Da li znate koliko urina ima u bazenima?

Sadržaj teksta

U Kanadi su nedavno obavljena merenja količine urina u bazenima, i rezultati nisu nimalo ohrabrujući.


Naučnici sa Univerziteta Alberta razvili su test na osnovu koga se može proceniti količina urina u bazenu. Test se zasniva na merenju koncentracije veštačkog zaslađivača, kalijum acesulfama (ACE), koji se u organizam unosi hranom, i izlučuje nepromenjen putem mokraće što omogućava dobijanje vrlo pouzdanih podataka o količini urina prisutnog u bazenima.

Rezultati ispitivanja uzoraka uzetih iz 31 bazena, u dva kanadska grada pokazali su da je u bazenu kapaciteta 830.000 litara, koji je veliki otprilike kao jedna trećina olimpijskog bazena, bilo 75 litara urina. Pored bazena, ispitivana je i voda u javnim džakuzi kadama i rezultati su bili još lošiji odnosno, koncentraija urina je bila veća nego u bazenima. Lindzi Blekstok jedna od autorki istraživanja, je ove podatke ilustrovala primerom da su u jednom hotelskom džakuziju, izmerili tri puta veću koncentraciju kalijum acesulfama, nego u bazenu.

“Naša studija pruža dodatne dokaze da ljudi zaista mokre u javnim bazenima i kadama. Vreme je da naučimo osnove higijene, a ovo istraživanje je prvi korak ka tome“ – opominje i upozorava autorka sprovedenog testa.

U jednoj anonimno sprovedenoj anketi,

19% ispitanika je priznalo da su barem jednom urinirali u javnom bazenu,

a čak je i američki olimpijski plivač Majkl Felps, svojevremeno javno rekao da je uriniranje u bazenu prihvatljiva stvar.

„Mislim da svi mokre u bazenu, ali hlor sve ubije, pa tako nema razloga za brigu“ – izneo je Felps svoj stav.

Iako je urin sam po sebi sterilan u dodiru sa hlorom koji je prisutan u vodi bazena, stvaraju se jedinjenja koja su jaki iritansi i mogu uzrokovati iritacije oka, kože i disajnih puteva, a tokom dužeg izlaganja, može doći do razvoja astme što znači da uriniranje u bazenu nije tako bezazleno i neškodljivo.

Stručni tim Univerziteta Alberta ukazuje na to da bi ovaj test, u budućnosti mogao da obezbedi održavanje vode u bazenima na zadovoljavajućem higijenskom nivou, prenosi časopis Američkog hemijskog društva Environmental Science & Technology Letter.

NAJNOVIJI TEKSTOVI
Mycoseb-baner-300x300px
Mycoseb-baner-300x300px3
INSTA-2-696x696
Tendocilinn_baner_300x600px_ver-2