Stomačni grip

Sadržaj teksta

Stomačni grip, odnosno gastroenteritis najčešće izazivaju norovirusi. Vrlo su infektivni i samo 10 -100 virusnih čеsticа je dovoljno za izazivanje bolesti.

autor: dr Milena Drašković


Najznačajniji izvor infekcije je zaražena osoba jer se virus izlučuje stolicom i/ili povraćanim sadržajem i to od momenta pojave bolesti pa do nekoliko dana po nestanku simptoma.

Norovirusi su vrlo otporni na dejstvo nekih dezinfekcionih sredstava pa na pojedinim površinama mogu da prežive nekoliko dana, samim tim one predstavljaju izvor zaraze.

KAKO SPREČITI ŠIRENJE INFEKCIJE?

Svako može da oboli od stomačnog gripa koji uzrokovan norovirusom ali su posebno osetljiva deca. Infekcija se vrlo brzo širi pa je vrlo česta u kolektivima. Kako bi se širenje infekcije koliko toliko sprečilo, ukoliko simptomi ili sumnja na infekciju postoje najbolje je ostati kod kuće. Takođe, ne bi trebalo pripremati hranu za druge, negovati bolesne osobe, decu, stare. Ovih mera trebalo bi se pridražavati do tri dana nakon oporavka.

Važno je redovno održavanje higijene ruku posebno nakon upotrebe toaleta, menjanja pelena, pre i nakon pripremanja hrane, nakon kijanja, kašljanja ili izduvavanja nosa. Prostorije treba redovno provetravati i čistiti.

SIMPTOMI BOLESTI

Bolest počinje iznenada 24-48h nakon unošenja virusa ali nije retkost i ranije, 12h nakon ekspozicije.

Manifestuje se prolivom, povraćanjem, povišenom temperaturom, malaksalošću. Bolest obično nije ozbiljna iako se bolesnik oseća jako loše. Kod inače zdravih ljudi simptomi se spontano povlače nakon 1-3 dana ne ostavljajući posledice.

Dešava se da bolesnik ne može da unese dovoljnu količinu tečnosti i tako nadoknadi onu izgubljenu prolivom i povraćanjem, dolazi do dehidratacije koja predstavlja i najozbiljniju komplikaciju norovirusne infekcije. Kod dece, starijih osoba kao i kod osoba sa kompromitovanim imunim sistemom klinička slika može biti teža a komplikacije češće i ozbiljnije.

LEČENJE STOMAČNOG GRIPA

Lek koji deluje protiv norovirusa ne postoji, takođe ni vakcina kojom bi se sprečio nastanak bolesti. Antibiotici u slučaju ovih infekcija ne pomažu. Lečenje stomačnog gripa podrazumeva unos dovoljnih količina tečnosti kako bi se sprečila dehidratacija i primenu probiotika.

U cilju nadoknade tečnosti ne treba koristiti gazirane sokove i druga osvežavajuća pića već tečnosti za rehidrataciju (posebne mešavine elektrolita koje se mogu kupiti u svakoj apoteci) ili vodu. U teškim slučajevima dehidracije neophodno je intravenozno unošenje tečnosti. Nadoknada tečnosti posebno je važna kod male dece i beba koje sisaju pa ukoliko se proliv i povraćanje jave, potražite pomoć lekara

NAJNOVIJI TEKSTOVI
02-696x696
CG-19-INSTA-696x696
Probielle-IBSolutions-205x2655mm-1