiju. Nivo ovog hormona prirodno opada sa godinama, pa studije pokazuju da hipogonadizam, stanje  u kojem organizam ne proizvodi dovoljno testosterona, pogađa 39% muškaraca starosti 45 godina i više.

Šta kaže nauka?

Tvrdi se da brazilski orah povećava nivo testosterona zahvaljujući veoma visokom sadržaju selena. 28 g oraha obezbeđuje 98% potrebnog dnevnog unosa ovog nutrijenta.

Nekoliko studija je pokazalo da unošenje selena u obliku suplemenata može da poboljša nivo testosterona i da poboljša plodnost kod muškaraca tako što poboljšava kvaliteta semena. Jedna 26-nedeljna studija sprovedena na 468 muškaraca sa infertilitetom zabeležila je da uzimanje 200 mcg selena zajedno sa 600 mg N-acetil cisteina dnevno povećava sintezu testosterona, broj spermazoida i kvalitet sperme. Druga studija sprovedena na 690 muškaraca sa infertilitetom utvrdila  je da uzimanje 200 mcg selena zajedno sa 400 IJ vitamina E tokom 100 dana poboljšava pokretljivost spermatozoida kod čak 53% učesnika. Dodatno, 11% muškaraca koji su bili učesnici u ovoj studiji se kasnije i ostvarilo u ulozi roditelja.

Ipak,  ima studija u kojima visok unos selena kroz hranu i suplemente ili nije imao nikakav efekat na nivo testosterona ili je negativno uticao na pokretljivost spermatozoida.

Ovde je važno i napomenuti da su u većini ovih studija korišćeni suplementi selena, a ne hrana bogata selenom, kakav je brazilski orah. Zbog toga je neophodno sprovesti više istraživanja kako bi se utvrdio stvaran uticaj brazilskog oraha na nivo testosterona.

Ostale koristi brazilskog oraha na zdravlje

Pored uticaja na nivo testosterona, brazilski orah i ima brojne druge zdravstvene koristi.

 • Dobar je izvor antioksidanasa. Brazilski orah je bogat selenom, vitaminom E i fenolima, poput elagične kiseline. Selen, na primer, podiže nivo glutation peroksidaze, enzima koji se bori protiv oksidativnog stresa.
 • Podržava funkciju štitne žlezde. Brazilski orah je bogat selenom, koji pomaže u sintezi hormona štitne žlezde. Ovaj nutrijent je neophodan i za stvaranje proteina koji štite štitnu žlezdu od oštećenja.
 • Dobar je za srce. Brazilski orah je bogat nezasićenim masnim kiselinama, pa se   povezuje sa nižim nivoom LDL (lošeg) holesterola i višim nivoom HDL (dobrog) holesterola.
 • Može da poboljša funkciju mozga. Određeni antioksidansi u brazilskom orahu, kao što su elagična kiselina i selen imaju protektivno dejstvo na mozak. Takođe, elagična kiselina poboljšava raspoloženje.
 • Može da snizi nivo šećera u krvi. Neke studije su pokazale da ishrana bogata brazilskim orahom i selenom može da smanji nivo šećera u krvi i poboljša osetljivost ćelija na insulin.
 • Može da umanji zapaljenje. Ishrana bogata brazilskim orahom i selenom je povezana sa smanjenjem markera zapaljenja zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima.

Ova otkrića zaista obećavaju, ali je ipak potrebno više studija na ljudima kako bi se brazilski orah uvrstio u redovne preporuke.

Opasnost od unošenja previše brazilskog oraha

Istraživanja su pokazala da unošenje više od 5 mg selena dnevno, što je oko 50 brazilskih oraha, može biti toksično. Znaci toksičnosti selena obuhvataju probleme sa sistemom za varenje, gubitak kose, lomljenje kose, umor, lezije na koži i svrab, bolove u mišićima i zglobovima. U ozbiljnim slučajevima može doći do otkazivanja bubrega i srca, do akutnog respiratornog sindroma, pa čak i do smrti.

Druge studije su pokazale da je previše selena, posebno u obliku suplemenata, povezano sa lošom kontrolom šećera i sa povišenim rizikom od dijabetesa i karcinoma prostate. Maksimalan dnevni unos selena je 400 mcg, što su 4 brazilska oraha prosečne veličine, a preporuka je da se unos ograniči na 1-3 dnevno.

Prirodni načini za povećanje nivoa testosterona

 • Vežbanje. Vežbanje, a posebno dizanje tegova, su povezani sa višim nivoom testosterona kod starijih muškaraca.
 • Dovoljno sna. Nedostatak sna je povezan sa smanjenim nivoom testosterona i kod mlađih i kod starijih muškaraca. Spavajte 7-9 sati svake noći.
 • Smanjenje stresa. Dugotrajan stres može da podigne nivo kortizola, koji je povezan sa smanjenjem testosterona. Redovno vežbanje, san, smeh i zdrava ishrana pomažu u smanjenju stresa.
 • Gubitak prekomernih masti. Istraživanja pokazuju da je gojaznost povezana sa nižim nivoom testosterona, pa smanjenje težine može biti od pomoći.
 • Zdrava, uravnotežena ishrana. Uravnotežena ishrana koja uključuje zdrave proteine, masti, voće i povrće i minimalno  unošenje rafinisane hrane može pomoći u povećanju nivoa testosterona.
NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
OTT-baner-300x250px
Biofeminn_300x300px