Vaginalne infekcije u letnjem periodu

Sadržaj teksta

Leto je godišnje doba koje kao da je stvoreno za uživanje – toplo vreme, odmor, odlazak na bazene, reke, mora… Međutim, ginekološki problemi najučestaliji su baš leti, i mogu pokvariti dugoočekivani odmor.

Najčešći ginekološki problemi nastaju usled promena u vaginalnom mikrobiomu što omogućava bujanje šetetnih mikroorganizama koji se prirodno nalaze na vaginalnoj sluznici ali u malom broju. Kao posledica dolazi do razvoja zapaljenja.

Disbalansu vaginalnog mikrobioma pogoduju toplo vreme, izloženost hemikalijama iz krema, losiona, voda u bazenima ali i morski pesak. Nošenje veša od sintetičkih materijala doprinosi razvoju infekcije.

Uticaj na vaginalni mikrobiom ima i higijena. Upotreba sredstava za pranje koja nisu namenjena intimnoj regiji sigurno će dovesti do narušavanja ravnoteže ovog delikatnog područja što pogoduje nastanku infekcije.

Koji su to faktori koji povećavaju rizik od razvoja vaginalne infekcije?

Neki faktori pogoduju razmnožavanju štetnih mikroorganizama u vaginalnoj zoni.

Ishrana bogata šećerom na primer, može stvoriti idealan ambijent za razmnožavanje gljivica jer povećava nivo glikogena, šećera u sluznici vagine.

Upotrebom antibiotika uništava se bakterijska vaginalna flora koja štiti intimnu zonu od spoljnih „neprijatelja” što pogoduje razvoju infekcije.

Specifično za trudnoću je povećano lučenje hormona estrogena i progesterona što takođe pogoduje razmnožavanju mikroorganizama, pa su infekcije kod trudnica češće.

Koji su simptomi bakterijske vaginalne infekcije?

Vaginalne infekcije ne moraju uvek da budu manifestne odnosno, mnoge žene koje imaju infekciju nemaju nikakve simptome. Najčešći simptom zapaljenja je sivkast sekret neugodnog mirisa.

Zapaljenje najčešće uzrokuje bakterija Gardnerella vaginalis, koja je inače normalan stanovnik vaginalne sluznice. Ova bakterija postaje opasna kada se genitalna sluznica ošteti ili kada njen odbrambeni mehanizam oslabi.

Osim pojačanog sekreta simptomi su i bolovi u donjem delu stomaka, peckanje prilikom mokrenja, svrab, neprijatnost i bol tokom seksualnog odnosa.

Kako se leči bakterijska vaginoza – detaljnije: Imate li bakterijsku vaginozu

Koji su simptomi vaginalne kandidijaze?

Zapaljenje spoljnih genitalnih organa koje izaziva gljivica Candida albicans manifestuje se jakim svrabom u području velikih usana i stidne kosti. Zapaljenje može inicirati pesak koji u kombinaciji sa morskom vodom nadražuje osetljivu kožu i sluznicu.

Pored svraba simptomi su i crveno, bolno i otečeno genitalno područje a moguća je i pojava eritema. Kandidijazu karateriše i prisustvo gustog belog sekreta bez mirisa.

Šta ako je do infekcije ipak došlo?

U slučaju vaginalne infekcije bez obzira na tip uzročnika, pored standardne terapije koju je propisao ginekolog treba koristiti i vaginalne probiotike, jer ćete na taj način najbrže postići ravnotežu vaginalne flore i podići odbrambeni mehanizam vaginalne sluznice.

Takođe, ukoliko koristite kremu ili vaginalne tablete protiv gljivica, potražite proizvod za intimnu higijenu sa neutralnim ili blagoalkalnim pH, jer samo upotrebom takvog proizvoda onemogućavate dalji razvoj gljivica na spoljnim genitalijama.

Šta možete učiniti sami kako biste prevenirali ginekološke probleme u toku letnjih meseci?

