Tamponi i toksični šok sindrom

Sadržaj teksta

Tamponi olakšavaju život tokom menstrualnog krvarenja posebno u vreme godišnjih odmora ili sportskih aktivnosti. Tokom leta čak i žene koje inače koriste uloške kao zaštitu odeće od menstrualne krvi neretko biraju tampone.


Dobra strana korišćenja tampona je što se ne vide čak ni ako žena odnosno devojka nosi tanke gaćice, tange ili kupaći kostim. Moguće je kupanje, uz uslov da se tampon nakon kupanja promeni.

Danas na tržištu postoje tamponi različitih veličina i upijajuće moći, dizajnirani za žene koje nisu rodile i za one koje jesu, za one sa manjim ili većim krvarenjem.

Preporuke za bezbedno korišćenje tampona

Tampone mogu koristiti i žene koje nisu deflorisane. To su tamponi malog promera koji se mogu uvesti u vaginu ako je prečnik manji od prečnika himenalnog prstena. Međutim, ako je himenalni prsten jako uzak, tampon se ne može lako uvesti u vaginu pa se dešava da se korisnica povredi.

Tampone mogu koristiti i žene koje imaju intrauterini kontracepcijski uložak tzv. spiralu.

Korišćenje tampona omogućava ženi slobodu pokreta i učestvovanje u svakodnevnim aktivnostima bez stega. Kako se korišćenje tampona ne bi pretvorilo u noćnu moru, tamponi se moraju redovno menjati.

Žena uvek treba da ima na umu da tampon u vagini ne sme ostati duže od 6 sati. Preporučuje se menjanje tampona na svaka 4 sata pa se ženama još savetuje da u toku noći koriste uloške.

Uz obavezno menjanje tampona, važno je i redovno održavati intimnu higijenu, voditi računa da tamponi uvek budu besprekorno čisti i čuvati ih na čistom mestu. Velika prednost tampona je da ako se tampon dobro postavi i odabere prava veličina mogućnost obavljanja različitih aktivnosti jednaka je kao u danima bez krvarenja. Nema bojazni da će se kao u slučaju uložaka, tampon pomeriti. Tamponi su mali i lako ih je izvaditi i odbaciti pomoću končića.

Situacije kada je prekid korišćenja obavezan

Kod većine žena koje ne menjaju tampon dovoljno često dolazi do razvoja lokalnog zapaljenja koje je praćeno neugodnim mirisom. Krv je sama po sebi medij pogodan za razvoj patogenih mikroorganizama čemu doprinosi i promena vaginalne flore koja je uzrokovana dejstvu hormona tokom menstrualnog ciklusa.

Ostanak tampona duže od 6 sati može  dovesti do razvoja zapaljenskog procesa unutar vagine.

Zbog otvorenosti gornjeg dela ženskog reproduktivnog sistema tokom menstrualnog krvarenja brzo i lako se može razviti septičko stanje. Terapija počinje hitnim izvlačenjem tampona i primenom antibiotika širokog spektra.

Toksični šok sindrom

Tamponi su na loš glas došli i zbog povezanosti starijih vrsta tampona sa toksičnim šok sindromom.

Toksični šok sindrom može da bude stanje koje je opasno po život.

Uzrokuje ga toksin bakterije Staphylococcusaureus, aposebno je opasan streptokokni šok sindrom (Streptococcuspyogenes). Dokazana je povezanost toksičnog šok sindroma sa nekim vrstama tampona visoke moći apsorpcije koji su napravljeni od poliakrilata i proizvodili su se do osamdesetih godina 20. veka.

Takvi tamponi više se ne proizvode i opasnost od pojave toksičnog šok sindroma jednaka je kao i kod žena koje ne koriste tampone.

Iako do endotoksičnog šoka dolazi izuzetno retko, uz porast broja G pozitivnih bakterija (najčešće zlatnog stafilokoka) i otpuštanja njihovih toksina pojavljuju se porast telesne temperature, drhtavica, groznica. Upravo zato, važno je tampone redovno menjati u odgovarajućim higijenskim uslovima, prati ruke pre ali i nakon stavljanja tampona. Ako tampon zaostane u vagini ili korisnica nije sigurna da ga je izvadila ili ne, preporučuje se ginekološki pregled posebno ako se pojavi sekret neugodnog mirisa.

Tampon je preporučljivo promeniti nakon velike nužde i brisanja.

Tampone ipak ne mogu koristiti sve žene. Žene koje imaju koje imaju ,,spuštenu” matericu ili jako širok ulaz u vaginu (najčešće je to povezano sa teškim porođajem), ne mogu koristiti tampone.

Published on: Jun 16, 2018 at 20:49

Updated on: May 16, 2023 at 10:49

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Urinal Pharmamedica
Biofeminn_300x300px
Urinal forte
image002 (1)