Upala žučne kese

Sadržaj teksta

Akutna upala zida žučne kese manifestuje se jakim bolom ispod desnog rebarnog luka, koji može da se širi prema leđima i desnoj lopatici. Nastaje najčešće, nekoliko sati nakon masnog obilnog obroka, konzumiranja jaja, čokolade ili većih količina kafe. Dijagnoza se postavlja na osnovu tipične kliničke slike i rezultata labioratorijskih analiza. Terpija se sastoji najpre u smirivanju bolova i upale a ponekad je indikovano i operativno odstranjivanje žučne kesice.


Akutni holecistitis je upala zida žučne kese. Manifestuje se jakim bolom ispod desnog rebarnog luka, koji može da se širi prema leđima, desnoj lopatici i ramenu. Bol se najčešće javlja 3-5 sati nakon obilnog, masnog obroka, konzumiranja jaja, čokolade, pa i kafe. Obično je propraćena i povišenom telesnom temperaturom (ako dođe do sekundarnog prodora bakterija- najčešće gram negativnih iz dvanaestopalčnog creva), mučninom, povraćanjem i gađenjem, a ponekad i žuticom.

U  90% slučajeva razlog upale žučne kese je uglavljivanje žučnog kamena u njen vrat ili u odvodni kanal (d.cystcus), koji pri tome vrši smetnju normalnom pražnjenju žučne kese. Usled dugog zadržavanja sadržaja pritisak u žučnoj kesici se povećava, dolazi do njenog širenja. Kao posledica svih ovih međusobno povezanih reakcija, na kraju dolazi do otoka sluznice i nastanka akutne upale. Ukoliko se upala ne leči može dovesti do niza komplikacija (perforacija, penetracija, akutni abdomen, upala i pankreasa, sepsa i dr), koje mogu ugroziti i život.

Funkcija žučne kese u organizmu je značajna u metabolizmu masti. Ona je rezervoar za čuvanje žuči (koja se stvara u jetri) do trenutka potrebe za njom, tj do obroka koji će preko autonomnog nervnog sistema izazvati pražnjenje žučne kesice kroz njene odvodne kanale u dvanesterac.

Sastav žuči predstavlja određen odnos između holesterola, lecitina, žučnih soli i žučnih kiselina. Kada je konstantno povećano prisustvo neke od nabrojanih komponenti, dolazi i do njenog taloženja i stvaranja žučnih kamenaca. Za sada je to bespovratan proces, mada postoji niz studija koje opisuju lekove koji potencionalno mogu istopiti holesterolske kalkuluse. Na ovom mestu bih upozorio čitaoce da do sada ni jedan narodni lek, nije doveo do otapanja kamenja u žučnoj kesi, čak su pojedini direktno podstakli učestale i snažne kontrakcije žučne kese koje su za posledicu imale upalu.

Samo postojanje kamena u žučnoj kesi ne predstavlja znak da je žučna kesica upaljena niti je nagoveštaj moguće upale. Postojanje kamena u žučnoj kesi višestruko povećava rizik da će doći do obstrukcije, koja će izazvati upalu žučne kesice. Postojanje kamenčića u žučnoj kesi takođe ukazuje i da je naša ishrana nepravilna i da je trebamo korigovati.

Zbog načina ishrane karakteristične po konzumiranju velike količine masne hrane na našim prostorima je česta pojava akutne upale žučne kesice, a još češća kalkuloza iste.

Zato, u ovom slučaju poslovicu : “Snaga na usta ulazi“, moramo proširiti i na to da pored snage ulazi i veliki broj uzročnika bolesti, pri čemu je kalkuloza žučne kese samo jedna.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-696x696
CG-19-INSTA-696x696
Probielle-IBSolutions-205x2655mm-1