Sprečite neprijatne smetnje u intimnoj regiji

Sadržaj teksta

Da li ste ikada primetili crvenilo ili osetili iritaciju, svrab i peckanje intimnih delova tela? Nažalost, ovaj osećaj dobro je poznat skoro svakoj ženi, a mnoge konstantno imaju poneku od tih smetnji. Jedini način rešavanja ovog problema je informisanost i razgovor sa ginekologom. Otvoreno postavljajte „intimna“ pitanja jer vrlo često i sami možete da učinite nešto u cilju sprečavanja smetnji, odnosno njihovog ublažavanja.

Različite zone intimnih delova tela čine jednu celinu i od njih zavisi uravnotežen prirodan sistem zaštite i samohigijene. Kako u vagini „iznutra“, tako i u spoljnom intimnom predelu „spolja“, pod normalnim uslovima sve je podešeno tako da je odbrana od stranih klica (bakterija i gljivica) veoma dobra. Vaginalne infekcije mogu da nastupe kada se poremeti prirodna ravnoteža u intimnim delovima ili kada izazivači bolesti prodru u vaginu, npr. ako se ne koristi zaštita pri polnim odnosima. Prirodna odbrana je posebno važna zbog toga, što otvori mokraćnog kanala, vagine i debelog creva leže tesno jedan uz drugi. Ukoliko bakterije iz creva (npr. koli-bakterije, koje su u samom crevu inače veoma korisne) dospeju u vaginu ili u otvor mokraćnog kanala u većim količinama, mogu da prouzrokuju infekcije vagine ili bešike.

Pravilna intimna higijena

Žene koje su sklone vaginalnim infekcijama i/ili imaju osetljivu kožu u spoljnom intimnom predelu tela, važno je da kontrolišu celokupan intimni predeo („iznutra“ i „spolja“ ), jer se smetnje u spoljnom predelu mogu odraziti na vaginu, i obrnuto.
Važno je da koža u spoljnom intimnom predelu uvek bude zdrava kao i da se zaštitni kiselinski omotač što manje ometa ( ph oko 5). Ponekad je to dovoljno da se štetni uticaji naprosto izbegnu. Nedovoljna higijena može da izazove infekcije, ali i preterana higijena takođe može da bude štetna za sveukupno intimno područje.

Šta može da dovede do iritacije kože?

Alkalni sapuni škode kiselinskom omotaču kože. Nošenje uložaka sa folijom (koja ne može da diše) može da podigne pH vrednost kože u spoljnom intimnom predelu, time se ometa zaštitni kiselinski omotač. Osim toga, može da dođe do stvaranja tzv. „vlažno-tople komore“, što pogoduje rastu gljivica i bakterija.
Gelovi za tuširanje sa agresivnim supstancijama za pranje mogu da umanje masnoću kože.

Sredstva za konzervisanje i mirisne materije, koje se npr. nalaze u vlažnom toalet papiru i mnogim sprejevima za intimnu upotrebu, mogu da izazovu iritaciju kože i alergije.

S obzirom na to da se ti proizvodi ne ispiraju, već posle primene ostaju na koži, pojačana je opasnost od nastanka alergija.

Takođe i kreme za otklanjanje dlačica često sadrže agresivne sastojke na koje koža može da reaguje crvenilom, svrabom ili peckanjem. Načelno, nema posebnih razloga protiv brijanja ili odstranjivanja dlačica u zoni bikinija, jedino što kod brijanja mogu da nastanu mikropovrede kože, koje predstavljaju tzv. „ulazna vrata“ za nastanak kožnih infekcija na tim mestima. Osim toga, neke žene imaju urođenu sklonost ka urastanju dlaka, što može da dovede do folikulitisa (zapaljenje korena dlake). U tom slučaju, potrebno je obratiti se lekaru.

Hlor, koji se u javnim bazenima koristi kao sredstvo za dezinfekciju, kod osetljivih osoba može da izazove iritaciju kože i alergiju.
Takođe i trenje dovodi do iritacije kože. Do toga može da dođe upotrebom grubog toalet papira sa velikom sadržinom drvnih vlakana, usled nošenja uskih gaćica (tanga) ili pantalona bez donjeg veša.
Posle seksualnih odnosa, iritacije kože u spoljnom intimnom predelu, kao i u ulaznom delu vagine, nisu nikakva retkost. Ukoliko nam je koža posebno osetljiva, potrebno je da pre odnosa namažete kožu spoljnog intimnog predela kremom, a eventualno i posle odnosa.

I u slučajevima kada su ulazni deo vagine, kao i sama vagina suviše suvi, pomoći će gel ili krema.
Urin, ili ostaci fekalija takođe mogu da iritiraju kožu. O problemima u bešiki ili u predelu debelog creva trebalo bi da porazgovarate sa vašim lekarom.
Usled nošenja tesne odeće ili donjeg veša od sintetike, uložaka sa plastičnom folijom kao i zbog korišćenja najlonskih hula-hopki može da dođe do zastoja toplote ili vlage u intimnim predelima što pogoduje iritacijama kože, ali i infekcijama.

Preterana intimna higijena, u koju spadaju višestruko pranje u toku dana, ispiranje vagine, sprejevi za intimnu upotrebu, jak mlaz vode usmeren na intimne delove tela, takođe nije dobra. Dovoljno je pranje jednom do dva puta dnevno i obavezna zaštita i nega iritirane kože.

Šta pomaže kod iritacija?

Mi možemo da preporučimo Yoni Mint gel za pranje intimnih delova tela. Ima bogat biljni sastav koji je prilagođen osetljivoj intimnoj regiji.

Sadrži lekovita svojstva 7 biljaka koja neguju kožu i sluzokožu i sprečavaju nastanak i razvoj infekcija i iritacija.
Obogaćen je prirodnom mlečnom kiselinom koja štiti prirodni kiselinski omotač, a dodatak alantoina, pantenola i glicerola, dodatno vlaže i hidriraju.

Korišćenjem Yoni Mint gela u svakodnevnoj rutini, smanjujete rizik od nastanka nelagodnosti u intimnoj regiji. Pored toga, Yoni Mint osvežava kožu čineći je mirisnom i čistom.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Urinal Pharmamedica
Biofeminn_300x300px
Urinal forte
image002 (1)