CHIROFOL, inovativni vid terapije policističnih jajnika

Sadržaj teksta

CHIROFOL je prirodni preparat koji sadrži D-hiro-inozitol, folnu kiselinu i vitamin B 12 i predstavlja inovativni vid terapije policističnih jajnika. Efikasnost i bezbednost proizvoda dokazane su mnogobrojnim kliničkim studijama. Namenjen svim ženama sa simptomima i znacima policističnih jajnika. Može koristiti sam ili u kombinaciji sa konvencionalnom terapijom.


Policistični ovarijalni sindrom je najčešći endokrini poremećaj koji pogađa žene svih životnih dobi – od puberteta do menopauze. Smatra se da se 5-10% ženske populacije svakodnevno susreće i bori sa neprijatnim simptomima i znacima bolesti:

 • Akne – problematična masna koža i lice puno bubuljica kod žena koje su odavno izašle iz puberteta može da ukazuje na postojanje policističnih jajnika.
 • Neredovne menstruacije ili njihov izostanak – javljaju se zbog hormonskog disbalansa i dominacije muških hormona i jedan su od vodećih simptoma bolesti koji se javlja kod preko 50% pacijentkinja.
 • Neplodnost – danas se zna da je Policistični ovarijalni sindrom najčešći uzrok neplodnosti kod žena! Ovo je najčešći razlog zbog koga se pacijentkinje obraćaju za pomoć lekaru.
 • Pojačana dlakavost (hirzutizam)– javlja se kao rezultat povećanja muških hormona, javlja se u preko 60% obolelih, a posebno je karakteristična dlakavost u predelu brade, brkova, grudi, ispod pupka.
 • Gojaznost – nakupljanje masnog tkiva u predelu stomaka (tzv. muški tip debljine) je čest problem i javlja se u preko 40% pacijentkinja.
 • Gubitak kose – prvo se javlja pojačano opadanje kose i tanjenje vlasi, a zatim i proređenost kose na glavi.
 • Promene u pigmentaciji kože (acantosis nigricans) – tamna prebojenost kože praćena neravnom i naboranom kožom, najčešće se javlja u predelu pazuha, bočne strane vrata i područja ispod dojki.

Osim ovoga, laboratorijski se može potvrditi prisustvo povećanog nivoa muških polnih hormona, insulina, triglicerida i smanjenog nivoa HDL holesterola, dok se ultrazvučnim pregledom jajnika, uočava prisustvo cisti u obliku niske bisera, veličine između 5 i 15mm.

Na osnovu svega navedenog možemo zaključiti da od PCOS-a ne pati samo reproduktivno zdravlje žene, nego njen čitav organizam i zbog toga je bitno pravovremeno lečenje!

Dijagnoza PCOS-a

Kako bi se na adekvatan način postavila dijagnoza PCOS-a, neophodno je postojanje ustaljenog kriterijuma gde se na osnovu najistaknutijih simptoma i znakova bolesti, postavlja ispravna dijagnoza. Jedan od najpoznatijih kriterijuma jeste Rotterdam kriterijum – Neophodno je prisustvo 2 od sledeća 3 znaka i simptoma kako bi se potvrdilo prisustvo PCOS-a:

 • Ultrazvučno potvrđeni policistični jajnici
 • Oligo ili anovulacija
 • Klinički ili biohemijski hiperandrogenizam

Kako bi kriterijum bio specifičan, bolesti iste etiologije moraju biti isključene. (Kušingov sindrom, tumori koji produkuju muške polne hormone)

 Zašto baš meni?

Ovo pitanje često postavljamo kada nam se dešava nešto neočekivano i neprijatno. Nažalost, adekvatan i univerzalan odgovor na ovo pitanje ne postoji. Ono što baš Vas može da izdvaja od drugih žena bez PCOS-a jeste genetska predispozicija za razvoj insulinske rezistencije.

Šta je insulinska rezistencija?

