Šta je perimenopauza i koju su prvi simptomi? Saveti kako olakšati neprijatne tegobe.

Sadržaj teksta

Perimenopauza doslovno znači “oko menopauze” i odnosi se na vreme u kojem telo žene prolazi kroz prirodnu promenu prema trajnoj nepolodnosti – menopauzi.

autor: Dr Vesna Tepšić- Ostojić, psihijatar


Perimenopauza je proces koji traje više godina i kod većine žena počinje u četrdesetim. Sve je češće da žene primećuju prve znake, kao nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, u tridesetim. Nivo hormona estrogena u perimenopauzi postaje neujednačen – menstrualni ciklus se skraćuje ili produžava, a česti postaju i ciklusi bez sazrevanja jajne ćelije (anovulatorni ciklusi). Pojavljuju se simptomi slični onima u menopauzi-preznojavanje (valunzi), problemi sa spavanjem, suvoća vagine…

Nakon 12 uzastopnih meseci bez menstrualnog ciklusa počinje menopauza, a period prelaska, perimenopauza, je završen.

Perimenopauza je normalna faza u životu svake žene

Perimenopauza počinje najčešće u četrdesetim. Na ranije javljanje mogu uticati razni faktori pa je tako češće kod žena koje puše. Javlja se u proseku 2 godine ranije u odnosu na žene nepušače.

Takođe, žene sa porodičnom istorijom rane perimenopauze imaju veće šanse da i kod njih nastupi ranije. Hemioterapija i zračenje male karlice postaju, na žalost, sve češći razlog ranijeg nastupanja perimenopauze. Histerektomija bez odstranjenja jajnika obično ne izaziva menopauzu, međutim i u ovim slučajevima perimenopauza uglavnom počinje ranije nego očekivano.

perimenopauza

Smanjenje stvaranja estrogena

U toku perimenopauze nivo estrogena i progesterona je promenjiv, pada i raste. Većina perimenopauzalnih promena nastaje zbog smanjena stvaranja estrogena.
Smanjenje može biti postupnije ili naglije, promene nivoa manje ili veće i telo svake žene reaguje na njih različito. Ne postoje dve iste perimenopauze.

Prvi simptomi perimenopauze

perimenopauza

Najčešći simptomi perimenopauze su: nepravilnosti menstrualnog ciklusa, preznojavanje, problemi sa spavanjem, promenljivo raspoloženje, razdražljivost, suvoća vagine, problemi sa mokraćnom bešikom, smanjenje mogućnosti začeća, promene seksualne želje i seksualnog funkcionisanja, gubitak koštane mase, povećanje nivoa holesterola, promena kvaliteta kože, kose, noktiju…

Nepravilnosti menstrualnog ciklusa jedan su od prvih znakova promene. Vreme između dve menstruacije se menja, skraćuje se ili produžava, a može i izostati. Menstrualno krvavljenje može biti izraženo povećano ili se značajno smanjuje. Menja se i dužina trajanja krvarenja. Ukoliko je redovno prisutna promena od 7 ili više dana u dužini između dva ciklusa najverovatnije se radi o ranoj perimenopauzi. Vreme između dve menstruacije od 60 ili više dana govori u prilog kasne perimenopauze.

Pojva valunga. Mnoge žene imaju pojačano i intenzivno znojenje praćeno talasima toplote (valunzi). Njihova jačina, dužina i učestalost se razlikuje, ali se najčešće doživljavaju kao neprijatni i često utiču na kvalitet sna i noćnog odmora.

Problemi sa spavanjem mogu biti uzrokovani preznojavanjem i talasima vrućine, ali se često javljaju i bez njih. Uglavnom su to ranojutarnja buđenja ili otežano uspavljivanje sa posledičnim nedovoljnim kvalitetom sna i dnevnim umorom.

Promene raspoloženja. Za ovaj period karakteristične su i promene raspoloženja bez vidljivog spoljašnjeg uzroka, povećanje nervoze i razdražljivosti. Njihovom intenzitetu pridonose i poremećaji sna. Povećana je i učestalost javljanja depresivnog poremećaja.

Smanjenje nivoa estrogena utiče na tkivo vagine da gubi elastičnost i vlažnost. Kod jače izraženih simptoma odnos može postati bolan. Povećana je i osetljivost na vaginalne i urinarne infekcije. Smanjenje elastičnosti tkiva mokraćne bešike doprinosti urinarnoj inkontinenciji.

Sve učestaliji ciklusi bez sazrevanja jajne ćelije, kao i njihovo različito trajanje smanjuju mogućnosti začeća. Ipak, sve dok postoji menstrualni ciklus moguća je i trudnoća.

Promena libida. Za vreme perimenopauze menja se i libido u manjoj ili većoj meri. Žene koje su imale zadovoljavajuće seksualno funkcionisanje najčešće će ga imati i tokom perimenopauze i kasnije.

Osteoporoza. Kako se smanjuje nivo estrogena povećava se rizik od osteoporoze, menja se kvalitet kože, kose i noktiju.

Promene lipidnog statusa. Estrogen je čuvar zdravlja srca žena. Njegovim smanjenjem menja se nivo holesterola u krvi. Dolazi do povećanja LDL, a smanjenja HDL holesterola što povećava rizik za razvoj bolesti srca.

