Cink – čuvar enzima i hormona u našem organizmu

Sadržaj teksta

Koliko je cink važan za organizam najbolje se može shvatiti ako kažemo da je cink neophodan za izgradnju proteina.


Dvadeset prvi vek je doneo čovečanstvu savremeni način života, nove oblike komfora, lepotu slobode življenja prema sopstvenoj volji. A šta nam je oduzeo? Pre svega, udaljio nas je od prirode, ishrana nam je drugačija i ispunjena veštačkim aditivima, navike su promenjene, ritam života je ubrzan, a stres sveprisutan.

Danas je, više nego ikad, važno da oslušnemo sebe i prirodu oko nas, da shvatimo da nismo savršeni i da smo svi ranjivi. Zatim, bitno je da prepoznamo prve znake i simptome kojima nas organizam upozorava da nešto nije u redu.

Najranjiviji u našem organizmu su, svakako, nervni i imuni sistem.

Poremećaji spavanja i ishrane, loše raspoloženje, osećaj bezvoljnosti i smanjena radna efikasnost prvi su znaci da nam je organizam iscrpljen. Pored toga, javlja se smanjen imunitet sa čestim prehladama.

Za pravilno funkcionisanje nervnog i imunog sistema veliki značaj ima niz supstanci, a među njima je cink. Danas govorimo o njemu!

 

Šta je cink i koja mu je funkcija u organizmu

Cink je široko rasprostranjen element u ljudskom organizmu. Značajan je za brojne fiziološke procese, a pre svega za finu koordinaciju nervnog sistema i hormona, za funkcionisanje odbrambenih imunoloških snaga organizma i za održavanje integriteta kože i regeneraciju koštanog tkiva.

 

Cink i vitamin C – mudra kombinacija

Ujedinjeni cink i vitamin C pokazuju izuzetno blagotvoran efekat na imunološki sistem. Ova kombinacija se preporučuje u zimskim mesecima kao korisna zaštita od prehlade i drugih infekcija. Nakon povreda, hiruškog zahvata ili opekotina organizmu je potrebna pomoć da bi se sluznice, koža, vezivno tkivo i kosti što pre oporavili. U sastavu svih ovih tkiva nalazi se kolagen, a upravo vitamin C i cink imaju presudnu ulogu u njegovoj sintezi. Upravo zato, kombinaciju cinka i vitamina C treba uzimati nekoliko nedelja pre i nakon zahvata.

Kako cink deluje u organizmu

Cink predstavlja stukturnu komponentu mnogih enzima koji učestvuju u brojnim vitalnim procesima u organizmu, kao što su sinteza proteina, funkcionisanje gena, transportni i metabolički procesi. Cink učestvuje u proizvodnji gotovo svih hormona i neophodan je za funkcionisanje ćelija koštanog tkiva i kože.

Koji su efekti cinka u organizmu

 • U mozgu, cink se ponaša kao modulator i ima umirujuće efekte na nervni sistem. Učestvuje u sintezi proteina i na taj način podstiče rast i razvoj.
 • Značajan je za regulaciju hormona u organizmu.
 • On pokazuje svojstva stimulatora imuniteta, s jedne strane tako što višestruko povećava nivo specifičnih odbrambenih supstanci, a s druge strane što se direktno vezuje za omotač pojedinih virusa i sprečava infekciju.
 • Cink podstiče regeneraciju kostiju, a na koži i sluzokožama deluje protiv mikroorganizama (antiseptično dejstvo) i isušuje i steže površinu kože i sluzokože (adstrigentno dejstvo).
 • Ostali efekti su zaštita ćelija od štetnih činilaca (antioksidativni efekt) i smanjenje prelaska bakra i drugih teških metala iz crevnog sistema u krv (detoksikujući efekt).

Koji su znaci nedostatka cinka u organizmu

Najčešći znaci i simptomi deficita cinka su sledeći:

 • slabljenje imuniteta,
 • pojačana nervna napetost,
 • hronični umor,
 • otežano zarastanje rana,
 • kožne promene,
 • noćno slepilo,
 • poremećaj ukusa,
 • dugotrajna dijareja.

