Ispoljava antibakterijsko dejstvo, snažno antioksidantno dejstvo, povećava metabolizam ćelija, sprečava oštećenja sluzokože digestivnog trakta i potpomaže njenoj regeneraciji, obnavlja elastična i kolagena vlakna krvnih sudova. Antikancerogeno dejstvo zasnovano je na aktivaciji apoptoze malignih ćelija i aktivaciji supresora onkogena.
Pomaže u stanjima kao što su:
Gastritis; čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu; refluks ezofagitis
Arterioskleroza i druge vaskulopatije različite etiologije (dijabetična angiopatija, imuni vaskulitisi)
Prevencija cerebrovaskularne insuficijencije i apopleksije
Prevencija koronarne bolesti i infarkta
Izloženost toksičnim supstancama
Adjuvantna terapija u malignim bolestima.
MEGAMIN sadrži:
Vitamin C (Askorbinska kiselina) Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena, zahvaljujući kome koža ima elastičnost. Takođe, pospešuje sposobnost tela u regeneraciji oštećenog tkiva. Vitamin C potreban je u procesu metabolizma folne kiseline, gvožđa, tirozina i fenilalanina. Telo ne može pravilno iskoristiti ugljene hidrate bez vitamina C a, potreban je i za sintezu masti i proteina. Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle je 60mg.
Propolis
Propolis je smeša voska i lepljivih materija koje pčele sakupljaju sa pupoljaka višegodišnjih biljaka. Pčele učvršćuju propolisom saće i zatvaraju pukotine. Propolis sadrži lako ispariva eterična ulja, koja imaju izražena antimikrobna dejstva, ima anestetički efekat, stimuliše regeneraciju tkiva i povećava imunološku reaktivnost organizma.
Polen
Pčelinji polen je odavnina smatran „Ambrozijom Bogova” hranom za sticanje večne mladosti! Nosi naziv čudotvorne hrane. Sadrži preko 100 identifikovanih sastojaka.Veruje se da čovek može godinu dana živeti isključivo na polenu i vodi! Polen sadrži sve poznate vitamine koji su rastvorljivi u vodi, posebno B i C, 22 aminokiseline, 27 mineralnih soli, razne oligo elemente, enzime, bioflavonoide, hormone, (koji stimulišu seksualne žlezde), proteine.
Polen izvanredno pojačava imunitet i povećava energiju. U jednom dokumentu Sovjetske akademije nauka, pod naslovom „Pčele u službi čovečanstva” koji govori o hemizmu polena i njegovom uticaju na psihofizičke sposobnosti vrhunskih sportista, stoji zaključak da: „Pobedničku medalju treba staviti na pčelinje grudi” Upotreba polena kod starije generacije, pokazuje izvanredne rezultate u pogledu fizičkog i mentalnog zdravlja, i vidnog podmlađivanja kože. Veliki broj naučnih studija širom sveta potvrđuje da polen veoma povoljno utiče na: saniranje probavnih smetnji, bolesti prostate, seksualne probleme, alergije, regulaciju krvotoka, fizički zamor, na oštećenja od radijacije itd. Trebalo bi napomenuti da kvalitet polena, kao i meda zavisi od vrsta bilja i njihovog broja, čistoće terena, kao i načina prerade.
Med
Po definiciji, med je čist proizvod u kome nema dodataka bilo koje druge supstance.
Med je mešavina od preko 70 različitih sastojaka. Tačan sastav zavisi od cveća i bilja čiji nektar pčele skupljaju. Preko 80% meda čine ugljeni hidrati. Najzastupljeniji su fruktoza i glukoza dok je stoni šećer odnosno saharoza zastupljen u mnogo manjem procentu. Nešto manje od jedne petine meda čini voda. U sastav meda ulazi i preko 20 kiselina procentualno zastupljenih sa oko 0,50 %. Zastupljenost kiselina i njihova pH vrednost zavisi od vrsta bilja od kojih je med proizveden, ali i od geografskog lokaliteta.
Zbog velike kocentracije hranljivih materija, med se koristi i u hranljive i u lekovite svrhe. Med je posebno bogat vitaminima B i E grupe, od kojih najviše ima riboflavina (oko 40 g u 100 meda).
Zeolit
Zeolit je mineralni proizvod prirodnog porekla. Sastoji se od kalcijum –natrijum aminosilikata (zeolit) i kalcijumovog i magnezijumovog karbonata (dolimit).
Zeolit je antioksidans, jonoizmenjivač i absorber slobodnih radikala i toksina što ima ulogu u prevenciji oksidativnog stresa koji je jedan od najznačajnijih činilaca koji uzrokuju nastanak kardiovaskularnih oboljenja, karcinoma i drugih hroničnih bolesti.