Upala slepog creva

Sadržaj teksta

Akutni apendicitis, u narodu poznat kao upala slepog creva, predstavlja zapravo zapaljenski proces koji zahvata appendix vermiformis (apendiks, crvuljak, crvoliki privezak) odnosno produžetak slepog creva, koji je takođe slepo zatvoren.

Crvuljak je dug 9 cm u proseku i smešten je u donjem desnom kvadratu stomaka. Njegova građa se razlikuje od građe ostatka digestivnog trakta jer sadrži veliki broj grupisanih limfnih žlezda, zato se i naziva „crevni krajnik“. Ta njegova različitost je presudna da upala crvuljka predstavlja najčešću upalu digestivnog trakta i najčešći razlog hitnih operacija u hirurgiji.

Upala crvuljka se javlja u 7% populacije, a najčešća je u drugoj dekadi života. Ukoliko se javi u trudnoći, 30% je verovatnoća gubitka ploda.
Iako se o apendicitisu zna još od sredine XIX veka, još uvek predstavlja stanje koje može dovesti do letalnog ishoda. Smrtnost se kreće od 0.1% kod nekomplikovanih do 5% kod gangrenoznih apendicitisa sa perforacijom.
Takođe je bitno istaći da čak svaki peti (20%) operisani pacijent pod ovom dijagnozom predstavlja zapravo „lažnu uzbunu“, tegobe pacijenta su samo ličile na akutni apendicitis i prošle bi bez intervencije hirurga, što na kraju predstavlja i značajan trošak zdrastvenom sistemu svake zemlje.

Uloga apendiksa u organizmu nije poznata! Glavni uzrok nastanka zapaljenja je prepreka na izlazu crvuljka koja sprečava izlazak njegovog sadržaja pa dolazi do širenja crvuljka i zadržavanja hrane, tečnosti, sluzi i bakterija u njemu. Crvuljak se najčešće začepi masama stolice koje se nakupljaju i zgrušavaju oko biljnih vlakana.
Crvuljak može imati niz različitih položaja i varijacija, pa se simptomi mogu znatno razlikovati kod pojedinih pacijenata. Otežavajuća je okolnost što se mnoge druge bolesti odlikuju sličnim simptomima kao upala crvuljka.

Početni simptom je obično slabo ograničen bol u trbuhu u predelu pupka koji nastaje zbog grčenja i širenja crvuljka. Može postojati povećana potreba za velikom nuždom i puštanjem gasova (koji ne smanjuju tegobe). Javljaju se mučnina i povraćanje, a nakon 4-6 sati bolovi se lokalizuju u donji desni deo trbuha gde se najčešće nalazi crvuljak. Ako se crvuljak ne nalazi na tipičnom mestu simptomi ne moraju biti ovakvi. Bolesnici mogu imati gubitak apetita i opstipaciju (zatvor), ali i proliv zbog nadražaja tankog crijeva. Ako crvuljak pukne bolesnik može osetiti kratkotrajno poboljšanje. Ubrzo bolovi postaju jači; zbog upale trbušne maramice šire se na celi trbuh koji je na dodir tvrd (akutni abdomen).

Pregledom se utvrđuje normalna ili povišena telesna temperatura, puls je ubrzan, leukociti (bela krvna zrnaca) povišeni kao i c-reaktivni protein (CRP), jezik obložen, bolesnik leži s privučenom desnom nogom jer mu to smanjuje napetost desne strane trbušnog zida. Trbuh je bolno osetljiv na dodir. U uznapredovalim slučajevima nastaje odumiranje delova crvuljka (gangrena), pucanja crvuljka i rasipanje gnoja po trbušnoj šupljini. Nastaje upala trbušne maramice pa je moguća i smrt ako se ne interveniše na vreme.

Dostupnost i neinvanzivnost ultrazvučnih aparata kao i pouzdanost pregleda (preko 90%) u znatnoj meri olakšavaju dijagnostiku kako same upale tako i stepena upale, što je ključno uz laboratorijske nalaze za odluku oko operativnog zahvata odstranjenja upaljenog apendiksa (apendektomija). Takođe, time se sprečavaju komplikacije upale kao i već pomenute operacije „belih“ tj. neupaljenih apendiksa

napisao: Dr Toni Mijajlović

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-696x696
CG-19-INSTA-696x696
Probielle-IBSolutions-205x2655mm-1