Laboratorijski, deficit cinka se teško može potvrditi i utoliko je značajnije klinički prepoznati simptome. U laboratoriji moguće je dobiti snižene vrednosti cinka u plazmi i alkalne fosfataze u serumu.

Kako prilagoditi ishranu i koje namirnice sadrže najveće količine cinka

Najbolji izvori cinka su morski plodovi, meso, jaja, integralne žitarice i orasi. Od morskih plodova, svakako, ostrige sadrže najveću količinu cinka.

Interesantno je da se cink iz namirnica životinjskog porekla dvostruko bolje koristi u organizmu nego iz biljnih izvora.

cink imunocink

Kada treba primeniti preparate cinka

Preparate cinka treba obavezno primeniti ukoliko prepoznamo znake deficita cinka. Takođe, preparati cinka se mogu primeniti i u prevenciji, u stanjima pojačanih potreba organizma, tokom duže izloženosti stresu, kod smanjenog imuniteta, kod oboljenja creva i alkoholizma.

Uz konsultaciju sa lekarom, moguće je primeniti preparate cinka sa standardnim protokolima za lečenje pojedinih bolesti.

 • Pokazano je da cink značajno pojačava efekte lekova prilikom terapije depresije.
 • Poremećaji ishrane, kao što je anorexia nervosa, koji se inače jako teško leče, dobro reaguju na terapiji cinkom.
 • Cink pojačava stvaranje metaloproteina u crevima koji vezuju bakar, tako da preparati cinka mogu pomoći u terapiji Vilsonove bolesti.
 • Takođe, može se primenjivati za lečenje hronične dijareje.
 • Uz konsultaciju sa ginekologom, treba razmotritit primenu preparata cinka u trudnoći, jer trudnoću neretko prati deficit cinka.

Lokalna primena cinka na koži i sluznicama

Lokalno, preparati cinka se mogu primeniti kod virusnih infekcija nosne sluzokože i ždrela i za tretman kožnih promena, posebno izazvanih herpes virusima. Topikalno primenjen cink ublažava simptome i skraćuje vreme trajanja i orolabijalne i genitalne infekcije. Dugotrajna primena soli cinka značajno smanjuje ili sprečava vraćanje genitalnog herpesa.

Česta je njegova primena u tretmanu melazmi, seboroičnog dermatitisa, rozacee, ekcema. Preporučuje se za terapiju akni blagog do umerenog stepena, ali ne i ozbiljnih stanja akni praćenih čirevima i pustulama. Koristi se i kao sredstvo za ubrzano zarastanja rana, aplikuje se na manje opekotine i posekotine, efikasan je u prevenciji i terapiji pelenskog osipa kod beba.

Postoje i supozitorije cink oksida kojima se ublažava svrab, osećaj pečenja i iritacije u rektumu usled postojanja hemoroida.

Cink – za ili protiv

Svakako ZA. Utvrđeno je da se cink nalazi u svakoj našoj ćeliji i da je neophodan za pravilno funkcinisanje našeg organizma, a zbog nepravilne ishrane i brzog života, deficit cinka postaje sve veći problem.

Novija istraživanja prvenstveno se bave njegovom ulogom u nervnom sistemu i već je potvrđen njegov antidepresivni efekt. Pored toga, efekti cinka pokazuju sličnosti sa dejstvima danasnjih sedativa, koji su među najčešće primenjivanim lekovima u svetu i kod nas. Sve to ukazuje da cink ima svetlu budućnost.

Cink kao afrodizijak!

Otkriveno je da je Kazanova, poznati venecijanski ljubavnik, redovno uzimao cink. Svakodnevno je uzimao cinkom i proteinima bogata sirova jaja, a osim toga obožavao je ostrige.

Pretpostavlja se da cink kod muškaraca sprečava nastanak enzima aromataze i na taj način povećava nivo testosterona. Testosteron nije potreban samo muškarcima nego i ženama za više energije, bolji polni nagon i više snage. Interesantna je i veza između cinka i čulnih senzacija. Nedostatak cinka smanjuje osetljivost čula ukusa i mirisa kod oba pola, što može umanjiti sposobnost detektovanja feromona koji su važni za seksualno uzbuđenje.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
OTT-baner-300x250px
Biofeminn_300x300px