Nizak libido. Zašto dolazi do smanjenja želje za seksom

Sadržaj teksta

Dugotrajno nizak libido može se reflektovati na celokupno zdravlje.


Neuredan način života, konstantan stres, pušenje, neumereno konzumiranje alkohola, uzimanje određenih lekova, godine života samo su neki od faktora koji mogu da dovedu do nedostatka seksualne želje i kod muškaraca i kod žena.

Smanjena seksualna želja se može javiti kao poseban poremećaj ili može biti posledica različitih bolesti, narušenog intimnog života ili zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Ako duže traje, nizak libido izaziva zabrinutost i reflektuje se na opšte zdravstveno stanje. Međutim, nizak libido se češće javlja periodično i predstavlja neku vrstu osećaja zatišja u seksualnom životu.

U svakom slučaju, nizak libido gotovo uvek prati manjak samopouzdanja i to kod oba pola. Kod žena se npr. smanjen libido obično dešava u menopauzi, kada padne i nivo estrogena. Kod muškaraca libido reguliše testosteron.

Nizak libido i testosteron

Testosteron je važan androgeni hormon koji je odgovoran za izgradnju mišića, koštane mase, ali i razvoj muških polnih organa. S godinama se kod muškaraca nivo testosterona smanjuje, a sa smanjenjem nivoa ovog hormona, smanjuje se i želja za seksom. Međutim, ponekad se u organizmu dešava nagao i drastičan pad testosterona koji dovodi do smanjenja libida.

Koje su to vrednosti testosterona koje se smatraju normalnim?

Prema smernicama Američke urološke asocijacije, nizak nivo testosterona je kada vrednosti padnu ispod 300 nanograma po decilitru. Ipak, potpuno je normalno da nivo testosterona u organizmu varira, s tendencijom opadanja usled starenja.

Šta se dešava sa libidom?

Šta sve može biti uzrok smanjena želje za seksom? Uzroci se u osnovi dele u dve grupe: fizičke i mentalne smetnje.

U fizičke smetnje možemo svrstati kardiovaskularne bolesti, endokrine bolesti (npr. dijabetes, slaba cirkulacija i prokrvljenost, Parkinsova bolest), upotrebu određenih lekova, kao i konzumiranje psihoaktivnih supstanci.

Mentalne smetnje podrazumevaju stres, depresiju, umor, nizak nivo samopouzdanja, strah od nezadovoljenja partnera, loša komunikacija u vezi ili braku, ali i Alchajmerova bolest.

Koji god da je problem u pitanju, poželjno je da se muškarac javi lekaru koji će dodatnim ispitivanjima i utvrđivanjem dijagnoze pomoći u rešavanju problema sa libidom.

Bez oklevanja se treba obratiti lekaru ukoliko se smanjena želja za seksom javi iznenada, ali i ako se jave dodatni simptomi poput visokog krvnog pritiska.

Bilo koja vrsta bola smanjuje želju za seksom, pogotovo ako se radi o hroničnom bolu. Zapravo, većina hroničnih oboljenja može smanjiti kvalitet sekualnog života kao što su dijabetes tipa 2, gojaznost, visok holesterol, hronična insuficijencija pluća, srca, bubrega…

I stres može biti krivac za nisak libido

Psihičke tegobe su takođe krivci za smanjenu želju za seksom. Stres je jedan od najvećih problema današnjice i okidač je za mnoge bolesti, pa i za smanjeni libido kod muškaraca. Zapravo, povećano lučenje hormona kortizola posledica je stresa koji ubija libido.

Postoje periodi u životu kada smo pod velikim pritiskom i tada se prirodno seksualna želja može smanjiti. Događaji poput razvoda, smrtnih slučajeva, finansijskih problema, dolaska bebe u porodicu ili stres na poslu mogu dovesti do smanjenja želje za seksom. I za ovo ima pomoći. Mogu vam pomoći vežbe opuštanja, vežbe disanja, joga, lagane šetnje, masaža i adekvatan odmor. Redovna fizička aktivnost, otvoreni razgovori sa partnerom, redovan i dovoljno kvalitetan san sprečiće anksioznost koja utiče na libido.

Nizak libido i san

Veza između poremećaja sna i smanjenog libido je predmet mnogih studija. Studija objavljena u Journal of Clinical Sleep Medicine otkrila je da muškarci koji imaju problem sa opstruktivnom apnejom, tokom spavanja imaju niži nivo testosterona što dovodi do smanjenja seksualne želje.

Druga studija novijeg datuma, kojom su bili obuhvaćeni mlađi muškarci, pokazala je da je nivo testosterona bio smanjen za 10% do 15% nakon nedelju dana sna koji je bio vremenski ograničen na 5 sati u toku noći. Interesantno je da je kod ove grupe ispitanika najniži nivo testosterona izmeren sutradan u period od 14 časova do 22 časa.

Sindrom nemirnih nogu se takođe nalazi na listi uzročnika smanjene seksualne želje. Da je nekontrolisana želja za pomeranjem nogu ozbiljan factor rizika govori i studija koja je pokazala da muškarci sa ovim sindromom češće pate od erektilne disfunkcije.

Značajan broj ljudi, da bi smanjio stress i psihičke probleme, poseže za alkoholom i psihoaktivnim supstancama. Međutim, to ih uvodi u nove rizike od smanjenog libida i erektilne disfunkcije. Na listi ovih izazivača nalazi se i konzumacija cigareta.

Na kraju, ne treba zaboraviti na problem niskog samopouzdanja i niskog samopoštovanja. Osećaj neprivlačnosti ili nepoželjnosti dovešće do toga da seksualna želja izostane, jer odraz u ogledalu koji nam se ne dopada ne utiče samo na psihu, nego i na libido.

Zdrav način života i afrodizijaci

U praksi, psihološka i fizička komponenta niskog libida često ne isključuje jedna drugu. Izlazak iz začaranog kruga fizičkih i emocionalnih tegoba, uključujući nemogućnost održavanja erekcije, nije ni malo jednostavan. Ono što sami možete učiniti jeste vođenje zdravih stilova života, zdrava ishrana, kontrola i upravljanje stresom i dovoljno sna.

Ako tome dodamo i afrodizijake iz prirode poput začina, meda, oraha, badema, libido se može povećati. Ali najvažnije je negovati povezanost i bliskost sa partnerkom.

 

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
Mycoseb-baner-300x300px3
INSTA-2-696x696
Tendocilinn_baner_300x600px_ver-2