  • Održavajte svoj imuni sistem „u formi” (uzimajte dovoljno voća i povrća – tako ćete uneti adekvatnu količinu vitamina neophodnih za održavanje imunog sistema)
  • Nosite odeću koja nije tesna i pripijena uz kožu, i izbegavajte veš koji nije pamučan
  • Nemojte sedeti u mokrom kupaćem kostimu, uvek ponesite rezervni u koji ćete se presvući
  • Uzimajte dovoljno tečnosti i mokrite redovno (ne trudite se da „zadržavate”) – to će sprečiti zadržavanje uzročnika infekcije u urinarnom traktu
  • Ne praktikujte vaginalno ispiranje (osim ukoliko Vam lekar nije specifično tako odredio)
  • Koristite samo proizvode koji su posebno formulisani za intimnu higijenu. Nemojte koristiti klasične sapune jer isušuju kožu i sluznicu, a isušena intimna zona pogoduje razvoju zapaljenja. Nakon pranja, dobro se obrišite jer vlaga pogoduje razvoju bakterija

Urinal forteCistitis, bakterijska infekcija bešike

Visoke letnje temperature povećavaju rizik od bakterijske infekcije bešike. Budući da se leti više znojimo, u telu se stvara manje mokraće pa se u njoj povećava koncentracija bakterija. Sa druge strane morska so i/ili hlorisana voda u bazenima narušavaju vaginalnu pH vrednost što sve zajedno, pogoduje razvoju štetnih mikroorganizama koji iz vagine mogu dospeti u uretru.

Razvoju cistitisa pogoduju i česte promene temperature odnosno prelasci iz toplog okruženja u hladno more, jer to izaziva podražaj bešike.

Problem su i mokri kupaći kostimi koji narušavaju otpornost sluznice pa se na nju lakše vezuju bakterije već prisutne u organizmu.

Saznajte: Koji čajevi mogu pomoći kod urinarnih infekcija. 

Saveti za prevenciju

  • Tamponi možda i jesu najpraktičnije rešenje za leto, ali treba ih izbegavati. Osim krvi, upijaju i vodu, morsku ili onu iz bazena, i postaju odlično tlo za razvoj bakterija. Ako ih se ipak ne želite odreći, menjate ih bar na jedan sat.
  • Pravilo češćeg menjanja važi i za uloške jer se koža ispod njih više znoji a znoj nagriza sluznicu i stvara se pogodan ambijent za razvoj cistitisa. Posle svakog kupanja presvucite se u suv kupaći kostim. Izbegavajte kupanje u bazenima, posebno onim u kojima se voda greje.
  • Neke bakterije koje uzrokuju cistitis su iz vrlo otpornih sojeva i nemoguće ih je uništiti količinom hlora koji se stavlja u bazene. I na kraju, pijte što više tečnosti jer se tako bešika ispira i mogućnost za infekciju je manja.

Vaginalne infekcije u letnjem periodu

Šta ako se desi:

Prevremeno krvarenje

Ponekad kada jajnici luče manje progesterona, krvarenje se može pojaviti u nedelji uoči menstruacije. Nivo progesterona se smanjuje usled jakog stresa, što podstiče ljuštenje endometrijuma i izaziva prevremeno krvarenje koje može da bude praćeno bolom i napetošću u grudima. Po povratku sa letovanja obavezno se javite ginekologu. Na osnovu analiza krvi i ultrazvučnog pregleda utvrdiće se da li je krvarenje nastalo zbog niskog nivoa progesterona ili su ga uzrokovale bolesti poput, na primer, fibroma i polipa.

Krvarenje usled ciklusa

Manje krvarenje u sredini ciklusa, najčešće je posledica ovulacije kada zrela jajna ćelija prelazi iz jajnika u jajovod i putuje ka materici. Osim krvarenja, ponekad se javlja bolno probadanje u donjem delu stomaka. Ako krvarenje nije obimno, nemate razloga za zabrinutost. Ipak, nakon povratka sa letovanja javite se ginekologu kako bi se utvrdilo da li je krvarenje posledica ovulacije ili nekog poremećaja.

Prvi put objavljeno: on: Jul 16, 2015 at 13:12

Tekst update: Jul 25, 2022. by PharmaMedica team

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Urinal Pharmamedica
Biofeminn_300x300px
Urinal forte
image002 (1)