Želje i nadanja

Sadržaj teksta

Poslednjih dvadeset godina broj parova koji ne mogu da imaju dece dramatično raste. Uzroka je mnogo. Čak 17% njih se obraća lekaru zbog „steriliteta”, iako bi pojedini došli do željene trudnoće malim promenama u načinu života.

Učestalost neplodnosti ili infertiliteta na svetskom nivou se kreće oko 15%. Sa ovim problemom sreću se parovi iz svih nacionalnih, kulturnih i socijalnih kategorija. Dijagnoza se postavlja kada postoji izostanak trudnoće posle godinu dana održavanja redovnih, nezaštićenih seksualnih odnosa. Statistički gledano, mesečna verovatnoća za trudnoću kod potpuno zdravih parova je oko 23% a zbirna verovatnoća za godinu dana 93% , dok se za period od tri godine ovaj procenat povećava na 97-99%.

Uzroci neplodnosti ili steriliteta su brojni

Izostanak ovulacije (razlog je hormonska neravnoteža), ciste na jajnicima (policistični jajnici), urođene ili stečene anomalije materice, neprohodnost jajovoda, endometrioza, promene u sastavu sluzi materice, preležane infekcija (polno prenosive bolesti i neke druge bolesti…) su samo neki od uzroka neplodnosti.

Povećana ili smanjena telesna težina su veliki neprijatelji trudnoće

Gojaznost je sve zastupljenija i sve više joj se pridaje značaj kao faktoru rizika za nastanak neplodnosti. Kod nas je zastupljena gojaznost centralnog tipa a smatra se da ona uzrokuje smanjenje plodnosti za čak 40-50% i to kako kod žena tako i kod muškaraca.

Gojazne žene najčešće su sklone policističnim jajnicima i većem riziku od spontanog pobačaja i nastanka dijabetesa. Suviše mršave žene imaju izostanak ovulacije i neredovne menstruacije.

Najčešći uzrok neplodnosti je zapravo odlaganje rađanja

Godine starosti su značajan faktor za reproduktivnu funkciju. Učestalost neplodnosti je dvostruko veća kod žena između 35-44. godine u odnosu na žene između 30-34. godine. Smanjenje broja jajnih ćelija sa godinama starosti ima najveći uticaj na pad plodnosti žene. U kasnim tridesetim kod većine žena se registruje diskretan porast FSH vezan za suptilne promene u broju i kompetentnosti oocita i posledičnim padom plodnosti. Dalje sa godinama vrednosti FSH rastu a šanse za trudnoću se smanjuju.

Kod muškaraca godine imaju mnogo manji značaj ali je nesumljivo da plodnost i kod muškarca godinama opada i to pre svega na račun kvaliteta spermatozoida. Muška plodnost doseže pik oko 35. godine a posle 45. naglo opada.

Mušku fertilnost u značajnoj meri umanjuje konzumiranje alkohola, pušenje, uzimanje droga, prisutni koitalni problemi, prethodne bolesti, povrede ili operacije.
Procena muške fertilnosti bazira se na analizi spermograma. Brojne studije pokazale su da broj spermatozoida nije presudan faktor muške neplodnosti kako se nekada mislilo. Muškarci sa niskim brojem spermatozoida imaju sličan procenat trudnoća kao i muškarci sa većim brojem, ukoliko su morfologija i pokretljivost normalni.

Imunološki uzroci nisu retki

Reproduktivna imunologija je napravila krupne korake prema identifikaciji mehanizama i faktora koji su odgovorni za neplodnost žena, pojavu spontanih pobačaja i različita oboljenja dece iz takozvanih „visokorizičnih trudnoća“. Jedan od njih je da žena razvija imunsku „netrpeljivost“ prema spermatozoidima ili da se imunska „netrpeljivost“ odnosi na plod i posteljicu, te ih ona odbacuje kao „strana tela“. Posledica je bračni sterilitet iako su oba partnera zdrava, spermogram je uredan, ovulatorni ciklusi dobri, jajovodi prohodni, menstrualni ciklusi uredni, hormonski profili oba partnera normalni.

