Epidural -dobre i loše strane epiduralne analgezije

Sadržaj teksta

Epidural ili epiduralna analgezija je metoda kontrole bola koja se sprovodi aplikovanjem anestetika u epiduralni prostor. Najpoznatija primena je za olakšavanje porođajnih bolova i jedina je metoda kojom se postiže potpuna blokada bola uzrokovanog trudovima.

Nije tako poznato, ali ova metoda se koristi i za kotrolu bola za vreme ili nakon većih operacija u području stomaka i donjeg dela tela. Može se izvoditi jednokratnim ubrizgavanjem anestetika kroz iglu u epiduralni prostor a može se i postaviti kateter putem kog se lek dozira u zavisnosti od potrebe.

Epiduralni kateter se postavlja u donji deo leđa u tzv. epiduralni prostor. Kako bi postavljanje katetera bilo što konfornije za pacijenta područje se prvo tretira lokalnim anestetikom. U epiduralni prostor uvodi se specijalna igla koja omogućava postavljanje katetera. Kada se kateter uvede u epiduralno područje igla se vadi a kateter fiksira. Kateter je napravljen od inertnog plastičnog materijala koji na temperaturi tela omekša što porodilji dozvoljava da se slobodno okeće, hoda, leži na njemu.

Porodilji se prvo daje test doza a nakon nje i puna doza leka kojom se bol potpuno kupira. Porodilja ne oseća bol ali ima osećaj u nogama i može ih pokretati pa čak i hodati. Za postavljanje katetera potrebno je oko 20 minuta a isto toliko vremena da bi anestetik počeo da deluje. Postignita analgezija u proseku traje oko 2 sata. Po potrebi može se produžavati dodavanjem potrebnih doza anestetika.

Epidural tj. epiduralnu analgeziju izvodi lekar specijalista anesteziolog. Pre same procedure neophodan je razgovor sa pacijentom kao i da se urade određene laboratorijske analize čime se mogućnost za nastanak komplikacija smanjuje na najmanju moguću meru i prepoznaju pacijenti koji nisu kandidati za ovaj način kontrole bola.

Epidural, dobre strane

Porođaj je sam po sebi izuzetno bolan i stestan. Epidural tj. epiduralna analgezija ne samo da umanjuje osećaj bola već i celi događaj čini manje iscrpljujućim i poštednijim za porodilju.

Takođe, u odnosu na druge vrste analgezije, epiduralna ima najmanje uticaja na dete.

U slučaju velikih hirurških zahvata prednosti epiduralne analgezije su velike. Bolesnici koji tokom zahvata u opštoj anesteziji kontinuirano dobijaju anestetik putem epiduralnog katetera stabilniji su tokom zahvata, subjektivno se bolje osećaju nakon buđenja, zahtevaju manje lekova protiv bolova a dokazano je i da postoperativni tok kraće traje.

Epidural, nedostaci

Ova vrsta analgezije ima i svoje nedostatke pa tako porođaj može biti produžen a ako se analgetik prerano da može uzrokovati izostanak trudova pa se porođaj mora završiti carskim rezom.

Iskusan anesteziolog zna da izbegne zamke epiduralne analgezije i dozu prilagodi fazi porođaja. Zajedno sa iskusnim timom lekara i babica porođaj se privodi kraju.

Komplikacije epiduralne anestezije, kao i kod svake druge intervencije su moguće ali kada su prethodne priprememe temeljne i dobre, komplikacije se retko dešavaju. Komplikacije uključuju: pad krvnog pritiska, glavobolju, nepotpunu analgeziju (najčešće usled pomeranja katetera). Najopasnija ali veoma retka komplikacija je nastanak epiduralnog apscesa i epiduralnog hematoma sa posledičnim neurološkim ispadima.

Pravilnim tretmanom rana sprečite nastanak ožiljaka

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Veragene-flyer-566x420
Biofeminn_300x300px
Veracity-flyer-567x420
image002 (1)