7 stvari koje treba znati o unosu dijetetskih suplemenata

Sadržaj teksta

Vitamini, minerali i drugi dijetetski suplementi nezaobilazan su deo naše zdravstvene svakodnevice. Verovato čak polovina vas koji sada ovo čitate uzima neki dijetetski suplement. Iako multivitamini polako gube na popularnosti (najverovatnije zbog naučnih dokaza da nisu efikasni u prevenciji bolesti), popularnost nekih nutrijenata dostiže neslućene visine.

Između 1992. u 2012. upotreba vitamina D se uvećava 4 puta, a u potreba suplemenata na bazi ribljeg ulja čak 9 puta.

Ukoliko ste jedan od miliona ljubitelja suplemenata na ovoj planeti, važno je da znate da li ih upotrebljavate na pravi način.

KALCIJUM

Uzimajte ga zajedno sa vitaminom D. Apsorpcija kalcijuma je neadekvatna bez vitamina D, pa unosite oko 600 IJ ovog vitamina dnevno.
Ne preterujte sa količinama. Ekstremne količine kalcijuma mogu dovesti do stvaranja kamenja u bubregu ili konstipacije, a prema nekim rezultatima, čak i do većeg rizika za nastanak bolesti srca.

Preporučen dnevni unos kalcijuma za većinu odraslih je 1.000 mg iz suplemenata i hrane zajedno; 2,5 dcl jogurta obezbeđuje čak 42% ovog unosa.

RIBLJE ULJE ILI OMEGA-3 MASNE KISELINE

Uzimajte ih uz obrok. Ovo će umanjiti neprijatne sporedne efekte poput gorušice.
Ne uzimajte ih sa aspirinom ili ostalim lekovima za razređivanje krvi. Ovi suplementi dodatno razređuju krv i povećavaju rizik od krvarenja.

GVOŽĐE

Uzimajte ga sa čašom soka od pomorandže. Istraživanja pokazuju da vitamin C povećava apsorpciju gvožđa.
Ne uzimajte ga sa mlečnim proizvodima ili sredstvima protiv gorušice. Oni mogu da sadrže kalcijum, koji može da ometa dalje preuzimanje gvožđa.

VITAMINI A, D, E i K

Upotrebite ih kao razlog da uživate u zdravim mastima. Ovi hranljivi sastojci se najbolje apsorbuju sa obrokom koja sadrži masti.

Nemojte uzimati vitamin K ako koristite varfarin ili neki drugi lek protiv zgrušavanja krvi. Vitamin K može da smanji efekat leka i poveća verovatnoću da dođe do zgrušavanja.

KALIJUM

Proverite da li unosite dovoljno magnezijuma, jer magnezijum pomaže u regulaciji nivoa kalijuma u organizmu. Obogatite ishranu orašastim plodovima, mahunarkama, zelenim povrćem.
Nemojte ga uzimati sa nekim lekovima protiv visokog krvnog pritiska. Upotreba suplemenata kalijuma dok ste na terapiji ACE inhibitorima ili blokatorima angiotenzina (losartan, valsartan i ostali koji se završavaju na -tan) može vas dovesti u rizik od enormnog povećanja nivoa kalijuma u krvi. Hiperkalijemija dovodi do slabosti mišića, paralize i aritmija.

MEDICINSKO BILJE (npr. ginko, žen-šen ili kantarion)

Uzimajte samo tačno određenu količinu koju vam je preporučio lekar. Čak i biljke mogu biti opasne kada se unose u prevelikim količinama.
Nemojte ih mešati sa drugim lekovima. Ove biljke mogu da povećaju ili smanje terapijsku koncentraciju nekih lekova u krvi (poput jedne grupe antidepresiva, statina, varfarina) i dovedu vas u opasnost od predoziranja ili subdoziranja ovim lekovima.

PROBIOTICI

Dajte im nešto “da pojedu”. Probiotici su korisni mikroorganizmi, dok su prebiotici ugljeni hidrati koje naš organizam ne može da svari, a koji su hrana za probiotike. Dobar izbor prebiotika su asparagus, banane i mahunarke.
Nisu svi isti. Najviše ispitivani su Lactobacillus, Bifidobacterium i Saccharomyces boulardii. Konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom o tome koji soj je optimalan za vas i u kojoj količini.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Probiotici-baner-300x300px
OTT-baner-300x250px
Biofeminn_300x300px