Pojačan sekret pred menstruaciju – koji su uzroci?

Sadržaj teksta

Zapaljenje vaginalne sluznice je jedan od najčešćih razloga posete ginekologu. Obično nastaje neposredno pre ili tokom menstruacije pod uticajem bakterija, gljivica ili virusa. U zavisnosti od uzročnika infekcije, žena može imati različite tegobe. Najčešći simptomi infekcije su pojačan vaginalni sekret izmenjenog misrisa, svrab, peckanje, bol, otok, crvenilo.

autor: Dr Slavica Pavlović, ginekolog


Normalno je da intimna zona svake žene ima svoj karaterističan miris. Žene se često tog mirisa stide i povezuju ga sa lošom higijenom. U cilju njegovog otklanjanja posežu za intimnim maramicama i mirišljavim kupkama, koje vrlo agresivno deluju na vaginalnu sluznicu menjajući njen ph što je čini pogodnom za razvoj patogenih mikroorganizama.

Hitna kontracepcija – zbog nas i planiranja naših porodica

Preterana higijena u ovom slučaju podjednako je štetna kao i loša higijena. Devojke i mlade žene sklonije su virusnim, žene u generativnom dobu bakterijskim, a one u pred i u menopauzi, gljivičnim infekcijama.

Na miris vaginalnog sekreta može da utiče način ishrane. Ishrana bogata mesom, belim lukom, crnim lukom, začinima ili alkoholom može da promeni karakter i intenzitet mirisa. Slično je i sa pušenjem cigareta, marihuanom, uzimanjem nekih lekova a posebno hormona. Kontraceptivne pilule utiču da miris bude intenzivniji.

KAKO SE MENJA VAGINALNI SEKRET U ZAVISNOSTI OD CIKLUSA?

Kao što i pljuvačka ispira usnu šupljinu i čuva zube od kvarenja tako je i vaginalni sekret zadužen za čišćenje vagine. Normalno je da se dnevno izluči oko 5ml sekreta. Uredan vaginalni sekret je bistar, blagog mirisa koji zavisi od genetike i nivoa polnih hormona.

Upravo su hormoni odgovorni za promene u količini i izgledu vaginalnog sekreta u toku ciklusa. Oko sredine ciklusa, u periodu ovulacije vaginalni sekret može biti blago pojačan, staklast, providan i rastegljiv. Pred samu menstruaciju vaginalni sekret takođe može biti blago pojačan ali je gušće konzistencije i beličaste boje.

Pored izgleda sekreta u toku ciklusa menja se i miris. Najprijatniji je u periodu ovulacije ili u sredini ciklusa. Pred kraj menstruacije može se osetiti neugodan miris. Nastaje jer se kiselost vagine u toku menstruacije menja a i zato što se pri kraju ciklusa mlaz krvi uspori i kapljice zadržavaju u naborima vagine. Bakterije koje tu normalno žive ih razgrađuju, što može izazvati neprijatan miris.

Vaginalna sluznica nije sterilna sredina. Prisutne „dobre“ bakterije obezbeđuju kiseli ph i time sprečavaju razvoj mikroorganizama koji mogu izazvati bolest. Kada se prirodna kiselost poremeti, stvaraju se pogodni uslovi za razvoj mikroroganizama uzročnika zapaljenja.

UZROCI POJAČANOG SEKRETA

Zapaljenje mogu izazvati bakterije, virusi ili gljivice a olakšati njen nastanak, preparati za intimnu negu koji smanjuju kiselost, nošenje veša od sintetičkog materijala itd. Najčešći znak zapaljenja je promena mirisa i izgleda sekreta.

Pojačana sekrecija praćena svrabom, peckanjem, crvenilom i gustom zrnastom obilnom sekrecijom je najčešće znak kandidijaze. Ova infekcija javlja se kod tri od četiri žene u nekom periodu života. Uzročnik je gljivica Candida albicans, koja je inače normalan stanovnik creva. Povećan rizik imaju žene koje nose sintetički veš, prekomerno brinu o higijeni, koje imaju anemiju, bolest štitaste žlezde, dijabetes, leče se antibioticima.

