Trudnoća i leto

Sadržaj teksta

Statistike pokazuju da se najviše beba rodi upravo u letnjim mesecima, što znači da je u ovom periodu godine i veliki broj trudnica u odmaklom stadijumu trudnoće.

S jedne strane trudnoća u letnjim mesecima ima svoje prednosti, leto ne pogoduje virusima pa je samim tim i mogućnost oboljevanja od virusnih infekcija znatno manja u odnosu na druge periode u godini, manja je mogućnost povrede usled hodanja jer nema klizavice a i lakše je prilagoditi odevanje. Međutim, neke trudnice teško podnose leto, što je i razumljivo ako se zna da je metabolizam trudnica za oko 20% brži i temperatura tela viša za 0.50C u odnosu na žene koje nisu trudne. Najčešći problemi trudnica su dehidratacija, otečene noge, osetljiva koža i problemi sa spavanjem.

Trudnice se, ne vezano za godišnje doba pojačano znoje pa ako se tome pridodaju i visoke letnje temperature mogućnost da dehidriraju je veća. Simptomi dehidratacije su osećaj žeđi, vrtoglavica i mučnina. Postoje i mišljenja da dehidratacija može prouzrokovati i prevremene kontrakcije materice. Kako do dehidratacije ne bi došlo neophodno je unositi dovoljne količine tečnosti. Smernice o tome koliko je vode potrebno trudnicama ne postoje, ali vodič trudnicama može biti boja urina, koja bi trebala da bude svetla. Vodu treba piti često i u malim gutljajima. Kofein ima dejstvo diuretika odnosno potspešuje izlučivanje tečnosti pa treba izbegavati napitke koji ga sadrže. Kako bi se sprečilo pregrevanje organizma najbolje je da trudnice svoje aktivnosti obavljaju u ranim jutarnjim ili večernjim satima.
Oticanje nogu u toku trudnoće normalna je pojava. Ono je najizraženije u trećem trimestru i pogoršava se u letnjem periodu. Otoci nastaju zbog zadržavanja tečnosti u organizmu i najizraženiji su pri kraju dana. Kako bi rešile problem trudnicama se preporučuje nošenje elastičnih kompresivnih čarapa što je u letnjem periodu jako neugodno. Od velike pomoći može biti odmaranje sa uzdignutim nogama, tuširanje nogu neizmenično toplom pa hladnom vodom, mazanje gelova i krema koje hlade. Neophodno je obratiti se lekaru ukoliko su noge jako otečene ili je jedna otečena više u odnosu na drugu kao i ukoliko se otoci jave naglo.

Zbog pojačanog znojenja s jedne strane i veće osetljivosti kože trudnica, leti se često javljaju kožni osipi. Važno je redovno održavati ličnu higijenu, nositi laganu odeću od prirodnih materijala. U toku dana izbegavati mazanje kože kremama, losionima i drugim preparatima za negu jer često ovo prouzokuje još intenzivnije znojenje. Ispod pazuha i grudi može se posuti talk, radi upijanja znoja.

Probleme sa spavanjem ima veliki broj trudnica. Ove probleme žene opisuju kao teškoću uspavljivanja, nemogućnost pronalaženja adekvatnog položaja kao i isprekidan san usled česte potrebe za odlaskom u toalet. Kako bi uspavljivanje bilo lakše, preporučuje se fizička aktivnost u toku dana. U letnjem periodu posebno su pogodne večernje šetnje. Od koristi je i tuširanje mlakom vodom neposredno pred spavanje. Optimalna temperatura u prostoriji u kojoj se spava trebala bi da bude oko 21C. Trudnice, posebno one koje imaju naviku spavanja na stomaku, žale se da teško nalaze pogodan položaj za spavanje. Preporučuje se spavanje na boku, pri čemu je dobro ispod stomaka postaviti jastuk, kako stomak ne bi visio već bio u ravni sa ostatkom tela. Pre spavanja treba izbegavati jaku, začinjenu hranu kao i unos većih količina tečnosti. San može da bude ometen i osećajem koji trudnice opisuju: „kao da mi prolaze trnci kroz noge“, a koji se u medicinskim krugovima naziva sindromom nemirnih nogu. Tačan razlog njegovog nastanka nije poznat, povezuje se sa malokrvnošću, pa samim tim nema ni terapije. Jednostavnom promenom položaja noge ovaj osećaj nestaje.

Zahvaljujući hormonima u trudnoći je rem faza spavanja (u kojoj se sanja), duža pa je normalno da trudnica ima vrlo živopisne i upečatljive snove. Česti su uznemiravajući snovi koji zapravo reflektuju brigu vezanu za porođaj, bebu, promenu odnosa u braku. Snovima nikako ne treba pristupiti kao predskazanjima, pa ih tumačiti i pokušavati pronaći vezu. O ružnim slikama iz snova treba razgovarati jer im se tako zastrašujuća komponenta oduzima.
Trudnice, tokom čitave trudnoće ukoliko se ona normalno odvija, mogu nesmetano da putuju. Najudobniji način putovanja je avionom. Najveći broj aviokompanija dozvoljava prevoz trudnica do 36. nedelje trudnoće, kada je trudnoća normalna, nekomplikovana ili 32. nedelje u slučaju komplikovanih trudnoća. Posle 36. nedelje, trudnicama je zabranjeno putovanje avionom. Sve kompanije zahtevaju u slučaju trudnoće između 28. i 36. nedelje da trudnica poseduje potvrdu svog ginekologa o starosti trudnoće, i očekivanom terminu porođaja. U izveštaju treba da se nalaze i podaci o godini rođenja, poslednjoj menstruaciji, broju prethodnih trudnoća, rezultati laboratorijskih analiza i ultrazvuka i ako postoji-istorija bolesti i eventualnh smetnji u trudnoći.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Urinal Pharmamedica
Biofeminn_300x300px
Urinal forte
image002 (1)