Insulinska rezistencija je stanje u kome naše ćelije nisu osetljive na delovanje insulina, hormona izuzetno važnog za metabolizam šećera (sagorevanje, skladištenje), lipida i drugih značajnih jedinjenja. Da bi insulin kao hormon delovao, neophodna je aktivnost određenih „glasnika“, koji se aktiviraju vezivanjem insulina za svoje receptore. Jedan od tih glasnika jeste i D-hiro-inozitol bez čije dovoljne količine, nema ni odgovora ćelije na dejstvo insulina, što dovodi do hronične hiperglikemije (povećan nivo šećera u krvi) i posledično hronično visokog nivoa insulina u krvi. Stanje insulinske rezistencije može da se održava određeni period, ali sve većim iscrpljivanjem ćelija pankreasa (koje produkuju insulin) vremenom dolazi do razvoja dijabetes mellitusa tip II. Dijabetes tip II je stanje koje sa sobom nosi niz ne tako bezazlenih promena u našem organizmu  (poremećaj funkcije bubrega, povećan rizik za nastanak aterosleroze, retinopatije, neuropatije…) Zbog toga, uradimo sve što je u našoj moći da sprečimo progresiju insulinske rezistencije!

S obzirom na činjenicu da kod 30-50% žena koje uz PCOS imaju i povišen nivo insulina u krvi (a time i insulinsku rezistenciju) postoji pozitivna porodična istorija insulinske rezistencije/dijabetesa, uviđamo da je u srži problema genetika odnosno tzv. Disfunkcija enzima epimeraza.

D-hiro-inozitol

D-hiro-Inozitol je prirodna supstanca, normalno prisutna u našem organizmu i u maloj količini u hrani. Da bi D-hiro-inozitol nastao u ćeliji, neophodna je aktivnost enzima epimeraza, koji od mioinozitola stvara D-hiro-inozitol u adekvatnim količinama. Ukoliko funkcija epimeraze nije adekvatna (dolazimo do genetske osnove PCOS-a) izostaje nastanak D-hiro-inozitola, a time i adekvatni odgovor ćelije na dejstvo insulina. D-hiro-inozitol je značajan „glasnik“ insulina u ćeliji, koji dovodi do sagorevanja/skladištenja glukoze u ćeliji, normalizacije njenog nivoa u krvi, a time i normalizacije nivoa insulina. Na osnovu toga, smanjuje se period „iscrpljivanje“ beta ćelija pankreasa usled hronično visokog nivoa glukoze kao i rizik za razvoj dijabetes mellitusa tip II.

CHIROFOL®

CHIROFOL predstavlja inovativni vid terapije PCOS-a. 500 mg D-hiro-inozitola omogućava normalizaciju metabolizma glukoze u organizmu, nivoa muških polnih hormona, ovulacije, dok su folna kiselina i vitamin B12 neophodni za adekvatnu pripremu i normalan razvoj fetusa tokom trudnoće. CHIROFOL je prirodni preparat bez propratnih neželjenih efekata tako da uz primenu 1 tablete dnevno možete ostvariti samo benefit za sebe i svoj organizam. Efikasnost i bezbednost proizvoda dokazane su mnogobrojnim kliničkim studijama koje potvrđuju da se primenom CHIROFOL-a ostvaruje: poboljšanje ovulatorne funkcije, regulaciju nivoa insulina, muških polnih hormona, luteinizirajućeg i folikulostimulirajućeg hormona i glukoze u krvi, regulaciju menstrualnog ciklusa, akni kao i antioksidativni efekat..

Kome je CHIROFOL namenjen?

CHIROFOL® je namenjen svim ženama sa simptomima i znacima PCOS-a, pri čemu se može koristiti sam ili u kombinaciji sa već postojećom, konvencionalnom terapijom:

 • Žene sa simptomima i znacima PCOS-a koje ne žele da zatrudne : CHIROFOL u kombinaciji sa kontraceptivnim pilulama. CHIROFOL će ublažiti karakteristične znake i simptome PCOS-a (akne, neregularne menstrulne cikluse, maljavost) dok će se primenom kontraceptivnih pilula sprečiti začeće.
 • Žene sa simptomima i znacima PCOS-a koje žele da zatrudne: CHIROFOL

Prisustvo folne kiseline u proizvodu, omogućava adekvatnu pripremu za trudnoću i sprečavanje eventualnih komplikacija (defekti neuralne cevi), D-hiro-inozitol normalizuje ovulatornu funkciju i time povećava mogućnost začeća, dok normalizacijom nivoa glukoze i insulina u krvi smanjuje mogućnost pojave gestacionog dijabetesa.

CHIROFOL otvara potpuno nove mogućnosti u terapiji PCOS-a. zato ne oklevajte i dajte svom organizmu ono što mu nedostaje za brži oporavak i normalno funkcionisanje!

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Veragene-flyer-566x420
Biofeminn_300x300px
Veracity-flyer-567x420
image002 (1)