Sve bolesti i stanja koja utiču na smanjenje imuniteta pogoduju razvoju kandide. Leči se lekovima protiv gljivica u obliku kreme ili vagitorija, čiji je aktivni sastojak klotrimazol. Lečenje traje 1-7 dana i u tom periodu treba izbegavati seksualne odnose. Ukoliko je kandidijaza jako uporna i stalno se vraća, lekar propisuje i tablete ili kapsule protiv gljivica, za oralnu upotrebu.

Bakterijska vaginoza nastaje kada se prirodna ravnoteža bakterija u vagini poremeti i počnu da se razmnožavaju bakterije koje su patogene. Inače, ove bakterije normalno su prisutne u vaginalnoj sredini ali u malom broju. Najčešći uzročnik je Gardnerella vaginalis.

Osnovni simptom bakterijske infekcije je mlečni sekret, neprijatnog mirisa na ribu koji je posebno izražen nakon polnog odnosa. Bakterijska vaginoza leči se antibioticima. U toku i nakon lečenja preporučuje se ishrana bogata fermentisanim namirnicma poput jogurta, kiselog kupusa itd. Bakterijska vaginoza se ne smatra polno prenosivom bolešću ali ukoliko žena ima česte infekcije, neophodno je da se leči i partner.

Genitalni herpes je infekcija izazvana virusima Herpes simplex tip 1 i 2. Obično nastaje kada je imunitet već oslabljen. Prvi simptomi su žarenje i peckanje, pojava mehurića, bol. Infekcija je praćena i opštim umorom, povišenom temperaturom, glavoboljom. Nakon nekoliko dana sekret postaje mutan, mehurići pucaju i nastaju kraste koje traju oko 14 dana. Lečenje se sprovodi antivirusnim lekovima i traje 4 nedelje. Za vreme lečenja ne treba imati seksualne odnose. Preporučuje se i uzimanje preparata za jačanje imuniteta. Genitalni herpes, sklon je ponavljanju pa se infekcija treba pratiti. Posebno je opasan kod trudnica. Tokom porođaja može biti prenet bebi i izazvati vrlo ozbiljne bolesti.

  • Ginekološke infekcije su češće u letnjem periodu čemu doprinose toplo vreme, nošenje kupaćih kostima, sedenje na vlažnim peškirima, češće menjanje partnera. U toku zime ginekološke infekcije takođe nisu retkost. Pogoduju im nošenje hulahopki, uzanih pantalona.
  • Pravlino održavanje higijene je osnovna mera prevencije vaginalnih infekcija.
  • Preterano pranje kao i upotreba agresivnih sapuna i vlažnih maramica podjednako štete intimnom zdravlju žene kao i manjkava higijena.

Da biste sačuvali zdravlje svoje intimne zone, reagujte na svaku promenu mirisa i izgleda sekreta, ne dopustite da se infekcija razvije i komplikuje.

Bar jednom godišnje posetite ginekologa zbog redovnog ginekološkog pregleda.

Do promena u intimnoj zoni može doći usled hormonskog disbalansa koji dovodi do promene vaginalne kiselosti i stvaranja uslova za razvoj infekcije.

Za održavanje hormonskog balansa od pomoći može biti fitoterapija odnosno primena biljnih preparata. U tu svrhu važno mesto zauzima virak.

U prepatatu Herbs&Honey Lady’s power, virak se nalazi u kombinaciji sa crnom zovom, malinom i medom.

Jedna kašičica preparata ujutru pre doručka pozitvno će uticati na hormonsku ravotežu i doprineće da imunitet bude snažan.

Preparat Herbs&Honey Lady’s power, dolazi u pakovanju od 250g.

Ako želite da poručite preparat, možete ga poručiti popunjavanjem forme ispod:

[contact-form-7 id=“10608″ title=“Porudzbina Lady“]

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Veragene-flyer-566x420
Biofeminn_300x300px
Veracity-flyer-567x420
image002 (1)