Atrofične promene u menopauzi

Sadržaj teksta

 Šta su to intermedijarni simptomi u menopauzi?

Simptomi koji nastaju zbog atrofičnih promena na epitelnim i vezivnim tkivima uzrokovani dužim nedostatkom estrogena. Intermedijarni simptomi se dele u dve grupe: simptomi vezani za atrofične promene urogenitalnog sistema i simptomi vezani za promene kolagena u vezivnom tkivu drugih organa.

Kada nastaju?

Potrebno je izvesno vreme da nedostatak estrogena dovede do atrofičkih promena na tkivima, tako da se ovi simptomi javljaju i bivaju izraženiji kako vreme protiče nakon menopauze. Najčešće se ovi simptomi javljaju dve do tri godine nakon menopauze ali se kod nekih žena mogu javiti već u perimenopauzi.  Žene kod kojih je sluznica urogenitalnog trakta izrazito osetljiva na nedostatk estrogena veoma rano mogu osećati tegobe zbog atrofičkih promena, posebno na vagini i vulvi.

Šta je vaginalna atrofija?

Nedostatak estrogena dovodi do atrofije sluznice vagine. Vaginalni epitel postaje tanak, jer je proliferacija ćelija smanjena, a maturacija usporena. Zid vagine postaje slabije prokrvljen, postaje tanji, gubi elastičnost i nabore.

Zašto je atrofična sluznica u menopauzi podložna infekcijama?

U generativnom dobu pod uticajem hormona sluznica vagine je izgrađena od više ćelijskih slojeva. Ćelije površnih slojeva su pune glikogena kojeg saprofitne bakrerije razlažu preko šećera do mlečne kiseline koja daje kiselost vagini. Povećana kiselost vagine je u generativnom dobu najbolja zaštita protiv bujanja patogenih bakterija koje izazivaju zapaljenje. U menopauzi bez hormona sluznica vagine ostaje tanka sa ćelijama iz nižih slojeva epitela koje u sebi nemaju glikogen pa nema mogućnosti da ga saprofiti pretvaraju u mlečnu kiselinu. S druge strane bez glikogena nema dovoljno ni saprofitnih bakterija koje se hrane glikogenom pa su na taj način stvoreni idealni uslovi za razvoj patogenih bakterija koje izazivaju zapaljenje tj. vaginitis. Gubitak elasticiteta vagine, gubitak vaginalne transudacije i vlažnosti i vaginalne infekcije daju niz veoma neprijatnih simptoma.

Koji su simptomi atrofičnog vaginitisa ?

Osnovni simptomi atrofičnog vaginitisa su:

  • Suvoća vagine

  • Pečenje i žarenje

  • Vaginalni iscedak

  • Nagon za mokrenjem

  • Pečenje pri mokrenju

  • Slabo krvarenje nakon seksualnog odnosa

  • Neprijatni i bolni seksualni odnosi

  • Sužavanje i skraćivanje vagine

Simptomi koji nastaju zbog atrofičnih promena na vulvi i vagini mogu prema intenzitetu biti okarakterisani kao laka nelagodnost ili simptomi koji po svome intenzitetu i neprijatnosti znatno ometaju lični i socijalni život žene. Najčešće se javlja osećaj suvoće vagine i vulve. Svrab može biti jakog intenziteta praćen pečenjem ili bolom, a javlja se ili samostalno ili kao prateći vaginitisa ili vulvitisa. Ove promene i simptomi uzrokuju neprijatne i bolne seksualne odnose koji dovode do izbegavanja ili čak averzije prema seksualnom odnosu.

Šta je atrofija vulve?

U postmenopauzi se vremenom sve više primečuju promene na vulvi. Gubi se kosmatost, koža postaje tanja zbog gubitka kolagena i potkožnog tkiva, prokrvljenost slabija. Žena oseća suvoću, svrab, pečenje i dispareuniju. Distrofične promene na koži vulve mogu biti jako izražene ali se ne mogu uvek dovesti u direktnu vezu sa nedostatkom seksualnih hormona. Izražene distrofične promene zahtevaju pažljiv pregled zbog mogućeg razvoja prekarcinoza na koži vulve.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Veragene-flyer-566x420
Biofeminn_300x300px
Veracity-flyer-567x420
image002 (1)