Kako možete uticati na dužinu telomera

Sadržaj teksta

Na dužinu telomera najveći uticaj imaju starost i genetika ali i životni stil. Određene navike mogu dovesti do ubrzanog skraćivanja dužine telomera dok neke mogu ovaj proces bitno usporiti.

autor: mr ph. Jovana Ilkić


Šta su telomere?

Odvojite trenutak i zamislite plastificirane krajeve na pertlama. Oni sprečavaju habanje pertli i na taj način doprinose očuvanju vaše obuće. Upravo tako naučnici opisuju telomere – vrhove kompleksa DNK i proteina na krajevima hromozoma koji regulišu starenje ćelija očuvanjem genetskog materijala. Ipak, i telomere se vremenom troše jer se pri svakoj ćelijskoj deobi skrate u određenoj meri, sve dok ne postanu toliko kratke da više ne mogu da vrše svoju funkciju. Ćelija nakon toga ili prestaje sa rastom ili umire, jer bitna razlika u odnosu na pertle je to što se nove telomere ne mogu jednostavno  nabaviti na svakom drugom ćošku. Zato, treba voditi računa i štedeti ove ključne igrače u ćelijskoj sudbini, barem onoliko koliko je moguće.

Kratke telomere

Kratke telomere su povezane sa slabijim imunskim sistemom, hroničnim i degenerativnim bolestima, poput Alchajmerove bolesti, ostoeporoze i raka, kao i smrti u mlađem dobu, uglavnom usled srčanih ili infektivnih oboljenja. Brzina kojom se telomere skraćuju može definisati brzinu starenja pojedinca i naučnici smatraju dužinu telomera pouzdanim markerom biološkog starenja.

Šta utiče na dužinu telomera?

Starost i genetika imaju najveći uticaj na dužinu telomera, a ono što diktira njihovo trajanje i obnovljivost je i sama funkcija ćelija. Socioekonomski status i određene navike poput pušenja, prekomernog stresa, manjka fizičke aktivnosti i neadekvatne ishrane mogu ubrzati proces skraćivanja. Vrsta stresa je takođe bitna. Stres kod odraslih može skratiti telomere, ali je veći rizik ukoliko je stres doživljen u mladom dobu, poput zlostavljanja i zanemarivanja, jer događaji i traume iz detinjstva mogu izazvati promene u ekspresiju gena koje ostaju gotovo za stalno. Finalno, izlaganje organizma dugogodišnjem stresu ubrzava ćelijsko starenje, više od pojedinih stresnih događaja.

Kako možete uticati na dužinu telomera?

Srećom, iako se telomere vremenom skraćuju, postoje načini pomoću kojih se na to može uticati, u pozitivnom smislu. Čak i ako imate kraće telomere- možete ih štititi i produžiti određenim navikama i ponašanjem kao što su:

Meditacija

Pokazano je da meditacija značajno utiče na percepciju i samo iskustvo stresa. Čak i pet minuta dnevno može rezultovati velikim pomakom.

Ograničeno izlaganje zagađenju (prevashodno vazduha)

Ovo je veliki izazov, pogotovo za ljude koji žive u velikim gradovima uz značajan saobraćajni promet i industrijske zone. Ipak, postoje načini da se šteta umanji, kao što je ugradnja vazdušnih filtera i podržavanje ekoloških trendova.

Vežbanje

Pokazano je da ljudi koji imaju umerenu fizičku aktivnost od 45 minuta u kontinuitetu barem tri puta nedeljno ostvaruju iste benefite kao i maratonci, kada su u pitanju telomere.

Redukcija perioda koji provodite u sedećem položaju u kontinuitetu

Trebalo bi razbiti monotoniju sedenja barem jednom na sat – istežite se i prošetajte okolo, iskoristite priliku da pozdravite kolegu, provirite kroz prozor ili barem napravite pauzu za toalet.

Održavanje adekvatne telesne mase

Gojaznost, pored različitih nepovoljnih efekata na zdravlje, uzrokuje i bržu potrošnju telomera. Možete razmatrati različite dijete ili povremeni post, ali ipak najbitnije je definisati režim u okviru koga ćete se osećati dobro i biti zdravi. Posebno je bitno ne otići u drugu krajnost, odnosno neuhranjenost, koja vuče druge nepovoljne zdravstvene okolnosti. Dodatan benefit postizanja adekvatne telesne mase je i regulacija oksidativnog stresa koji takođe doprinosi skraćivanju telomera. Saznajte kako vam može pomoći intermittent fasting

Regulacija ishrane

Opšte je poznato da ono što je najslađe, uglavnom je i najviše grešno. Ipak, potrebno je imati širu sliku u glavi, odreći se prerađene hrane i okrenuti omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, vitaminima, antioksidansima, lagano kuvanom lisnatom zelenilu, bobičastom voću i ribi. Mediteranski tip ishrane se najviše preporučuje u ovom kontekstu.

Opraštanje od cigareta

Iako se na globalnom nivou dosta ulaže u odvikavanje od pušenja, ono je mnogima i dalje gušt. Nažalost, najnovije studije ukazuju na to da se uz 40 godina pušenja kroz telomere gubi dodatnih 7,4 godine života, a vreme je jedna od retkih stvari koje se danas ne može nadoknaditi niti dokupiti.

Testiranje dužine telomera komercijalnim testovima

Ono što je aktuelno je i mogućnost testiranja telomera ’’iz fotelje’’. Postoje različiti kompleti za testiranje koji se mogu poručiti online, koji govore o tome kakve su vaše telomere u poređenju sa ispitivanom populacijom vaših vršnjaka. Mnogi stručnjaci se slažu da iako bi znanje o dužini telomera moglo navesti ljude da usvoje zdravije navike, još uvek se javlja previše pitanja i kontroverzi, uzimajući u obzir to da su ovo i dalje noviteti i da naučne i zdravstvene smernice nisu utemeljene.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Please select listing to show.