Kako se utvrđuje perimenopauza

Perimenopauza je prirodan proces postepene promene. Ne postoji test ili znak koji je dijagnostički kriterijum da je žena u perimenopauzi. Uzimaju se u obzir godine, karakteristike menstrualnog ciklusa i simptomi ili telesne promene koji se javljaju. Ukoliko je potrebno odrediće se nivo polnih hormona i hormona štitne žlezde.

Kako olakšati neugodne tegobe

perimenopauza

Ponekad su simptomi perimenopauze izraženi u toj meri da ometaju svakodnevno funkcionisanje i utiču na kvalitet života. Na raspolaganju su nam različiti lekovi u zavisnosti od izraženih simptoma.

Hormonalna terapija estrogenom koji se nalazi u formi tableta, flastera ili gela. Nadoknada estrogena (koja može biti u kombinaciji s progesteronom) je delotvorna u smanjenju perimenopauzalnih tegoba kao i prevenciji gubitka koštane mase. Kod primene estrogena neophodan je nadzor lekara.

Vaginalni estrogen koji se nalazi kao vaginalne tablete ili krem stavlja se direktno u vaginu. Oslobađaju se male količine estrogena i na taj način se smanjuje suvoća i povećava elastičnost vagine, smanjuje se nelagoda kod odnosa i poboljšava funkcija mokraćne bešike.

Antidepresivi iz grupe inhibitora ponovnog preuzimanja serotonina se koriste u lečenju depresivnih simptoma. Delotvorni su u smanjenju talasa toplote i preznojavanja. Ukoliko su poremećaji spavanja jako izraženi takođe ih treba lečiti.

Pre primene lekova neophono je konsultovati lekara o svim terapijskim mogućnostima, koristima i rizicima. Perimenopauza je proces pa se tako i terapijske mogućnosti i potrebe mogu vremenom menjati.

Promene stila života pomažu

perimenopauza

Promene životnog stila i navika mogu olakšati simptome i doprineti očuvanju dobrog zdravlja tokom godina.

Smanjenje vaginalne suvoće može se postići lubrikantima ili ovlaživačima na vodenoj bazi. Takođe i redovni seksualni odnosi pomažu očuvanju vlažnosti i elastičnosti jer povećavaju dotok krvi u vaginu.

Pravilna ishrana smanjuje rizik od osteoporoze i srčanih bolesti, smanjuje talase vrućine i preznojavanja. Ishrana treba da bude bogata polinezasićenim masnim kiselinama i vlaknima – voćem, povrćem i žitaricama celog zrna. Treba birati i namirnice bogate kalcijumom. Izbegavati kofein i alkohol, cigarete i psihoaktivne supstance.

Redovna fizička aktivnost je značajna za prevenciju dobitka u telesnoj težini, smanjuje nervozu, razdražljivost, popravlja raspoloženje i kvalitet spavanja. Doprinosi očuvanju koštane mase i smanjuje rizik od preloma.

Dovoljno sna je važno za kvalitetno dnevno funkcionisanje. Neophodno je održavati redovan ritam sa približno istim vremenom odlaska na spavanje, izbegavati kofein i alkohol u večernjim časovima, stresne i razbuđujuće aktivnosti.

Korišćenje tehnika smanjenja stresa važno je za celokupno zdravlje a olakšava i tegobe u perimenopauzi. Vežbe relaksacije, disanja, joga pomoći će da simptomi budu manje izraženi.

Za olakšavanje neprijatnih tegoba koje su karakteristične za perimenopauzu od pomoći mogu biti i preparati na bazi lekovitog bilja posebno oni u čijem sastavu se nalazi virak.

Ova biljka zbog pozitivnog efekta na zdravlje žene poznata je i pod nazivom Bogorodičina trava.

Virak utiče na uspostavljanje hormonske ravnoteže koja je u periodu perimenopauze narušena, reguliše menstrualni ciklus, ublažava napade vrućine, utiče da promene raspoloženja ne budu jako izražene.

U preparatu Herbs&Honey Lady’s power, virak se nalazi u kombinaciji sa:

crnom zovom koja je poznata po svojoj jakoj antioksidativnoj aktivnosti i pozitivnom efektu na imuni sistem. U periodu perimenopauze usled hormonskih previranja otpornost organizma može biti oslabljena.
malinom koja dajući preparatu neodoljiv ukus čini da se osećamo bolje, budi pozitivne misli i raspoloženje koji su u periodu perimenopauze prilično narušeni.
medom čije je blatotvorno dejstvo na organizam kao celinu poznato vekovima unazad. U perimenopauzi kod velikog broja žena prisutan je osećaj nedostatka energije i tromost. Med zahvaljujući visokom sadržaju ugljenih hidrata čini odličnu prirodnu energetsku infuziju.

Preparat Herbs&Honey Lady’s power, dolazi u pakovanju od 250g, uzima se jedna kašičica ujutru pre doručka.

Ako želite da poručite preparat, možete ga poručiti popunjavanjem forme ispod:

[contact-form-7 id=“10608″ title=“Porudzbina Lady“]

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Veragene-flyer-566x420
Biofeminn_300x300px
Veracity-flyer-567x420
image002 (1)