Želje i nadanja

Način života je važan

Loša i nekvalitetna ishrana, fizička neaktivnost, ne spavanje, stres, pušenje, alkoholizam, uzimanje nekih lekova, narkomanija, izloženost pesticidima, trovanje hemijskim isparenjima, izloženost zračenjima (radijacija ili elektromagnetno zračenje) slabe imunitet i zasigurno podstiču neplodnost.

Pravilnom ishranom do trudnoće

Folacin, vitamin B9 podstiču proizvodnju jajnih ćelija i ovulaciju. Zajedno sa vitaminima B6 i B12 poboljšava funkciju polnih žlezda kod žena i muškaraca. Vitamin A jača imunitet i snažan je antioksidans, neophodan je za proizvodnju sperme. Alkohol koči ove procese. Vitamin C, antioksidans koji štiti polne ćelije od oštećenja važan za normalan rad nadbubrežnih žlezda i izlučivanje hormona koji stimulišu testise i jajnike na proizvodnju polnih ćelija. Sličnu ulogu ima i vitamin E. Čak i mali nedostatak cinka u telu može da prouzrokuje usporeno sazrevanje polnih ćelija i neplodnost, a kod muškaraca i impotenciju. Nedostatak gvožđa vodi u anemiju a ona u neplodnost kod žena. Pitajte lekara za savet u kojoj hrani su prirodni izvori ovih vitamina i minerala.

I pored brojnih dijagnostičkih procedura koje su danas dostupne činjenica je da još uvek postoje pitanja na koja ne znamo odgovore. Uz pomoć poznatih dijagnostičkih procedura 80-90% parova dobiće odgovore vezane za problem neplodnosti ali 10-20% će biti svrstani u grupu neplodnosti neobjašnjivog uzroka. Ova dijagnoza stvara osećaj bespomoćnostii kod pacijenata i kod lekara: nikakav problem nije nađen pa i nema šta da se leči a opet i nema šansi za trudnoću. Pravilan psihološki pristup samog lekara je od izuzetne važnosti za prihvatanje mogućih rešenja (asistirana fertilizacija, donacija, usvajanje..)

Problemi sa začećem i stres blisko su povezani
Mnogi lekari potcenjuju uticaj stresa na mogućnost začeća. Brojne studije pokazuju da zdravi parovi sa problemom začeća imaju visoke nivoe kortizola (hormona stresa) u krvi. Kortizol ometa začeće remeteći ovulaciju, usađivanje jajašca kao i proizvodnju spermatozoida. Na žalost ovoj komponenti plodnosti ne pridaje se dovoljan značaj.

Dr. Alice Domar, profesor Akušerstva, Ginekologije i Reproduktivne biologije na Harvardskoj školi medicine kada su ga upitali „koliko je neplodnost stresna?“ odgovorio je: „Veoma. Istraživanja su pokazala da žene sa problemom neplodnosti doživljavaju jednak nivo uznemirenosti i depresije kao i žene koje imaju rak, srčana oboljenja ili HIV pozitivan status. Neplodnost čini da se osećate veoma usamljeno.“
Savet „samo se opustite“ za parove sa problemom začeća ne samo da ne funkcioniše već i deluje razdražujuće. Opuštanje i umanjivanje nivoa stresa se uče. Postoje tehnike kojima nije teško ovladati, pa je potrebno uključiti psihoterapeuta koji će vas njima naučiti.

BOX 1

O sterilitetu se može govoriti tek ako posle godinu dana normalnih seksualnih odnosa, bez korišćenja kontracepcije, izostane trudnoća. Tada je neophodno tražiti medicinsku pomoć.

Svakom desetom paru u proseku treba više od jedne godine da ostvare željenu trudnoću. U oko 5% slučajeva potrebno je više od dve godine čekanja da se dostigne željeni cilj.

Žene su uzrok steriliteta parova u oko 40-45% slučajeva, ali u približno istom procentu je problem i polno zdravlje muškaraca.

U oko 50% slučajeva posle terapije i lečenja dolazi do željene trudnoće. Iskustva govore da se obično „ženski sterilitet” lakše leči od „muškog steriliteta”.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Veragene-flyer-566x420
Biofeminn_300x300px
Veracity-flyer-567x420
image002 (1)