Nova era u lečenju mioma

Sadržaj teksta

Kompanija Richter Gedeon predstavila je domaćoj stručnoj javnosti originalni lek Ulipristal – acetat, iz klase selektivnih modulatora progesteronskih receptora (SPRM) indikovan za preoperativno lečenje umerenih do teških simptoma fibroida materice, kod odraslih žena u reproduktivnom periodu. O prednostima i mogućnostima ove inovativne terapije mioma na nedavno održanom skupu u hotelu Crowne Plaza, govorile su Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, GAK Narodni front, dr Jasmina Atanacković KCS i Asist. dr sc Marija Milić sa Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Iako tačan uzrok nastanka mioma i dalje nije utvrđen, klinička ispitivanja potvrđuju da se miomi javljaju u reproduktivnom periodu života žene kada je lučenje hormona najintenzivnije, a genetska predispozicija ima značajnu ulogu.

Poznato je da miomi (fibroidi) predstavljaju dobroćudne tumore glatkih mišića materice koji mogu da variraju po broju i veličini. U većini slučajeva ne daju nikakve simptome i otkrivaju se slučajno tokom rutinskog ginekološkog pregleda. Kod određenog broja žena koje imaju izražene simptome (oko 35%) javlja se osećaj pritiska na mokraćnu bešiku ili debelo crevo, bol u donjem delu leđa i/ili bol u trbuhu, nelagodnost prilikom seksualnog odnosa, nepravilna i obilna krvarenja iz materice čija je posledica anemija koju je obično teško lečiti.

Svi nabrojani simptomi u značajnoj meri mogu uticati na kvalitet života kod velikog broja žena a samo lečenje mioma zavisi od niza faktora – starosti žene, broja porođaja, lokalizacije tumora, opšteg zdravlja i postojanja komplikacija u samom miomu ili u drugim organskim sistemima, a do sada je to uglavnom bila operativna metoda.

Prema rezultatima studija, kod većine žena lečenih lekom iz klase SPRM, Ulipristal – acetatom značajno je poboljšan kvalitet života, krvarenje zaustavljeno već u prvoj nedelji terapije (amenoreja) što je dovelo do brže i efikasnije korekcije anemije nego primena samog gvozđa, a takođe je zabeleženo i značajno smanjenje volumena mioma.

Lečenje se počinje uzimanjem jedne tablete od 5 mg, oralno, jednom dnevno, a sama terapija traje tri meseca. Lek se dobro podnosi, nema značajnog pada estrogena, ima antiproliferativni efekat na tkivo dojke, a promene koje nastaju na nivou endometrijuma su benigne i reverzibilne. Nije kontraceptiv, uvodi pacijentkinju u amenoreju, a menstruacija se uspostavlja do najviše mesec dana od završetka terapije.

„Richter Gedeon, multinacionalna pan-evropska specijalizovana farmaceutska kompanija osnovana je 1901. godine u Mađarskoj. Tokom svoje neprekidne 113-o godišnje tradicije, Kompanija je permanentno posvećena kvalitetu i inovacijama.

Činjenica koju sa ponosom ističemo jeste da je kompanija Richter Gedeon stručnoj javnosti i pacijentima uveliko poznata kao pouzdan partner kada je u pitanju briga o zdravlju žene i jedna od retkih u svetu sa sveobuhvatnom paletom ginekoloških proizvoda. Istaknutu poziciju u oblasti ginekologije učvrstili smo uspešnom akvizicijom specijalizovane švajcarske kompanije PregLem, posvećene razvoju nove klase lekova za lečenje benignih ginekoloških stanja među koje spada i predstavljeni lek za terapiju mioma.

Ovaj originalni lek za bolest sa kojom se suočava 40 % ženske populacije u svetu, je nakon pojavljivanja na tržištu većine zemalja u Evropi od sada dostupan i našim ženama.“ – izjavila je dr. Jelena Kenić direktor Predstavništva Richter Gedeon u Beogradu.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Veragene-flyer-566x420
Biofeminn_300x300px
Veracity-flyer-567x420
image002 (1)