Zdrava intimna regija je ključ seksualnog zdravlja

Sadržaj teksta

Seksualnost je važna komponentna života. O tome svedoče erotski sadržaji, svakodnevno prisutni u sredstvima javnog informisanja. Intimna regija žene je čest predmet razmatranja umetnika i stručnjaka, ali i običnih ljudi, što jasno ukazuje na njen značaj za ostvarivanje zadovoljavajućeg seksualnog života.

Kvalitet seksualnog života zavisi od zdravlja ženske intimne regije. Koža stidnice i sluzokože vagine su osetljive na delovanje fizičkih i hemijskih agenasa i menjaju se u zavisnosti od životnih navika i uticaja polnih hormona. Tako, intimna regija postaje sve osetljivija od 40. godine života, kada počinje da slabi funkcija jajnika.

Kako očuvati intimno zdravlje i biti zadovoljna, sigurna i ostvarena devojka i žena.

1. Izbegavajte pranje intimne regije alkalnim sapunima i kupkama za agresivno uklanjanje nečistoće. Koža spoljašnjih genitalija proizvodi tanak zaštitni film koji održava njenu vlažnost. Taj film je kisele reakcije i sprečava da mikroorganizmi koji nastanjuju kožu stidnice izazovu infekciju. Kada se, međutim, zaštita intimne regije dugotrajno oštećuje, koža ne može da se regeneriše dovoljno brzo, a to za posledicu ima njenu iritaciju i oštećenje. Oštećena koža je sklonija nastanku infekcije, koje može da se širi i na vaginalnu sluzokožu. Da se ta prirodna zaštita ne bi narušila, treba koristiti blage sapune i losione za intimnu negu.

2. Preterana higijena intimne regije je štetna koliko i nedovoljna higijena. Energično pranje spoljašnjih genitalija više puta dnevno izaziva iritaciju i bolnu osetljivost. Isti je slučaj i sa upotrebom vlažnih maramica, namirisanih tečnosti ili sprejeva. Njih, nije moguće uvek izbeći, jer lokalno dugotrajno proizvode prijatni miris, pa su korisni na putovanjima ili dužim odsustvovanjima iz kuće. Da bi se izbegao direktan kontakt tih materija sa osetljivom kožom intimne regije, treba je prethodno zaštiti odgovarajućim kremom.

3. Vaginalno ispiranje se ne preporučuje i netačno je da će se tako sprečiti infekcija vagine. Ako je uzrok pojačane vaginalne sekrecije infekcija, bakterije koje je izazivaju neće biti uništene vaginalnim ispiranjem. Dodatno, razviće se iritacija vaginalne sluzokože i biće ugrožene kolonije prirodnog zaštitinika – laktobacilusa. Laktobacilusi su bakterije koje proizvode mlečnu kiselinu i održavaju optimalnu kiselost (pH 3,8 – 4,4) u vagini. Bakterije koje mogu da izazovu infekciju intimne regije ne mogu da se razvijaju u tako kiseloj sredini. Zato treba prati samo kožu stidnice, a infekciju vagine lečiti prema preporuci lekara.

4. Seksualni odnos može da izazove iritaciju stidnice i vagine, posebno kada je nedovoljna vlažnost, smanjena elastičnost ili povećana osetljivost kože intimne regije. To može da se javi kod svih devojaka i žena, a češće je posle 45. godine života. Da bi se sprečila infekcija, u takvim situacijama je važno da oba partnera vode računa o intimnoj higijeni. Takođe, žena treba da zaštiti kožu stidnice posebnim gelom ili kremom pre i posle seksualnog odnosa.

5. Duži boravak u vodi, poput kupanja u kadi ili bazenu, izaziva bubrenje kože i gubitak njene prirodne zaštite. Koža intimne regije postaje sklona iritaciji, posebno posle kupanja u hlorisanoj vodi bazena. Zbog smanjenja kiselosti vaginalnog sekreta češće su i vaginalne infekcije. Da bi se izbegle neprijatnosti, važno je skinuti mokar kupaći kostim i dobro se osušiti posle boravka u vodi. Poželjno je da se koža intimne regije zaštiti odgovarajućim kremom.

Kako biste zaštitile svoje intimno zdravlje važno je da u svakodnevnoj rutini koristite odgovarajuće proizvode za negu.

Naša preporuka su proizvodi posebno namenjeni pranju intimnih delova. Jedan takav proizvod je Yoni Mint koji se ističe po svom sastavu i svojstvima.

Sadrži lekovita svojstva 7 biljaka koja neguju kožu i sluzokožu i sprečavaju nastanak i razvoj infekcija i iritacija.

Obogaćen je prirodnom mlečnom kiselinom koja štiti prirodni kiselinski omotač, a dodatak alantoina, pantenola i glicerola, dodatno vlaže i hidriraju.

Korišćenjem Yoni Mint gela u svakodnevnoj rutini, smanjujete rizik od nastanka nelagodnosti u intimnoj regiji. Pored toga, Yoni Mint osvežava kožu čineći je mirisnom i čistom.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Urinal Pharmamedica
Biofeminn_300x300px
Urinal forte
image002 (1)